Στον Καναδά ο Μπάιντεν: Έχουμε κάποιες διαφωνίες αλλά όχι επί της ουσίας – υποδεχόμαστε έναν “μεγάλο φίλο” λέει ο Τριντό

FILE PHOTO: US President Joe Biden (R) and First lady Jill Biden walk on the South Lawn of the White House before boarding Marine One to depart to Ottawa, Canada, in Washington, DC, USA, 23 March 2023. EPA/YURI GRIPAS /ABACA / POOL




Ο Τζο Μπάιντεν έγινε δεκτός σήμερα ως ένας “μεγάλος φίλος” στον Καναδά, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην οποία αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για την Αϊτή, τη μετανάστευση και την οικονομία.

  • “Είναι μεγάλη η χαρά που έχω εδώ έναν μεγάλο φίλο”, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αρχίζοντας τη διμερή συνάντηση στο Κοινοβούλιο της Οτάβας, επιμένοντας στις κοινές “αξίες” των δύο χωρών.

“Έχουμε μερικές φορές διαφωνίες αλλά δεν υπάρχει καμιά ουσιώδης διαφορά στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

  • Ο Μπάιντεν έλαβε κατά την άφιξή του μια πλάκα σοκολάτας που παρασκεύασε μια οικογένεια Σύρων προσφύγων στον Καναδά.

Ο 80χρονος Δημοκρατικός δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στη γειτονική και συμμαχική αυτή χώρα μετά την ορκωμοσία του, ως είθισται να κάνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Μετά την ομιλία που εκφώνησε απόψε ο Μπάιντεν ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

  • Η σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Οτάβας είναι απείρως πιο εγκάρδια σε σχέση με την περίοδο της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ουδέποτε πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει να υπάρχουν μερικοί τριγμοί.

Σε ένα από τα ευαίσθητα θέματα μεταξύ των δυο συμμάχων, την παράτυπη μετανάστευση, η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε μια πρόοδο, διαβεβαιώνουν το Radio-Canada και η εφημερίδα New York Times.

Αμερικανοί και Καναδοί θα έπρεπε να βρουν μια συμφωνία για να κλείσει ο “δρόμος Roxham”, ένας αυτοσχέδιος δρόμος μέσω του οποίου σχεδόν 40.000 μετανάστες έφθασαν πέρυσι στο Κεμπέκ, παρακάμπτοντας τα επίσημα σημεία εισόδου, από τις ΗΠΑ.

Η προοπτική αυτή ανησυχεί ήδη τις οργανώσεις αρωγής στους μετανάστες. “Ο αντίκτυπος στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου κινδύνου είναι καταστροφικός. Το αποτέλεσμα θα είναι να ωθούνται οι άνθρωποι είτε να επιχειρούν ακόμη πιο επικίνδυνες διελεύσεις σε απομονωμένες περιοχές, είτε να ωθούνται προς τους διακινητές”, δήλωσε με αποδοκιμασία η Τζούλια Σαντ, εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αφίξεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολιτική συζήτηση στον Καναδά

 

– Αϊτή –

Στον Λευκό Οίκο, δηλώνουν ότι κατανοούν τις καναδικές ανησυχίες αλλά σημειώνουν ότι το θέμα είναι επίκαιρο και στις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε περισσότερες από 128.000 συλλήψεις για απόπειρες παράνομης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος από το Μεξικό, και η αμερικανική δεξιά δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν για χαλαρότητα απέναντι στο φαινόμενο.

Ένα άλλο θέμα των συνομιλιών θα είναι η Αϊτή που μαστίζεται από ακραία βία και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Καναδική κυβερνητική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περιμένει σήμερα μια ανακοίνωση για “σημαντική χρηματοδότηση” που θα αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκπαίδευση των δυνάμεων της τάξης της Αϊτής.

Οι ΗΠΑ θα έβλεπαν επίσης με καλό μάτι τον Καναδά να πρωτοστατεί στην αποστολή διεθνούς δύναμης προς την χώρα της Καραϊβικής.

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα είναι επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον πιέζει για μια προσπάθεια τα μέλη του ΝΑΤΟ, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα.

Η Οτάβα απέχει μακράν από το να αφιερώσει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στον προϋπολογισμό της άμυνας — το όριο που έχει καθοριστεί για τις χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Θα μπορούσε συγκεκριμένα να τεθεί το θέμα σήμερα στην Οτάβα ενός εκσυγχρονισμού της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).

Τέλος, η οικονομία θα είναι ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών.

Ο Τριντό, η χώρα του οποίου είναι ο πρώτος πελάτης των ΗΠΑ στο εξωτερικό εμπόριο, θα θελήσει να προωθήσει τα πιόνια του στο πεδίο της οικονομίας.

Η καναδική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι αναμένεται κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου να γίνουν ανακοινώσεις για τους ημιαγωγούς και για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού στη Βόρεια Αμερική.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιδοθεί σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό με την Κίνα, πραγματοποιείται λίγο μετά την έναρξη έρευνας στον Καναδά για καταγγελίες που αφορούν κινεζική παρέμβαση στις δύο τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Οτάβα, Canada

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: