Στα 55 δισ. ευρώ οι Ελληνικές εξαγωγές το 2022: Μεγάλη αύξηση σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από εκδήλωση Food Export Summit. Photo via https://foodexpo.gr/




Στην παρουσία των ελληνικών τροφίμων στην αγορά των Βαλκανίων και τις ευκαιρίες ανάπτυξης εστίασε η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Βασιλική (Βίκυ) Λοΐζου, στην εκδήλωση Food Export Summit, η οποία διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Η κα Λοΐζου αναφέρθηκε αρχικά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την εικόνα της διεθνώς ως εξωστρεφής και ανταγωνιστική οικονομία, καθώς κατάφερε να επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Στο σημείο αυτό, εξήρε τη συμβολή των εξαγωγών στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το 2021 αποτέλεσε χρονιά-σταθμό για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ 40 δισ. ευρώ, ενώ και το 2022, η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε περίπου 55 δισ. ευρώ. Εξειδικεύοντας στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, η κα Λοΐζου τόνισε την αξιόλογη δυναμική που παρουσιάζει διαχρονικά.

Αναφερόμενη στον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και ειδικά των Βαλκανίων, η Γενική Γραμματέας παρατήρησε ότι «η χώρα μας ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και ταυτόχρονα το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. αποτελεί πυλώνα ασφάλειας, ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και προόδου για τα γειτονικά βαλκανικά κράτη», δηλώνοντας, παράλληλα, τη στήριξη της Ελλάδας σε όλη τη διαδικασία ένταξης των χωρών αυτών στην Ε.Ε. μέσα από ευρωπαϊκές και περιφερειακές πρωτοβουλίες.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Λοΐζου ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν σημαντικό οικονομικό και εμπορικό εταίρο για όλες τις βαλκανικές χώρες. Τα Βαλκάνια αποτελούν ταυτόχρονα επενδυτικό προορισμό για τα ελληνικά κεφάλαια, αλλά και έναν από τους βασικότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, με τις ελληνικές εξαγωγές να σημειώνουν σταθερά αυξητική πορεία.

Ενδεικτικά, παρέθεσε τα παραδείγματα της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 119% και 101% αντίστοιχα, για το 2022.

Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, η Γενική Γραμματέας επισήμανε ότι αναλαμβάνεται κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας, την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών και την προστασία της ιδιαιτερότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της χώρας στις διεθνείς αγορές. Αναφερόμενη στα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Οικονομική Διπλωματία, η κα Λοΐζου εστίασε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας που εκπονείται εδώ και τρία χρόνια από τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Το φετινό περιλαμβάνει 87 δράσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, 17 για τη Βουλγαρία και 11 για τη Ρουμανία, γεγονός που αποδεικνύει την ειδική μέριμνα που αποδίδεται στην περιοχή.

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας επανέλαβε την εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με το σύνολο των παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων, τις προτάσεις και πρωτοβουλίες των οποίων στηρίζει με στόχο πάντα την προάσπιση των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: