Σκανδιναβική αεράμυνα: Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία ενώνουν τις αεροπορίες τους προ της ρωσικής απειλής

epaselect epa10022104 Aircraft from the British Royal Air Force (RAF) Aerobatic Team, the Red Arrows perform during the Danish Air Show at Karup Airport, near Karup, Denmark, 19 June 2022. EPA/HENNING BAGGER DENMARK OUT




Οι διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδία και της Δανίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία μιας ενοποιημένης σκανδιναβικής αεράμυνας με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία.

Πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε από κοινού με βάση ήδη γνωστούς τρόπους λειτουργίας υπό το ΝΑΤΟ, ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι ένοπλες δυνάμεις των τεσσάρων χωρών.

Η κίνηση για την ενοποίηση των αεροπορικών δυνάμεων προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της δανέζικης αεροπορίας , υποστράτηγος Γιαν Νταμ.

«Ο συνδυασμένος στόλος μας μπορεί να συγκριθεί με εκείνον μιας μεγάλης ευρωπαϊκή χώρα», είπε ο Νταμ.

Η Νορβηγία διαθέτει 57 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 37 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με άλλα 15 από τα τελευταία να αναμένονται κατόπιν παραγγελίας. Η

Η Φινλανδία διαθέτει 62 F/A-18 Hornet και έχει παραγγείλει 64 F-35, ενώ η Δανία διαθέτει 58 F-16 και έχει παραφφείλει 27 F-35. Η Σουηδία τέλος διαθέτει περισσότερα από 90 τζετ Gripens.

Δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά τα αεροπλάνα είναι λειτουργικά.

Οι υπογραφές έπεσαν στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα και παρευρέθηκε ο αρχηγός της Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επιβλέπει επίσης την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία πέρυσι. Ωστόσο, η διαδικασία ανακόπηκε από την Τουρκία, η οποία μαζί με την Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις προσχωρήσεις.

Οι διοικητές της σκανδιναβικής αεροπορίας συζήτησαν για πρώτη φορά τη στενότερη συνεργασία σε μια συνάντηση τον Νοέμβριο στη Σουηδία.

«Θα θέλαμε να δούμε αν μπορούμε να ενοποιησουμε περισσότερο την επιτήρηση του εναέριου χώρου μας, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιούμε δεδομένα ραντάρ από τα συστήματα επιτήρησης ο ένας του άλλου και να τα χρησιμοποιούμε συλλογικά», είπε ο Νταμ.

«Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα».

Με πληροφορίες από Reuters

Αφιέρωμα ΓΕΕΘΑ στην 25η Μαρτίου: Με απογόνους των μεγάλων αγωνιστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: