Σε χρόνια κρίση η Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια-Εντονος διχασμός μεταξύ φιλοευρωπαίων -φιλορώσων

FILE PHOTO Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ EPA, FELIPE TRUEBA




Σήμερα Παρασκευή 3 Mαρτίου,  ξεκινάει  η προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βουλγαρία στις 2 Απριλίου.

Η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, τα μεσάνυχτα, ενημερώνει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ορίζοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν χρονικά οι υποψήφιοι για να διεκδικήσουν την ψήφο του εκλογικού σώματος.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της χώρας όπως ο πόλεμος, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η μακροχρόνια πολιτική κρίση, προστίθεται τώρα και η ολοένα και πιο έντονη διαίρεση σε δύο στρατόπεδα: Το φιλορωσικό και το φιλοευρωπαϊκό.

Στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίζονται 14 κόμματα και επτά συνασπισμοί που κατέγραψαν τους 5.621 υποψηφίους τους για τις θέσεις των βουλευτών, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες προτάθηκαν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Ο εκλογικός κώδικας προβλέπει τη διεξαγωγή της εκστρατείας στη βουλγαρική γλώσσα. Πολίτες, κόμματα, συνασπισμοί, επιτροπές πρωτοβουλίας, υποψήφιοι έχουν την ελευθερία της έκφρασης και της εκλογικής δημοσιότητας σε προφορική και γραπτή μορφή εντός των εκλογικών συνελεύσεων, καθώς και μέσω παρόχων υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης. Οι εκλογικές συνελεύσεις και οι συγκεντρώσεις είναι δημόσιες και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τη δημόσια τάξη όσον αφορά τη διεξαγωγή τους.

Οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες μετά την πτώση τον Ιούνιο του 2022 της μεταρρυθμιστικής φιλελεύθερης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Kiril Petkov. Το υπουργικό του συμβούλιο λειτουργούσε από τα τέλη του 2021 και σχηματίστηκε από έναν ετερογενή συνασπισμό, ο οποίος περιελάμβανε δύο φιλελεύθερους σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Πέτκοφ «Συνεχίζοντας την Αλλαγή» (PP), πρώην κομμουνιστών σοσιαλιστών (BSP) και ενός λαϊκιστικού κόμματος. Το τελευταίο “υπάρχει ένας τέτοιος Λαός ” (ITN) αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό στις αρχές του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο στις 8 Ιουνίου 2022.

Καθοριστική στη σύνθεση του νέου βουλγαρικού νομοθετικού σώματος θα είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων. ‘Οσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες σχηματισμού ικανού συνασπισμού, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή μικρών κομμάτων και εθνικιστών. Οι παρατηρητές φοβούνται, ωστόσο, ότι μετά από 2 χρόνια  πολιτικής κρίσης, οι ψηφοφόροι μπορεί να είναι  κουρασμένοι και απογοητευμένοι.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας: Φήμες για κήρυξη πολέμου και γενική επιστράτευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: