Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΗΕ: Πράκτορες της ΜΙΤ κάνουν βασανιστήρια στη Συρία – Βιασμοί, ηλεκτροσόκ, βγάλσιμο νυχιών, κρέμασμα ανάποδα

File Photo epa06969099 Turkish intelligence chief Hakan Fidan (R) and Turkish Defense Minister Hulusi Akar (L) EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL




Έκθεση που εκδόθηκε στη δημοσιότητα από μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών στις 7 Φεβρουαρίου 2023 αποκαλύπτει τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων στα βασανιστήρια θυμάτων που κρατήθηκαν αυθαίρετα στη Συρία από ένοπλες φατρίες που ευθυγραμμίζονται με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).

Όπως αποκαλύπτει ο έγκριτος αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στο Nordic Monitor

Η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, που ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, βρήκε περιπτώσεις κακοποίησης και βασανιστηρίων στις οποίες συμμετείχαν Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων πράκτορες της υπηρεσίας κατασκοπείας της Τουρκίας MIT (Milli İstihbarat Teşkilatı) και συνέβαλαν στα βασανιστήρια του θύματα.

Η έκθεση του Φεβρουαρίου είναι σύμφωνη με τα προηγούμενα ευρήματα της επιτροπής τα τελευταία χρόνια που επιβεβαιώνουν ένα μοτίβο εμπλοκής Τούρκων αξιωματούχων σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του TSK ή των συμμαχικών του φατριών.

Η επιτροπή του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι οι κρατούμενοι κρατήθηκαν αυθαίρετα από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) και τις διάφορες φατρίες του, συχνά κατά παράβαση της ορθής διαδικασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες δεν τιμωρήθηκαν.

Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που αναφέρθηκε από έναν Κούρδο επιζώντα, ένας άγνωστος Τούρκος αξιωματούχος, πιθανότατα πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, τον ανέκρινε μέσω ενός μεταφραστή και βοήθησε τους φρουρούς να τον βάλουν σε αυτό που ονομάζεται «shabh», δηλαδή να κρεμάσει το θύμα από το ταβάνι.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη φυλακή Hawar Killis, μια εγκατάσταση που διοικείται από το τμήμα Sultan Murad του SNA, όπου το θύμα είχε δεμένα μάτια, γυμνό και ξυλοδαρμό και του έβγαλαν τα νύχια των ποδιών. Τούρκος αξιωματούχος απείλησε μάλιστα το άτομο με βιασμό.

Ο διοικητής της Μεραρχίας Sultan Murad, Fehim Ertugrul Isa, Σύρος με καταγωγή Τουρκμάνικη και πολιτογραφημένος Τούρκος πολίτης, είναι στενός σύμμαχος και έχει πρόσβαση στη βασική ηγεσία της κυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, άμαχοι στο Αφρίν και στην Ιντλίμπ, όπου το TSK και οι συμμαχικές του φατρίες διατηρούν τον έλεγχο, υποβλήθηκαν σε αυθαίρετη και ανεπιφύλακτη κράτηση και ορισμένοι κρατήθηκαν με τρόπο που ισοδυναμεί με εξαναγκαστική εξαφάνιση.

Η έκθεση κάλυψε περιπτώσεις που καταγράφηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου και 31ης Δεκεμβρίου 2022 και επιβεβαίωσε ένα μοτίβο κακοποίησης και βασανιστηρίων από Τούρκους αξιωματούχους και τους συμμάχους τους στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας που τεκμηριώθηκαν ευρέως σε προηγούμενες εκθέσεις που εκδόθηκαν από την ίδια επιτροπή.

Τα βασανιστήρια και η κακοποίηση είναι επίσης αχαλίνωτα σε κέντρα κράτησης και φυλακές στην Τουρκία, όπου τα θύματα υποβλήθηκαν σε shabh, γνωστό ως “filistin askısı” στα τουρκικά, ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και σεξουαλική παρενόχληση και βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της απειλής βιασμού. Το Shabh χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία του 1990 από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στις κυρίως κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας. Η πρακτική σταμάτησε για λίγο, αλλά επανήλθε μαζί με άλλα μέσα βασανιστηρίων και κακοποίησης μετά το 2016, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για υποτιθέμενους δεσμούς τους με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που ασκεί κριτική στον Πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια και την υποκίνηση ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από την ίδια επιτροπή του ΟΗΕ στις 17 Αυγούστου 2022 ανέφερε επίσης ότι τα θύματα που πήραν συνέντευξη από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν ότι άτομα που συνελήφθησαν από φατρίες και μεμονωμένα μέλη του SNA κρατήθηκαν σε απομόνωση για περιόδους που κυμαίνονταν από ένα μήνα έως τρία χρόνια και ότι τα μέλη της οικογένειας αρνήθηκαν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι κρατούμενοι. Μερικοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν παράνομα και στην Τουρκία.

Οι κρατούμενοι επιτρεπόταν να έχουν επαφή με τους συγγενείς τους μόνο μετά από δωροδοκίες. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, υποβλήθηκαν σε ξυλοδαρμούς και άλλες μορφές βασανιστηρίων από μέλη του SNA, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού και της σεξουαλικής βίας που έλαβαν χώρα σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις κράτησης μεταξύ 2018 και 2021.

Μια γυναίκα είπε στους ερευνητές του ΟΗΕ ότι υπέστη βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας το 2018 κατά τη διάρκεια ανάκρισης από άτομα που φορούσαν τουρκικές στολές και μιλούσαν στα τουρκικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κράτηση οδήγησε σε θάνατο κάτω από βασανιστήρια σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε μια περίπτωση, ένας Άραβας που κρατήθηκε στο Αφρίν στις 24 Φεβρουαρίου 2022 από την ταξιαρχία Falaq al-Sham ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε στρατιωτική θέση.

Η Τουρκία κατηγορήθηκε επίσης για παράνομη απαλλοτρίωση γης στη Συρία, ανέφερε η επιτροπή του ΟΗΕ. Για παράδειγμα, στο χωριό Ras al-Ayn της Dawouydia, ο τουρκικός στρατός και οι συμμαχικές του ομάδες χρησιμοποίησαν περιουσίες πολιτών για στρατιωτικούς σκοπούς. «Οι Κούρδοι κάτοικοι έχουν αποτραπεί από το να επιστρέψουν στη Dawoudiya τουλάχιστον από το 2020 και τα σπίτια έχουν καταστραφεί. Έκτοτε, δεν μπόρεσαν επίσης να καλλιεργήσουν παρακείμενες γεωργικές εκτάσεις, ενώ αιτήματα για αποζημίωση απορρίπτονται μέχρι σήμερα», αναφέρεται στην έκθεση.

«Η αποτυχία των τουρκικών δυνάμεων να καταβάλουν πληρωμή για την επίταξη ιδιωτικής περιουσίας μπορεί να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προειδοποίησε ο ΟΗΕ στην έκθεσή του.

Η επιτροπή του ΟΗΕ αποκάλυψε στην έκθεση του Φεβρουαρίου του 2023 ότι τουρκικοί αξιωματούχοι πληροφοριών ήταν παρόντες κατά την ανάκριση ατόμων που κρατούνταν αυθαίρετα από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το SNA.

«Πρώην κρατούμενοι ανέφεραν ότι φατρίες διεξήγαγαν συλλήψεις και ήταν υπεύθυνες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων κράτησης, με αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών μερικές φορές παρόντες ή να διευθύνουν τις ανακρίσεις. Πολλοί κρατούμενοι ανέφεραν ότι δεν οδηγήθηκαν ποτέ ενώπιον δικαστή και ότι η απελευθέρωσή τους είχε εξασφαλιστεί με δωροδοκίες ή εξωτερική πίεση».

Στα κέντρα κράτησης που διαχειρίζονται η υποστηριζόμενη από τους Τούρκους Μεραρχία Χαμζά και η Μεραρχία Σουλτάν Μουράντ, οι γυναίκες κρατούμενες φωτογραφίζονταν με τα εσώρουχά τους.

Η επιτροπή του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι σε περιοχές υπό αποτελεσματικό τουρκικό έλεγχο, η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη από τις ισχύουσες υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με όλα τα άτομα και έχει την ευθύνη να διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και να παρέχει ειδική προστασία σε γυναίκες και παιδιά.

Η Τουρκία έχει γίνει αντικείμενο διεθνούς κριτικής τα τελευταία χρόνια για αχαλίνωτα βασανιστήρια και κακοποίηση σε χώρους κράτησης και φυλακές. Τόσο οι διακυβερνητικές όσο και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκδώσει πολλαπλές εκθέσεις που τεκμηρίωσαν τέτοιες παραβιάσεις που βάζουν την Τουρκία σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Τα βασανιστήρια και η κακοποίηση έχουν γίνει χαρακτηριστικό γνώρισμα της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία κυβερνά τη χώρα μέσω τακτικών φόβου και εκφοβισμού.

Με πληροφορίες από Nordic Monitor / Abdullah Bozkurt
Στοκχόλμη, Σουηδία

«Το πιθανότερο είναι ο Ερντογάν να χάσει»: Αυτή είναι η εκτίμηση αξιόπιστης τουρκικής εταιρίας δημοσκοπήσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: