Έκρηξη της ζήτησης πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα: Όλο και περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό εισρέουν στην ελληνική αγορά

FILE PHOTO: Ανοιξιάτικο στιγμιότυπο που εικονίζει την πόλη του Ναυπλίου. Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Η ανταπόκριση του δημοσιογράφου Gerd Höhler από την Αθήνα, στην εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει αρχικά ότι ήδη τρία χρόνια πριν από την ολοκλήρωση του υψηλότερου ουρανοξύστη στην Ελλάδα, του “Riviera Tower” στο Ελληνικό, το 90% των συνολικά 169 διαμερισμάτων που θα διαθέτει, έχει πωληθεί, και μάλιστα σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 9.000 και 30.000 ανά τ.μ.

Ο πύργος με διαμερίσματα, που έχει σχεδιαστεί από το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, συμβολίζει το comeback της ελληνικής αγοράς ακινήτων, σημειώνει ο ανταποκριτής, που παρατηρεί ότι μετά την κρίση χρέους, που οδήγησε σε μείωση των τιμών κατά 40%, και την πανδημία, πλέον η ελληνική αγορά ακινήτων καταγράφει άνθιση, στην οποία συνδράμουν σημαντικά οι ξένοι αγοραστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα πέρυσι ανήλθαν σε 1,97 δισ. ευρώ, κάτι που συνιστά αύξηση κατά 68% σε σχέση με το 2021.

Όπως σημειώνει ο Georg PetrasCEO της μεσιτικής εταιρείας Engel + Völkers, ιδιαιτέρως μεγάλο ενδιαφέρον καταγράφεται για πολυτελείς κατοικίες, όπως βίλες με απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα και θέα.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πέρυσι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 12% κατά μέσο όρο, αν και το επίπεδο τιμών δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως υποστηρίζει ο GPetras.

Ο τελευταίος τονίζει ότι οι αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι πραγματοποιούν μια σταθερή επένδυση, αλλά επίσης ότι επενδύουν στην ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και τη ζωή τους μετά τη σύνταξη.

Ομοίως και η εταιρεία Sothebys καταγράφει αύξηση στη ζήτηση ακινήτων στην Ελλάδα, και μάλιστα οι αγοραστές από τις ΗΠΑ παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, όπως και οι Βρετανοί, ενώ οι Γερμανοί αγοραστές έρχονται στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι πολλοί Αμερικανοί ενδιαφέρονται για τη «χρυσή visa», την οποία αποκτούν στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών εφόσον επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα. Από τότε που η Πορτογαλία ανακοίνωσε τον τερματισμό του αντίστοιχου προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, η Ελλάδα καταγράφει αλματώδη αύξηση αιτήσεων από πολίτες των ΗΠΑ, αναφέρει η ανταπόκριση.

Εν συνεχεία γίνεται λόγος για τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις στην Ελλάδα και για πολίτες της Ε.Ε. που μεταφέρουν εκεί την κατοικία τους από επτά έως 15 χρόνια, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξελίσσεται σε „hot spot“ το Costa Navarino στην Πελοπόννησο, όπου η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες είναι μεγάλη και πλέον είναι διαθέσιμες μόνο λίγες βίλες σε τιμές από 3,5 έως 5,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του οίκου Sothebys στην Ελλάδα, Σάββας Σαββαΐδης, αν και η ζήτηση για ακίνητα σε νησιά όπως είναι η Μύκονος, εξακολουθεί να είναι μεγάλη, το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει αρχίσει να μετακινείται προς άλλες περιοχές, όπως τη Λευκάδα, τη Σύρο, τη Μήλο ή το Γαλαξίδι.

Την τάση επιβεβαιώνει και η μεσιτική εταιρεία Engel + Völkers, η οποία αναφέρει ως περιοχές με υψηλή ζήτηση για ακίνητα την Τήνο, τη Σύμη, αλλά και την Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τίτλος: «Έκρηξη της ζήτησης ακινήτων στην Ελλάδα»
Υπότιτλος: «Όλο και περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό εισρέουν στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ζήτηση υπάρχει κυρίως για πολυτελή ακίνητα»

ΠΗΓΗ: Gerd Höhler στην εφημερίδα Handelsblatt

Το «Study in Greece» ο επίσημος φορέας εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: