Η G7 εναντιώνεται στη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας από την Κίνα: Νουθεσίες στο Πεκίνο να «ενεργεί υπεύθυνα στον κυβερνοχώρο»

(Clockwise from L) British Foreign Secretary James Cleverly, German Foreign Minister Annalena Baerbock, US Secretary of State Antony Blinken, Japan’s Foreign Minister Yoshimasa Hayashi, Canadian Foreign Minister Melanie Joly, French Foreign Minister Catherine Colonna, Italy’s Foreign Minister Antonio Tajani, and Deputy Secretary-General of the European External Action Service (EEAS) Enrique Mora pose for photographs at the start of the fifth working session of a G7 Foreign Ministers’ Meeting at the Prince Karuizawa hotel in Karuizawa on April 18, 2023. (Photo by Yuichi YAMAZAKI, POOL, AFP) EPA, YUICHI YAMAZAKI




Οι επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών της G7 εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη «στρατιωτικοποίηση» από πλευράς Πεκίνου της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενώ υπογράμμισαν την αμετάβλητη θέση τους για την Ταϊβάν στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν μετά τις διήμερες συνομιλίες τους στην Ιαπωνία.

«Δεν υφίσταται νομική βάση για τις επεκτατικές διεκδικήσεις» του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα και «εναντιωνόμαστε στις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης στην περιοχή απο την Κίνα», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στην Κίνα να ενεργεί ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», συνεχίζει το κοινό ανακοινωθέν.

Η G7, μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν αυτό τον μήνα, τονίζει ότι «η ειρήνη και η σταθερότητα» στο στενό «είναι στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας».

Επιπλέον, στο κείμενο επισημαίνεται πως οι επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου ανησυχούν για της «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ και στο Θιβέτ.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας νουθετούν ακόμα το Πεκίνο να «ενεργεί υπεύθυνα στον κυβερνοχώρο» και προειδοποιούν πως δεν θα ανεχθούν «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας με σκοπό να εξασφαλιστεί κέρδος» στον ψηφιακό κόσμο από κινεζικής πλευράς.

Μολαταύτα –παρά τη λιτανεία επικρίσεων σε βάρος της Κίνας–, οι ΥΠΕΞ της G7 σημειώνουν πως θέλουν συνεργασία με το Πεκίνο ειδικά για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας, την προστασία της δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο και την οικονομική ανάκαμψη.

Η υπουργική σύνοδος είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της προσεχούς συνόδου κορυφής της G7, τον Μάιο στη Χιροσίμα.

Με πληροφορίες από AFP, dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καρουιζάουα, Ιαπωνία

Στην Ελλάδα τρώνε την παραπληροφόρηση της Τουρκίας αμάσητη: Παραμένει παγωμένο το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, πρόβλημα η “Διπλωματία των Σεισμών” (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: