Τόνοι τοξικών αποβλήτων εντοπίστηκαν θαμμένοι κοντά σε σχολείο στη Βόρεια Μακεδονία

Photo by Tom Fisk via Pexels




Τόνοι τοξικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένου του οξειδίου του αρσενικού, παραμένουν θαμμένα σε χώρο υγειονομικής ταφής κοντά σε σχολείο στη Βόρεια Μακεδονία.

Στην περιοχή υπήρχε ορυχείο χρωμίου και αντιμονίου, κοντά στο χωριό Λόγιανε το οποίο έκλεισε το 1979. Τα απόβλητα εγκαταλείφθηκαν, αφέθηκαν στο ύπαιθρο, μολύνοντας τη γη και τα υπόγεια ύδατα.

Ο Αφρίμ Ζίμπερι δάσκαλος στο σχολείο που φιλοξενεί 400 παιδιά δηλώνει ότι πάντα συμβουλεύει τους μαθητές να μην πλησιάζουν αυτόν τον χώρο υγειονομικής ταφής.

Η μυρωδιά είναι έντονη αφού το σχολείο από την χωματερή απέχει μόνο 100 μέτρα.

Ο δάσκαλος που μίλησε στο Reuters το οποίο φιλοξενεί ρεπορτάζ για το θέμα, κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα καθώς η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη.

Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει γίνει είναι η περίφραξη του χώρου και η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να βρει τρόπο να πωλήσει αυτά τα απόβλητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αρσενικό είναι μία από τις 10 χημικές ουσίες που προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Η μακροχρόνια έκθεση λόγω πόσιμου νερού και τροφίμων μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με έκθεση του 2007 που ανατέθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, 1 εκατομμύριο τόνοι απορριμμάτων βρίσκονταν σε χωματερές μέσα και κοντά στο χωριό, με τοξικές συγκεντρώσεις αρσενικού, αντιμονίου και άλλων επικίνδυνων ουσιών. Δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία για το θέμα.

Περίπου 5.000 τόνοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη σιδηροδρομική γραμμή όπου τα διεθνή τρένα ταξιδεύουν από την Ελλάδα μέσω της Βόρειας Μακεδονίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει εντοπίσει 16 τοποθεσίες επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Η Λεντίτα Ντίκα, από το κυβερνητικό γραφείο Βιομηχανικής Ρύπανσης και Διαχείρισης Κινδύνων, λέει ότι τα απόβλητα αρσενικού δεν έχουν αφαιρεθεί γιατί περιμένουν τους επενδυτές να τα αγοράσουν.

Δήλωσε πως μια τουρκική εταιρεία αποσύρθηκε από σύμβαση το 2022 λόγω έλλειψης οικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά ένας νέος διαγωνισμός θα ανοίξει σύντομα μόλις ανανεωθεί η ζήτηση.

Η βραχυπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με την ίδια, είναι η περίφραξη για να εμποδιστούν οι κάτοικοι να περιφέρονται εκεί.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, αλλά η έκθεση του 2007 ανέφερε ότι η συγκέντρωση αρσενικού στο έδαφος και το νερό ήταν έως και 50 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα διεθνή πρότυπα.

Ο Τράιτσε Σταφίλοφ καθηγητής της κρατικής σχολής φυσικών επιστημών στα Σκόπια δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αμέσως την περιοχή και να εκδώσει οδηγίες να μην χρησιμοποιείται το νερό από τα πηγάδια για πόση.

Η περιοχή βρίσκεται μισό χιλιόμετρο από τα σύνορα με τη Σερβία και η πλειονότητα των ανθρώπων του χωριού χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια για πόση και για βοοειδή ή τη γεωργία τους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Reuters

Δεν κάνει πίσω ο Μακρόν: Καταδικάζει με δριμύτητα τα επεισόδια στις διαδηλώσεις “δεν θα υποχωρήσουμε στη βία”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: