Εκλογές στη Φινλανδία: Η Σάνα Μαρίν χάνει το προβάδισμα, αύξηση της ακροδεξιάς -Δύσκολες και χρονοβόρες οι κυβερνητικές συμμαχίες

A woman votes in the parliamentary elections at a polling station in Helsinki, Finland, 02 April 2023. EPA/KIMMO BRANDT




Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στη Φινλανδία, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν ότι τα τρία κορυφαία κόμματα έρχονται αντιμέτωποι και η πρωθυπουργός Sanna Marin μπορεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη για να παραμείνει στην εξουσία.

Μια τελική δημοσκόπηση για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Yle –με περιθώριο σφάλματος δύο ποσοστιαίων μονάδων– έθεσε το συντηρητικό κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού (NCP) στο 19,8%, το ακροδεξιό, εθνικιστικό Φινλανδικό κόμμα στο 19,5% και τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάριν (SDP) στο 18,7%.

Η Μαρίν, 37 ετών, έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την ηγεσία του SDP –και της Φινλανδικής πρωθυπουργίας– το 2019 και οδήγησε με επιτυχία τη χώρα στην πανδημία του Covid και στα πρόθυρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η αποφασιστικότητά της να απολαύσει μια κοινωνική ζωή έχει επίσης γίνει πρωτοσέλιδο, με τους θαυμαστές να την χαιρετίζουν ως ανερχόμενο αστέρι της κεντροαριστεράς και πρότυπο για μια νέα γενιά νέων γυναικών ηγετών. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά της ήταν κατά καιρούς ακατάλληλη.

Αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη και έκανε τεστ ναρκωτικών πέρυσι, αλλά και υπερασπίστηκε το δικαίωμά της στο πάρτι, αφού εμφανίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο όπου έπιναν και χόρευε με φίλους.

Η Μαρίν παραμένει πιο δημοφιλής τόσο από τους πολιτικούς ηγέτες του κόμματός της όσο και από τους αντιπάλους της, με μια δημοσκόπηση για την εφημερίδα Helsingin Sanomat τον Δεκέμβριο που έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων ένιωθε ότι είχε κάνει «πολύ» ή «αρκετά» καλή δουλειά ως πρωθυπουργός.

Αλλά με τις προβλέψεις για ύφεση και τον πληθωρισμό να αυξάνεται, οι κατηγορίες των ηγετών της αντιπολίτευσης για υπερβολικό κρατικό δανεισμό και διογκωμένες δημόσιες δαπάνες – μαζί με τις δεσμεύσεις τους να επιβάλουν σκληρές περικοπές, ιδιαίτερα στους προϋπολογισμούς πρόνοιας – έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές.

Ο Petteri Orpo του NCP υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και στέγασης, ενώ η Riikka Purra των Φινλανδών – που προηγουμένως ήταν μέρος μιας κυβέρνησης συνασπισμού από το 2015 έως το 2017 – λέει ότι προτεραιότητά τους είναι να περιορίσουν τη μετανάστευση εκτός ΕΕ.

Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος συνήθως έχει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβεί αυτή τη φορά, καθώς αρκετά κόμματα έχουν ήδη αποκλείσει ορισμένες επιλογές,. Οι συνομιλίες για τον συνασπισμό είναι πιθανό να είναι μακροχρόνιες και σκληρές.

Το SDP της Marin και δύο από τον σημερινό πεντακομματικό συνασπισμό της, οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία, έχουν πει ότι δεν θα πάνε στην κυβέρνηση με τους ακροδεξιούς

Από τα άλλα δύο, το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα είπε ότι είναι «πολύ απίθανο» να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα, ενώ το άλλοτε ισχυρό αγροτικό κόμμα του Κέντρου, του οποίου η ψήφος έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια, δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό που να μοιάζει με το τρέχουσα.

Το NCP δεν έχει αποκλείσει κανέναν συνδυασμό, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα. Εάν τερματίσει πρώτο, θα μπορούσε να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν δεξιόστροφο «μπλε-μαύρο» συνασπισμό με τους ακροδεξιούς ή να επιδιώξει μια ευρεία «μπλε-κόκκινη» συμμαχία με το SDP.

Έως και 10 κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο των 200 εδρών. Οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί τοπική ώρα την Κυριακή, με τα πρώτα αποτελέσματα από το 31% των ψηφοφόρων που ψήφισαν εκ των προτέρων να αναμένονται στις 20:00 όταν λήξει η ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Τα διαδικτυακά κουτσομπολιά ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκα ομολογεί η Νίκολα Στέρτζον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: