Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, χρηματοδότες του Πούτιν: Κερκόπορτα στο εμπάργκο του πετρελαίου – Το «ξεπλένουν» και το ξαναπουλάνε

FILE PHOTO: epa05085981 Εξέδρα άντλησης πετρελαίου EPA, YURI KOCHETKOV




Το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει «ορμά» στην ανοιχτή πίσω πόρτα της Ευρώπης, με κερδισμένους εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους μεσάζοντες ισχυρίζονται πολιτικοί και γνώστες της βιομηχανίας.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του στο Politico ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΒΙΝ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι «ιστορία».

Αλλά άλλοι, από ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους μέχρι ευρωβουλευτές και γνώστες του κλάδου, λένε ότι αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας γράφεται ακόμη.

Σημαντικές ποσότητες ρωσικών υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα πετρελαίου, εξακολουθούν να ρέουν γύρω από τις κυρώσεις και στην ευρωπαϊκή αγορά, λένε, κερδίζοντας πληρωμές που χρηματοδοτούν την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είχα έναν φίλο στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1990 που παραπονέθηκε ότι οι κατσαρίδες έμπαιναν στο διαμέρισμά του από οποιαδήποτε διαθέσιμη τρύπα – αυτό κάνει η Ρωσία με την ενέργειά της», είπε στο POLITICO ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy.

«Πρέπει να διορθώσουμε αυτές τις τρύπες για να εμποδίσουμε τη Ρωσία να λάβει αυτό το χρήμα αίματος που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική μηχανή που καταστρέφει τη χώρα μας και σκοτώνει τον λαό μας».

Το αργό πετρέλαιο είναι εμφανώς δύσκολο να εντοπιστεί στις παγκόσμιες αγορές. Μπορεί εύκολα να αναμειχθεί ή να αναμιχθεί με άλλες αποστολές σε χώρες διέλευσης, δημιουργώντας ουσιαστικά μια μεγαλύτερη παρτίδα λαδιού της οποίας η προέλευση δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η διαδικασία διύλισης, απαραίτητη για οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή, αφαιρεί επίσης όλα τα ίχνη προέλευσης της πρώτης ύλης.

Ένα πολύπλοκο δίκτυο ναυτιλιακών εταιρειών, που φέρουν τις σημαίες ανεξερεύνητων υπεράκτιων δικαιοδοσιών, προσθέτει ένα ακόμη στρώμα μυστηρίου. Ορισμένοι έχουν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν τη Ρωσία να κρύψει την προέλευση των εξαγωγών αργού της με διάφορα μέσα.

«Σε αντίθεση με το φυσικό αέριο των αγωγών, η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια. Τα συστήματα ανταλλαγής και συμψηφισμού και η ανάμειξη ποικιλιών είναι κοινή πρακτική», δήλωσε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, εξέχων εξόριστος επικριτής του Πούτιν και πρώην διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου Yukos.

«Το αποτέλεσμα του εμπάργκο είναι μια σημαντική αύξηση του ρωσικού κόστους μεταφοράς, μια σημαντική ανακατανομή των εσόδων υπέρ των μεσαζόντων και κάποια πρόσθετη έκπτωση λόγω του περιορισμού της αγοράς των αγοραστών».

Ακατέργαστες λύσεις;

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με εξαιρέσεις για περιορισμένες ποσότητες αργού πετρελαίου, αερίου αγωγών, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προϊόντων πετρελαίου.

Ωστόσο, μεγάλοι όγκοι ρωσικού αργού πετρελαίου -μεγαλύτερη πηγή εσόδων από το φυσικό αέριο- εξακολουθούν να αποστέλλονται στις παγκόσμιες αγορές, με αποτέλεσμα ορισμένοι ειδικοί να υποψιάζονται ότι βρίσκουν το δρόμο τους προς την αγορά της Ευρώπης από την πίσω πόρτα.

«Από την επιβολή των κυρώσεων, οι όγκοι του αργού πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία παρέμειναν λίγο πολύ σταθεροί», δήλωσε ο Saad Rahim, επικεφαλής οικονομολόγος στην παγκόσμια εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Trafigura. «Είναι πιθανό ότι το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να πωλείται στην ΕΕ και στα δυτικά έθνη μέσω μεσάζων».

Μια πιθανή διαδρομή προς την Ευρώπη είναι μέσω του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία και είναι το σημείο εκκίνησης του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν (BTC), τον οποίο διαχειρίζεται η BP.

Το λιμάνι του Τζεϊχάν, στην Τουρκία, είναι ένας σημαντικός κόμβος εφοδιασμού από τον οποίο μεταφέρεται αργό πετρέλαιο στην Ευρώπη. λαμβάνει επίσης μεγάλες ποσότητες από το Ιράκ μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν.

Ο François Bellamy, Γάλλος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε υποψίες σχετικά με αυτή τη διαδρομή σε πρόσφατη ερώτηση προς την Επιτροπή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν εξήγαγε 242.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερα από ό,τι παρήγαγε μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου πέρυσι, είπε – ένα μεγάλο περιθώριο σε σχέση με την εγχώρια παραγωγή, η οποία ήταν 648.000 βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα και βρίσκεται σε μακροπρόθεσμη πτώση, σύμφωνα με στοιχεία.

«Πώς μπορεί μια χώρα να μειώσει την παραγωγή της και να αυξήσει ταυτόχρονα τις εξαγωγές της; Υπάρχει κάτι εντελώς ασυνεπές στα στοιχεία και αυτή η ασυνέπεια δημιουργεί υποψίες ότι οι κυρώσεις παρακάμπτονται», είπε ο Bellamy.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι εργάζεται για να καταπολεμήσει τα κενά στα καθεστώτα κυρώσεων και διόρισε τον πρώην πρεσβευτή της ΕΕ στις ΗΠΑ, Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, ως ειδικό απεσταλμένο για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο Bellamy για τις συναλλαγές πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, οι πιο πρόσφατες διαθέσιμες στο κοινό, «συνέβησαν πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, επομένως δεν τίθεται θέμα φοροδιαφυγής των κυρώσεων εκεί».

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν εξάγει ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ μέσω του αγωγού BTC», δήλωσε ο Aykhan Hajizada, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι ενώ «το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί όλο το μη εγκεκριμένο πετρέλαιο ανεξαρτήτως πηγής», «παραμένει δεσμευμένο να διεξαγωγή των εργασιών προμήθειας και εμπορίας της με τη μέγιστη προσοχή και επιμέλεια, σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς.»

Η BP αναγκάστηκε προηγουμένως να αρνηθεί ότι ο αγωγός BTC μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο και τα στοιχεία που έδειξε η POLITICO για αποστολές αργού από το Τζεϊχάν δείχνουν μια πρόσφατη πτώση του όγκου των εξαγωγών προς την ΕΕ, από περίπου 3 εκατομμύρια τόνους το μήνα (περίπου 700.000 βαρέλια ανά μήνα ημέρα) στις αρχές του 2022 σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους το μήνα φέτος.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Τουρκία διπλασίασε τις άμεσες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου πέρυσι και αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό παρά το γεγονός ότι προσφέρει ταυτόχρονα στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Το Φινλανδικό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου έτους ότι «μια νέα διαδρομή για το ρωσικό πετρέλαιο προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, ενός αυξανόμενου προορισμού για το ρωσικό αργό πετρέλαιο», όπου διυλίζεται σε προϊόντα πετρελαίου που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και πωλούνται.

«Έχουμε αρκετά στοιχεία ότι ορισμένες διεθνείς εταιρείες αγοράζουν προϊόντα διυλιστηρίου που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο και τα πωλούν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ustenko, ο σύμβουλος του Zelenskyy. «Είναι εντελώς νόμιμο, αλλά εντελώς ανήθικο. Ακριβώς επειδή επιτρέπεται δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι γι’ αυτό».

Τη Δευτέρα, η βρετανική ΜΚΟ Global Witness δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο αγωγών, το οποίο δεν υπόκειται σε απόλυτο εμπάργκο, πωλείται σταθερά σε τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων που επέβαλαν οι χώρες της G7 τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Το γεγονός ότι το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει σε όλο τον κόσμο είναι χαρακτηριστικό, όχι σφάλμα, των κυρώσεων της Δύσης», δήλωσε η Μάι Ρόσνερ, ένας ακτιβιστής που εργάστηκε για την έκθεση. «Οι κυβερνήσεις πρόσφεραν στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μια ορθάνοιχτη πίσω πόρτα και οι έμποροι εμπορευμάτων και οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους ως συνήθως».

Πηγή  Politico / Γκάμπριελ Γκάβιν

Φορτία εμπλουτισμένου ουρανίου από τη Ρωσία φτάνουν στη Γαλλία- Καταγγέλλει η Greenpeace αλλά το προϊόν δεν ανήκει στις κυρώσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: