Στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ αιφνιδιαστικά ο Ζελένσκι: Χάνει την δυναμική της η ρωσική επίθεση, λένε οι βρετανικές υπηρεσίες [videos]

FILE PHOTO: O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγχαίρει τους άνδρες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που πολεμούν στην πρώτη γραμμή στην πόλη Μπαχμούτ, 22 Μαρτίου 2023. EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η ρωσική επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ, στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ, χάνει τη δυναμική της, έγραψε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Twitter στις 22 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην γραμμή του μετώπου κοντά στην πόλη – επίκεντρο των πλέον αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

“Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να βραβεύσω τους ήρωές μας. Να δώσουμε τα χέρια και να τους ευχαριστήσουμε που προστατεύουν την κυριαρχία της χώρας μας” είπε ο Ζελένσκι.

 

Οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια τοπική αντεπίθεση στα δυτικά του Μπαχμούτ, η οποία είναι πιθανό να ανακουφίσει την πίεση στην απειλούμενη οδό ανεφοδιασμού των H-32.

Ταυτόχρονα, οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το κέντρο της πόλης και η ουκρανική άμυνα εκεί παραμένει σε κίνδυνο από την περιπέτεια από το βορρά και το νότο.

«Ωστόσο, υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η ρωσική επίθεση στην πόλη να χάσει την περιορισμένη δυναμική που είχε αποκτήσει, εν μέρει επειδή ορισμένες ρωσικές μονάδες του Υπουργείου Άμυνας έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλους τομείς», ανέφερε το υπουργείο στην καθημερινή του σύνοψη εκτιμήσεων για την Ουκρανία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar είχε δηλώσει στις 14 Μαρτίου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν «μερικές σημαντικές επιτυχίες» στα βόρεια του Μπαχμούτ, ενώ τώρα αναφέρει ότι η κατάσταση παραμένει τραγική καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεση. Οι Ρώσοι εισβολείς ωστόσο συντρίβονται μαζικά και μειώνονται οι επιθετικές τους ικανότητες.

  • Υπήρξε επίσης ομόφωνη συμφωνία να συνεχιστεί η υπεράσπιση του Μπαχμούτ σε μια συνεδρίαση του Αρχηγείου του Ανώτατου Διοικητή στις 14 Μαρτίου.

Νωρίτερα, στις 13 Μαρτίου, ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Μπαχμούτ παραμένει δύσκολη, με πολεμιστές της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner να προσπαθούν να διαπεράσουν τις κεντρικές περιοχές της πόλης.

 

 

Με πληροφορίες από The New Voice of Ukraine

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: