Εκκαθαρίσεις προδοτών: Διπλοί πράκτορες στα υψηλά κλιμάκια της ουκρανικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας έστρωναν τον δρόμο για τον Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Πέραν των διπλών πρακτόρων στα υψηλά κλιμάκια, οι άνδρες των Ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας επιδίδονται σε κυνήγι προδοτών σε όλη την επικράτεια. Photo via Facebook@SBU/




Η Ουκρανία επιδίδεται σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης διπλών πρακτόρων στους κόλπους της κατασκοπευτική της υπηρεσίας, καθώς υποστηρίζει ότι προδότες σε ανώτατο επίπεδο έστρωσαν το έδαφος για τη ρωσική εισβολή του περασμένου έτους βοηθώντας τις εχθρικές δυνάμεις να καταλάβουν τη νότια πόλη Χερσώνα και τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στο βορρά.

Η Τετιάνα Σαπιάν, εκπρόσωπος του κρατικού γραφείου ερευνών της Ουκρανίας, είπε ότι οι πράκτορες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών  FSB είχαν διεισδύσει τόσο στην υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας όσο και στην τοπική κυβέρνηση, υπονομεύοντας την Ουκρανία εκ των έσω με τη βοήθεια φυγάδων ρωσόφιλων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στην Ουκρανία, την λεγόμενη “εξέγερση του Μαϊντάν”, το 2014.

  • Η Σαπιάν πρόσθεσε πως οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις μπορεί να αποδειχθούν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

«Το δίκτυο είναι πολύ ευρύτερο και η έρευνα ασχολείται με την εξεύρεση όλων των περιστάσεων και των ενεργειών μεμονωμένων προσώπων που προκάλεσαν την ταχεία κατάληψη ενός τμήματος του νότου από τα στρατεύματα του επιτιθέμενου από το έδαφος της προσαρτημένης Κριμαίας», είπε.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το κρατικό γραφείο ερευνών της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την SBU, ολοκλήρωσε την έρευνα για τον Όλεχ Κούλινιτς, πρώην επικεφαλής του τμήματος της Κριμαίας της SBU, με έδρα την Χερσώνα.

Οι αρχές επιβολής του νόμου υποψιάστηκαν ότι ο Κούλινιτς εργαζόταν ως τυφλοπόντικας της FSB, ο οποίος εισήλθε στις συναντήσεις ασφαλείας υψηλότερου επιπέδου στην Ουκρανία με τη βοήθεια  ρωσώφιλων αξιωματούχων [νυν φυγόδικων] και ενός πρώην βουλευτή στον οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τις πρώτες ώρες της εισβολής, ο Κούλινιτς εμπόδισε εσκεμμένα κάθε προσπάθεια ενημέρωσης της ηγεσίας για την πραγματική κατάσταση στην περιοχή (της Χερσώνας). Δεν έλαβε κανένα μέτρο για να προστατεύσει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Έδωσε εντολή στο προσωπικό να εγκαταλείψει τον τόπο υπηρεσίας του. Αργότερα, έδινε τακτικά όπλα σε άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με την SBU. Άφησε τη θέση του και έφυγε για το Κίεβο στις 24 Φεβρουαρίου», είπε η Σαπιάν .

Ο Κούλινιτς συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προδοσία.

Εάν κριθεί ένοχος από το δικαστήριο, ο Κούλινιτς αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη. Το γραφείο ερευνών και η SBU δημοσίευσαν υποκλοπές τηλεφωνημάτων μεταξύ του Κούλινιτς και του φερόμενου συνεργάτη του, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς, ο οποίος διέφυγε από την Ουκρανία στη Ρωσία το 2014.

Τον Ιανουάριο του 2022, – ένα μήνα πριν την εισβολή – οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Σίβκοβιτς για την συνεργασία του με δίκτυο Ρώσων πρακτόρων σε επιχείρηση με στόχο να υπάρξει υποστήριξη σε ένα σχέδιο που προέβλεπε η Ουκρανία να παραδώσει την Κριμαία στη Ρωσία με αντάλλαγμα  την απόσυρση των ρωσώφιλων δυνάμεων  από την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

  • Στις αρχές του 2020, ο Σίβκοβιτς συμμετείχε επίσης σε εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο Βασίλ Μαλιούκ, επικεφαλής της SBU,  είπε ότι ο Κούλινιτς ελάμβανε εντολές από το πολιτικό γραφείο των φυγόδικων Ουκρανών αξιωματούχων στη Μόσχα – υπό την επίβλεψη της FSB. Ο Μαλιούκ περιέγραψε την περίπτωση του Κούλινιτς ως «αυτοκάθαρση» από την SBU και είπε ότι η υπηρεσία ασφαλείας συνεχίζει την επιχείρηση κατά της FSB.

Η Σαπιάν  είπε ότι ο Κούλινιτς σπούδασε στην Ακαδημία FSB στη Μόσχα με τον Andriy Derkach, έναν άλλο φυγά βουλευτή που τιμωρήθηκε από τις ΗΠΑ για τη συνεργασία του με την FSB και την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Ο Κούλινιτς φέρεται να άσκησε πιέσεις για το διορισμό του Αντρίι Ναούμοφ στη θέση του αναπληρωτή επικεφαλής της SBU, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο Ναούμοφ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την έκδοση του στην Ουκρανία από τη Σερβία.

Ο Ναούμοφ έφυγε από την Ουκρανία αρκετές ώρες πριν από την εισβολή του Κρεμλίνου.

Φέρεται να βοήθησε Ρώσους να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Ο ρωσικός ιστότοπος μέσων ενημέρωσης The Insider  ανέφερε ότι  η Ρωσία πρόσφερε άσυλο στον Ναούμοφ ως αντάλλαγμα για «κατάθεση εναντίον του [προέδρου Βολοντίμιρ] Ζελένσκι». Ο Ναούμοφ είναι επίσης ύποπτος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

  • «Ένα από τα κύρια καθήκοντα του Κούλινιτς  ήταν να υπονομεύσει το έργο της κεντρικής κυβέρνησης εκ των έσω, να διεισδύσει σε αυτήν με εχθρικούς πράκτορες, να αποσυντονίσει το έργο της», είπε η Σαπιάν. Σύμφωνα με αυτήν, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2019, ο Κούλινιτς είχε πρόσβαση σε κορυφαία κρατικά μυστικά. Ανεπίσημα επόπτευε το τμήμα αντικατασκοπείας.

«Με οδηγίες του Σίβκοβιτς, ο Κούλινιτς διόρισε ανθρώπους σε ορισμένες διοικητικές θέσεις στην SBU. Ενδιαφερόταν πρωτίστως για περιφερειακές μονάδες στο Τσερνίχιβ, το Σούμι, το Χάρκοβο και άλλες παραμεθόριες περιοχές», είπε η Σαπιάν. «Επίσης παραπληροφορούσε  τακτικά την ηγεσία για τις πραγματικές προθέσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέλυσε τον Κούλινιτς τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος  RBC ανέφερε  ότι ακόμη και μετά από αυτό ο Κούλινιτς εργαζόταν ως σύμβουλος του πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Ιβάν Μπακάνοφ.

Η SBU διεξήγαγε εσωτερικό έλεγχο στον Μπακάνοφ, αλλά τα αποτελέσματα είναι μυστικά, είπε ο Αρτέμ Ντεχτιαρένκο, εκπρόσωπος της SBU, σε μια ενημέρωση στις 5 Απριλίου. Και η Σαπιάν είπε ότι το γραφείο ερευνών δεν είχε βρει τίποτα εγκληματικό στις ενέργειες του Μπακάνοφ.

Ωστόσο, πέρυσι, μια μέρα μετά τη σύλληψη του Κούλινιτς, ο Ζελένσκι απέλυσε  τον φίλο του Μπακάνοφ από τη θέση του. Ο λόγος: Ξεσκεπάστηκαν πάρα πολλοί προδότες που δρούσαν επί των ημερών του…

 

 

 

Με πληροφορίες από Politico

Νέες επιθέσεις της Ρωσίας με drones στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας: Αποκρούστηκαν οι οχτώ από τις δέκα επιδρομές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: