«Συνεπής και ξακάθαρη» η στάση της Κίνας στο Κυπριακό, δηλώνει ο Πρεσβευτής της χώρας

FILE PHOTO: Ο πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λου Γουάν Ντάο. Φωτογραφία:ΚΥΠΕ




Τη σταθερή στάση της χώρας του για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επαναβεβαίωσε ο Πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Λιου Γιαντάο, ζητώντας ταυτόχρονα την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών για επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Για το Κυπριακό ο Κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πεκίνου για την επίτευξη λύσης.

«Για μια χώρα που δεν έχει ακόμη επανενωθεί, κατανοούμε βαθιά τη σημασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της επανένωσης. Στο σημερινό κόσμο, τόσο η Κίνα όσο και η Κύπρος διατηρούν τον σκοπό και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα κοινά μας συμφέροντα. Αυτή είναι η κοινή μας δέσμευση, αυτές είναι οι κοινές μας αξίες», είπε.

Όπως πρόσθεσε, οι σχέσεις της Κίνας με την Κύπρο χαρακτηρίζονται από την ισότητα μεταξύ μιας μεγάλης και μιας σχετικά μικρής χώρας και χαρακτηρίζονται από αλληλοσεβασμό.

«Σεβόμαστε και διευκολύνουμε την φιλοδοξία του κυπριακού λαού για κυριαρχία, ασφάλεια και επανένωση και έχουμε σταθεί σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και ελπίζουμε το κυπριακό πρόβλημα να επιλυθεί με ένα συνολικό και διατηρήσιμο τρόπο και εργαζόμαστε σκληρά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα περιφερειακά φόρα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Λέγοντας ότι στο Κυπριακό η Κίνα διατηρεί «μια συνεπή και ξεκάθαρη στάση», ο κ. Λιου είπε πως «η θέση μας είναι ότι σεβόμαστε τα σχετικά ψηφίσματα για το Κυπριακό και επιθυμούμε να δούμε μια έγκαιρη συνολική, αποτελεσματική και βιώσιμη λύση σε αυτό το ζήτημα, στο πλαίσιο μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σεβόμαστε την επιλογή του κυπριακού λαού και είμαστε σταθεροί στη θέση μας».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΓΚ

Πολιτική προσωπικότητα και όχι τεχνοκράτη θέλει ο Χριστοδουλίδης από την ΕΕ για το Κυπριακό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: