Στην Καβάλα το Λιμενικό συνέλαβε 64χρονο με 5 κιλά αγγούρια της θάλασσας: Πωλούνται έως €3.000 το κιλό [videos]

Image by qq53536283 from Pixabay




Στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ελευθερών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας στην περιοχή Βρασίδας Νέας Περάμου Καβάλας, εντόπισαν και συνέλαβαν 64χρονο ημεδαπό να έχει αλιεύσει 85 ολοθούρια συνολικού βάρους πέντε κιλών και τριακοσίων γραμμαρίων (5,3 kg) χωρίς να κατέχει την προβλεπόμενη επαγγελματική άδεια αλιείας.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, ενώ η ανωτέρω ποσότητα αλιευμάτων κατασχέθηκε και στη συνέχεια επαναποντίστηκε στη θάλασσα.

Τι είναι τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας)

Τα ολοθούρια, είναι ένας εκλεκτός μεζέ περιζήτητος ειδικά στην Άπω Ανατολή. Μάλιστα, τα αγγούρια της θάλασσας που αλιεύονται στην Ελλάδα θεωρούνται εκλεκτά με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβά.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι ολοθούρια ή ολοθουροειδή και συναντώνται στις θερμές και εύκρατες θάλασσες. Είναι γνωστά με την κοινή ονομασία «αγγούρια της θάλασσας» λόγω του σχήματος, που θυμίζει το λαχανικό.

Ο απλός λαός τα έχει βαφτίσει «ψωλιάγκους», λόγω του… φαλλικού τους σχήματος.

Στα αγγλικά λέγεται sea cucumber, στα γαλλικά concombre de mer, bèche de mer ή biche de mer και vier marin και στα πορτογαλικά bicho do mar (ζώο της θάλασσας).

Ζουν στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει. Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. Ζουν μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού.

Το σώμα τους είναι κυλινδρικό ως σκωληκοειδές. Έχουν μαλακό δέρμα και παχύ, με μικρά πλακίδια από ασβεστόλιθο.

Η τιμή τους να φτάνει κυμαίνεται από 1.110 – 3.000 ευρώ το κιλό.

Η αλίευση του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση δεν είναι παράνομη όμως έχουν εντοπιστεί παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και αλλού. Στην προκειμένη περίπτωση φέρεται να μην έχουν αλιευθεί βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας.

Και μπορεί η όψη του να μην είναι τόσο ελκυστική, όμως θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στην Ασία, κυρίως στην Κίνα και την Ιαπωνία, με σχεδόν 1.250 είδη να συναντώνται σε όλο τον κόσμο.

Το ιαπωνικό ολοθούριο (namako) θεωρείται το πιο ποιοτικό, με την τιμή του να αγγίζει ή να ξεπερνά και τα 3.500 δολάρια το κιλό. Βρίσκεται στο μενού των πιο γκουρμέ εστιατορίων της Ασίας αλλά και σε επιλεγμένα ντελικατέσεν σε όλο τον κόσμο.

Το αγγούρι της θάλασσας περιέχει υψηλά επίπεδα μιας χημικής ουσίας, της φουκοζυλιωμένης γλυκοζαμινογλυκάνης στο δέρμα τους, την οποία στην Ασία χρησιμοποιούν για τη θεραπεία προβλημάτων αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα εδώ και αιώνες, και πρόσφατα στην Ευρώπη, όπου τη χρησιμοποιούν για τη θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου και για την μείωση των θρόμβων στο αίμα.

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: