Το ταξίδι του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα: Μια επίσκεψη του νέου Προέδρου της Κύπρου πολύ διαφορετική από τις άλλες

FILE PHOTO: epa10519782 Greek President Katerina Sakellaropoulou (3-L) and Cypriot President Nikos Christodoulides (5-R) inspect the Evzones Presidential Guard during a welcome ceremony at the Presidential Mansion in Athens, Greece, 13 March 2023. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ, Λάρισα

Είθισται η πρώτη επίσκεψη του εκλελεγμένου Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «εξωτερικό» να είναι πάντα στην Ελληνική Πρωτεύουσα. Ποιό εξωτερικό δηλαδή, ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους:

Η Αθήνα για τους Έλληνες της Κύπρου είναι κάτι σαν οι Άγιοι Τόποι των Ιεροσολύμων για τους Χριστιανούς. Στην Αθήνα ο Γολγοθάς μας, στην Αθήνα και η ΑΝΑΣΤΑΣΗ μας!

Ειλικρινά δεν θυμάμαι από πότε έχω να ακούσω από τα χείλη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τη λέξη απελευθέρωση. Η λέξη απελευθέρωση από σημαία του αντικανονικού αγώνα κατάντησε κάτι σαν απαγορευμένος καρπός στην Κύπρο!

Όσοι μάλιστα επιμένουν να τη ψελλίζουν (φωναχτά δεν τη λέει κανείς, οι καιροί της Ε.Ο.Κ.Α. πέρασαν ανεπιστρεπτί) χαρακτηρίζονται ακραίοι εθνικιστές. Είναι κι αυτή μια από τις οδυνηρές συνέπειες που έφερε στην Κύπρο ο συμβιβασμός με τον κατακτητή.

  • Ευθύς μετά την άφιξη του στα Άγια χώματα της Μητρός Πατρίδος ο Κύπριος Πρόεδρος βάδισε προς τον Άγνωστο Στρατιώτη. Για να καταθέσει εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού αιώνια ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους τους άγνωστους στρατιώτες (μεταξύ τους και αμέτρητοι Έλληνες Κύπριοι) που έδωσαν για την Ελλάδα και τη τελευταία ρανίδα του αίματος τους.

Συγκινημένος καταθέτει δάφνινο στεφάνι κι ύστερα κατευθύνεται προς στο κατάμεστο Αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας” του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Εκεί, όπου πραγματοποιήθηκε τιμητική  εκδήλωση για τους Ομνύσαντες τον “ΟΡΚΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ” της 7ης Μαρτίου 1953.

Αυτούς που προπαρασκεύασαν τον Κυπριακό Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, της Ε.Ο.Κ.Α. μας: Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, Γεώργιος Γρίβας-Διγενής, Σωκράτη   Λοΐζίδης, Νικόλαος Παπαδόπουλος, Γεώργιος Στράτος, Ηλίας Τσατσαμοίρος, Δημήτιος  Σταυρόπουλος, Σάββας Λοϊζίδης, Αντώνιος Αυγίκος, Δημήτριος Βεζανής, Ηλίας Αλεξόπουλος και  Γεράσιμος  Κανιάρης.

Ο Πρόεδρος δεν ξέχασε αυτούς που έπεσαν στο πεδίο της τιμής για να κατοικεί ο ίδιος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Ακολούθησαν συναντήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη με την Ελλαδική Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία. Συναντήθηκε με την Εξοχώτατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, τον υπουργό Εξωτερικών, όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’.

Οι δύο ηγέτες του Ελληνισμού συμφώνησαν σε Κοινή γραμμή για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό σε μια προσπάθεια να μεταβληθεί η αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας.

Το πιο σημαντικό, όμως, που προέκυψε μέσα από την επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα είναι η κοινή απόφαση των δύο κυβερνήσεων για την δημιουργία θεσμοθετημένου οργάνου διακυβερνητικής συνεργασίας το οποίο θα προβλέπει τακτικές κοινές συναντήσεις (κάποιοι μιλούν για δύο συναντήσεις το χρόνο) των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στην παρουσία των επικεφαλής των δύο Κυβερνήσεων.

  • Κάποιοι στην Κύπρο έσπευσαν να εκφράσουν αντιρρήσεις για την απόφαση αυτή πριν καλά-καλά επιστρέψει ο Πρόεδρος στη Λευκωσία! Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς με στη στάση τους (sic)! Είναι ή δεν είναι η Ελλάδα το μοναδικό στήριγμα του αγώνα μας;

 Επιμύθιο: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με την επίσκεψη του στην Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι οι σχέσεις Κύπρου και Ελλάδος, δεν είναι μόνο σχέσεις με συγκεκριμένο κόμμα ή τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, αλλά με όλο τον Ελληνικό λαό, ανεξάρτητα του ιδεολογικού και κομματικού του προφίλ. Περήφανοι για σένα Πρόεδρε!

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ένας ακόμα μάρτυρας του Ελληνισμού: Η υπέρτατη θέληση και ο ασίγαστος πόθος του Θεόφιλου Γεωργιάδη για την απελευθέρωση της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: