Σε διαρκή κόντρα Σόφια – Σκόπια: «Γελοίο να κατηγορείται η Βουλγαρία για την απέλαση των Εβραίων» λέει o ιστορικός Ντιμιτρόφ

A Jewish man lays flowers at the memorial site during a ceremony commemorating the 7,144 Macedonian Jews, the Holocaust victims in Skopje, Republic of North Macedonia, 12 March 2023. EPA, GEORGI LICOVSKI




Είναι γελοίο να κατηγορείται η Βουλγαρία για την απέλαση των Εβραίων από το έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε ο ιστορικός Άνγκελ Ντιμιτρόφ στο BTA.

Ο καθηγητής Ντιμιτρόφ συμπροεδρεύει της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Ειδικών για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Του ζήτησαν να σχολιάσει μια δήλωση του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι με αφορμή την 80ή επέτειο από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και την απέλασή τους από το έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Ο Πενταρόφσκι είπε στα Σκόπια: “Δικαιοσύνη σημαίνει να παραδέχεσαι και να λες την αλήθεια, και η αλήθεια πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Η συμφιλίωση απαιτεί μια συγγνώμη για τον ρόλο της τότε φιλοφασιστικής κυβέρνησης στη Σόφια στην απέλαση των Εβραίων της Βόρειας Μακεδονίας (στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου)” μεταδίδει το ΒΤΑ.

Ο Ντιμιτρόφ είπε στο BTA ότι οι εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Πενταρόφσκι ήταν έντονα ιδεολογικοποιημένες. “Το να μιλά κανείς για τη Βουλγαρία με αυτόν τον τρόπο είναι εξαιρετικά απαράδεκτο και άδικο, κυρίως όταν γίνεται από έναν πολιτικό με μεγάλες ευθύνες που υποτίθεται ότι εργάζεται για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας”, δήλωσε ο ιστορικός.

Σημείωσε ότι η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά δεν υπέκυψε στην πίεση και έσωσε όλους τους Εβραίους της από την απέλαση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο αριθμός των διασωθέντων Βουλγάρων Εβραίων εκτιμάται συχνά σε 48.000, αλλά ο πραγματικός αριθμός ξεπέρασε κατά πολύ τις 50.000, δήλωσε. “Επιπλέον, περισσότεροι από 10.000 Εβραίοι, με τη βοήθεια των βουλγαρικών διπλωματικών αποστολών στην Ευρώπη, κατάφεραν να αποκτήσουν έγγραφα και να σωθούν μέσω της Βουλγαρίας”, εξήγησε ο Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: “Είναι γελοίο να κατηγορείται η Βουλγαρία γιατί η απέλαση πραγματοποιήθηκε με ρητή επιμονή και υπό τον έλεγχο εκπροσώπων της ναζιστικής Γερμανίας. Η Βουλγαρία δεν κατείχε αυτά τα εδάφη εκείνη την εποχή, τα διοικούσε μόνο. (…) Η Γιουγκοσλαβία όχι μόνο απέλασε τους Εβραίους της, αλλά καυχιόταν ότι ήταν η πρώτη χώρα που έλυσε το εβραϊκό ζήτημα. Υπάρχουν στρατόπεδα συγκέντρωσης στο έδαφος της Σερβίας όπου οι ντόπιοι Εβραίοι εξοντώθηκαν μαζικά”.

Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου Εβραίοι που κατοικούσαν στη Γιουγκοσλαβία σώθηκαν πηγαίνοντας στη Βουλγαρία.

Το 2011, όταν τιμήθηκε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας η επέτειος της απέλασης των Εβραίων και εγκαινιάστηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στα Σκόπια, ο Γερμανός πρεσβευτής δήλωσε πολύ ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η Γερμανία φέρει όλη την ευθύνη για την απέλαση των Εβραίων από το έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας και αυτό το τμήμα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υποστήριξε ο Ντιμιτρόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΒΤΑ
Σόφια, Bulgaria

Δεκάδες τεράστια σαλάχια αλιεύθηκαν στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας [photos, videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: