FILE PHOTO: Από τιις εκδηλωσεις μνήμης το 2021 για τη σφαγή του Κατίν. EPA,, WOJCIECH OLKUSNIK POLAND OUT
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συνέκρινε σήμερα τις ωμότητες που διαπράχθηκαν Οι από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία με τη σφαγή του Κατίν, με αφορμή την 80ή επέτειο της ανακάλυψης της σφαγής χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, την οποία διέπραξαν οι Σοβιετικοί την εποχή του Στάλιν.
Πριν από 80 χρόνια, οι ναζί ανακάλυψαν στο δάσος του Κατίν, το οποίο βρίσκεται στην περιφέρεια Σμολένσκ της Ρωσίας, τα πτώματα χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών που εκτελέστηκαν από τη σοβιετική πολιτική αστυνομία το 1940, μια σφαγή που το Κρεμλίνο αρνήθηκε να αναγνωρίσει έως τη δεκαετία του 1990.
“Προκειται για ένα από τα πιο τραγικά επεισόδια της ιστορίας μας, που έριξε πολύ βαριά σκιά στις ρωσοπολωνικές σχέσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος Ντούντα αφότου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Κατίν στη Βαρσοβία.
“Σήμερα, κοιτάζουμε με φρίκη… όλες τις αναφορές, τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την Μπούτσα και άλλα κατεχόμενα από τους Ρώσους μέρη στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο, όπως στο Κατίν”, πρόσθεσε.
Οι εισαγγελείς του Κιέβου δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 1.400 άμαχους στον τομέα της Μπούτσα, βορείως του Κιέβου, όπου ανακαλύφθηκαν τα πτώματα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα τέλη Μάρτιου 2022.
Η Μπούτσα έγινε έκτοτε το σύμβολο των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
“Οι δράστες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε πρέπει να λογοδοτήσουν ώστε τα εγκλήματα όπως η σφαγή στο Κατίν, όπως τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα από τους Ρώσους στην Ουκρανία, να μην ξαναγίνουν ποτέ πια”, πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος.
Η σφαγή του Κατίν συνδέεται με μια άλλη τραγωδία, το δυστύχημα με το αεροπλάνο που μετέφερε τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι κατά τη διάρκεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Σμολένσκ το 2010.
Η πολωνική αντιπροσωπεία, η οποία εκτός από τον αρχηγό του κράτους περιελάμβανε επίσης πολλούς αξιωματούχους, επρόκειτο να παραστεί στο Κατίν σε εκδήλωση μνήμης της σφαγής. Οι 96 επιβάτες του αεροσκάφους σκοτώθηκαν.
Η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων που δίχασαν την Πολωνία, με τους κύκλους της πολωνικής δεξιάς να επικαλούνται την εκδοχή της επίθεσης, η οποία απορρίφθηκε ως θεωρία συνωμοσίας από την υπόλοιπη κοινωνία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΣε δηλητήριο βραδείας δρασης ίσως οφείλεται η μυστηριώδης πάθηση του Ναβάλνι