«Σατανάς» και «νάνος» ο Πούτιν: Σάλος στη Ρωσία από τηλεφωνική συνομιλία ζάμπλουτων κολλητών του * Υβρεολόγιο, χλευασμός και απελπισία [videos]

FILE PHOTO: epa10413817 Russian President Vladimir Putin looks on during his visit to the JSC North-Western Regional Center of the Almaz-Antey Concern-Obukhov plant, on the 80th anniversary of the Leningrad siege breakthrough, in St. Petersburg, Russia. EPA, ALEXEY DANICHEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Η υψηλή κοινωνία της Μόσχας έχει συγκλονιστεί από ένα σκάνδαλο που ξέσπασε αναπάντεχα όταν δυο διάσημοι υποστηρικτές του Πούτιν ακούστηκαν σε υποκλαπείσα συνδιάλεξη να μιλούν ανοιχτά με άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον δεσπότη του Κρεμλίνου.

Ο ολιγάρχης και πρώην γερουσιαστής Φαρχάντ Αχμέντοφ και ο υψηλού προφίλ μουσικός παραγωγός της Μόσχας Γιοσίφ Πριγκόζιν, και οι δύο υποτιθέμενοι υποστηρικτές του Πούτιν, τον αποκαλούν «Σατανά» και «νάνο».

Μια ηχογράφηση ενός τηλεφωνήματος διάρκειας 35 λεπτών μεταξύ των δυο πάμπλουτων Ρώσων  κοινοποιήθηκε από το Channel Five της Ουκρανίας και γρήγορα ήρθε στην κατοχή άλλων μέσων, αλλά και σε γνώση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Στο ηχητικό απόσπασμα, οι δυο συνομιλητές ακούγονται να “ξεσκίζουν”  την εισβολή  στην Ουκρανία , να κατακεραυνώνουν τον περίγυρο του Πούτιν στο Κρεμλίνο για τις αποτυχίες τους, αλλά ακόμη και να χλευάζουν το ύψος του…

Οποιαδήποτε δημόσια κριτική κατά του Πούτιν στη Ρωσία είναι σπάνια ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από την εδραίωση της εξουσίας του.  Όσοι κριθούν ένοχοι για προσβολή του ρωσικού κράτους, του στρατού ή του ίδιου του Πούτιν αντιμετωπίζουν πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση.

Από την  κυκλοφορία της τηλεφωνικής συνομιλίας, πολλά ουκρανικά και ανεξάρτητα ρωσικά μέσα – συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού ιστότοπου Meduza – ανέλυσαν την ηχογράφηση και συμπέραναν ότι έγινε στις 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Meduza, ο Αχμέντοφ ακούγεται να λέει ότι η ρωσική κυβέρνηση «μάς γά@@@, τα παιδιά μας, το μέλλον τους, το πεπρωμένο τους», αναφερόμενος στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Είναι ο Σατανάς», προσθέτει, αναφερόμενος στον Ρώσο δικτάτορα, προτού ασκήσει κριτική και στον αναπληρωτή επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν επίσης Ρώσος πρόεδρος για τέσσερα χρόνια από το 2008 έως το 2012.

«Τόσο αυτός [Πούτιν] όσο και ο δεύτερος [Μεντβέντεφ] είναι διαβόητοι. Οι λιλιπούτειοι είναι γα@@νοι ανήλικοι, διαβόητοι», ακούγεται να λέει ο Αχμέντοφ, αναφέρει η Meduza.

Ο Πούτιν – ο οποίος φορά συχνά παπούτσια ενισχυμένα καθ’ ύψος  – είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος όσον αφορά το μικρό του ανάστημα που λέγεται ότι είναι 1,70  – με ορισμένους μάλιστα να λένε ότι πάσχει από «σύμπλεγμα Ναπολέοντα». Ο Μεντβέντεφ, από την πλευρά του είναι ακόμη πιο κοντός από το αφεντικό του με ύψος 1,62 .

Σχετικά με την εισβολή, ο 53χρονος Πριγκόζιν, οικτίρει λέγοντας ότι η Ρωσία χάνει από την από το “Kvartal 95” – το όνομα της εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2003, ενώ ήταν ακόμη ηθοποιός.

Οι περισσότερες ηγετικές προσωπικότητες της εταιρείας αυτής εντάχθηκαν στη διοίκηση του Ζελένσκι αφού έγινε πρόεδρος. Ο Ζελένσκι και οι στενοί του σύμμαχοι έχουν πιστωθεί πολλές από τις επιτυχίες της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στην αντίληψη της κοινής γνώμης.

  • Ο Πριγκόζιν λέει ότι ο Πούτιν πρέπει απλώς να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ουκρανία και να παραιτηθεί.

«Το ότι λένε πως τους πολεμούν, πέρα ​​δώθε, τους έδωσαν οι ίδιοι δίκιο. Αυτός [ο Πούτιν] πήγε σε αυτά τα σκουπίδια. Μπήκε ο ίδιος σε αυτό», ακούγεται να λέει ο Πριγκόζιν στον Αχμέντοφ, αναφέρει η Meduza.

«Για να είμαι ειλικρινής, γα@@το, θα το σταματούσα, θα έπαιρνα το Νόμπελ και θα έφευγα γα@@το. Παράτησα τη χώρα ούτως ή άλλως, ανάθεμα», πρόσθεσε.

Ο Αχμέντοφ το αμφισβητεί αυτό, λέγοντας στον φίλο του ότι «θα περάσει πολύς καιρός, δυστυχώς» μέχρι να αποφασίσει ο Πούτιν να αποσύρει τον στρατό του από τη γειτονική χώρα.

  • «Δεν θα κάνει πίσω, δεν μπορεί να πάει μπροστά. Θα είναι έτσι», λέει, υποδηλώνοντας ότι πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να διαρκεί για χρόνια.

Σύμφωνα με τον Meduza, οι βρισιές επαναλαμβάνονται σταθερά  καθ’ όλη τη διάρκεια του τηλεφωνήματος. Λέει ότι η λέξη “γα@@το” ακούγεται 157 φορές στην ηχογράφηση.

Η κλήση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Telegram έχει προκαλέσει αίσθηση στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι το θέμα λογοκρίθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης – καθώς φαίνεται να δείχνει ότι ακόμη και βασικοί χειροκροτητές  του Πούτιν περιφρονούν ιδιωτικά τον ίδιο και τον πόλεμό του.

  • Η φωνή που ακούγεται πανομοιότυπη με τον Πριγκόζιν -καμία σχέση με τον αρχηγό του ιδιωτικού στρατού της Wagner που έχει το ίδιο επώνυμο- λέει στο τηλεφώνημα ότι η ελίτ «κατηγορεί τον [Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι] Σόιγκου για όλα.

«Πίσω από την πλάτη του τον λένε γα***λη. Το καθήκον τους είναι να τον γκρεμίσουν, αλλά δεν το κάνουν ακόμα… «Επειδή κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί για [το χάος]».

Στο μανιασμένο του ξέσπασμα , ο Πριγκόζιν επικρίνει έναν από τους παλαιότερους και στενότερους φίλους του Πούτιν στην KGB, τον Σεργκέι Σεμεζόφ,  τώρα επικεφαλής του κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Rostec, βασικού  προμηθευτή του ρωσικού στραταού.

«Ο ***** είναι υπεύθυνος για το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και δεν δίνει ****. Είναι οι πιο ****** άνθρωποι στον κόσμο.

«Η γνώμη μου είναι ότι συμπεριφέρονται σαν βασιλιάδες, σαν θεοί, δεν μπορώ να πω ούτε μια καλή λέξη γι ‘αυτούς. Είναι ******** όλοι τους”

Ο Αχμέντοφ λέει ότι υπάρχει «συλλογική ενοχή» στην κορυφή της Ρωσίας.

«Αυτοί στην κορυφή είναι ο καθένας υπεύθυνος για τον δικό του τομέα και τους ****** όλους.

«Δεν έμεινε ένα καλό. [Ο Πούτιν] έλεγε ότι ο στρατός ήταν το κλειδί, και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε στρατός ».

Ο Πούτιν πίστευε ότι είχε μια ικανή μαχητική μηχανή, αλλά ο κύκλος του «τον κορόιδεψε, τον κορόιδεψαν, τον κορόιδεψαν.

«Ζουν στη δική τους πραγματικότητα, στον δικό τους κόσμο με τις πρώην γραμματείς τους ως συζύγους και συμπεριφέρονται σαν να είναι ξεχωριστοί. Όλα έχουν γα@@θεί.

Ο Αχμέντοφ ρωτά αν ο Πούτιν και ο κύκλος του μπορούν να κρατήσουν [να διατηρηθούν στην εξουσία].

«Δεν ξέρω», απαντά ο Πριγκόζιν.

Και οι διαψεύσεις…

Μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας και το ξέσπασμα του σκανδάλου ο Πριγκόζιν  ισχυρίστηκε απελπισμένα ότι η ηχογράφηση είχε δημιουργηθεί από «νευρωνικά δίκτυα», αναφέρει η Meduza. Στις 26 Μαρτίου δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

«Ψεύτικη ηχογράφηση με υποτιθέμενη φωνή μου και συνομιλία με άτομο με επιρροή. Θέλω να πω ότι οι σημερινές τεχνολογίες, τα νευρωνικά δίκτυα, σου επιτρέπουν να παραποιήσεις όχι μόνο μια φωνή, αλλά και μια συνομιλία», είπε.

«Ξέρετε, το Διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη χωματερή όπου υπάρχει κάτι χρήσιμο το οποίο μπορείτε να υποτιμήσετε, να δυσφημήσετε οποιοδήποτε άτομο. Όλοι γνωρίζουν την πολιτική μου θέση, είναι παρούσα σε όλες τις συνεντεύξεις και στον δημόσιο χώρο ».

  • Αργότερα παραδέχτηκε ότι ορισμένες φράσεις στη συνομιλία ήταν γνήσιες, λέγοντας σε μια συνέντευξη ότι «δεν θυμάται ακριβώς» τη συνομιλία.

«Οι άνθρωποι σε μια ιδιωτική συνομιλία μπορούν να μιλήσουν για οτιδήποτε. Το κύριο πράγμα είναι ότι μιλάς στην πράξη και πώς συμπεριφέρεσαι στη ζωή και σε διαφορετικές συνθήκες», είπε, σύμφωνα με το Meduza. Είπε ότι μίλησε για τελευταία φορά με τον Αχμέντοφ τον Ιανουάριο.

Παραδέχτηκε ότι φοβόταν τις συνέπειες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υπό το φως της ηχογράφησης, και είπε ότι ενώ αυτός και ο Αχμέντοφ ίσως είπαν κάποιες από τις φράσεις που ακούγονται στην ηχογράφηση, έχουν αλλάξει.

Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζει τον Πούτιν με τον μέγιστο σεβασμό, λέγοντας ότι είναι μια προσωπικότητα «πλανητικής κλίμακας» και είπε ότι δεν θα φύγει από τη Μόσχα.

Οι δημοσιογράφοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Πριγκόζιν ότι η ηχογράφηση ήταν φτιαχτή.   Ο επικεφαλής του ανεξάρτητου τηλεοπτικού σταθμού Vadim Vostrov επέμεινε: “Αυτό δεν μπορεί ούτε να πλαστογραφηθεί ούτε να συναρμολογηθεί.”

Οι «τονισμοί και οι αποχρώσεις» καθιστούν σαφές ότι αυτή ήταν μια γνήσια ηχογράφηση.

  • «Γνωρίζω ότι πολλοί εκπρόσωποι της λεγόμενης άρχουσας τάξης, από [βουλευτές] μέχρι κυβερνήτες, συζητούν παρόμοια πράγματα και περίπου με τους ίδιους όρους».

Υπάρχει «τόσο πολύ προσβλητικός τόνος για τον ίδιο προσωπικά τον Πούτιν » στην κλήση, είπε.

Ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Κολέζεφ είπε ότι η ηχογράφηση φαίνεται «γνήσια», και «πολλές λεπτομέρειες είναι πολύ δύσκολο να επινοηθούν και να πλαστογραφηθούν» με ακριβείς φωνές και «τρόπο επικοινωνίας».

  • «Για πρώτη φορά ακούσαμε τι πραγματικά σκέφτονται και αισθάνονται ορισμένα μέλη της ρωσικής ελίτ», είπε. «Μισούν τον Πούτιν, έχουν πλήρη επίγνωση του μεγέθους της καταστροφής και καταλαβαίνουν ότι η χώρα δεν έχει μέλλον με τον Πούτιν.

«Ταυτόχρονα, είναι φοβισμένοι, δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι οι ίδιοι, και στην πραγματικότητα απλώς περιμένουν την κατάρρευση του καθεστώτος».

  • Προειδοποίησε για αντίποινα από τον Πούτιν, ειδικά για την προσβολή στο ύψος του.

«Στη θέση τους, θα έβγαζα επειγόντως τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου από τη Ρωσία (αν όχι ήδη) και δεν θα σκεφτόμουν να επιστρέψω τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο Ουκρανός μπλόγκερ που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, Anatoly Shariy, είπε ότι η συνομιλία ήταν «πραγματική» και το ήξερε εδώ και δύο εβδομάδες. Αποκάλεσε την διάψευση του Πριγκόζιν «αστεία».

«Η ηχογράφηση έγινε στο δωμάτιο του Αχμέντοφ».

Ο Αχμέντοφ – στον οποίο όπως και στον Πριγκόζιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση για τις σχέσεις τους με τον Πούτιν – δεν σχολίασε αρχικά την ηχογράφηση.

Εν τω μεταξύ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν- ιδρυτής της ιδιωτικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner που πολεμά στην Ουκρανία – κινήθηκε γρήγορα για να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας μεταξύ αυτού και του συνονόματός του Γιοσίφ Πριγκόζιν

«Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι που πραγματοποίησαν αυτήν την ειδική επιχείρηση και που δημοσίευσαν αυτή τη συνομιλία να νομίζουν ότι μιλούσα εγώ», είπε, σύμφωνα με το Meduza

Με πληροφορίες από The Daily Mail     

Ζόφος στο βασίλειο τρόμου του Πούτιν: Συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: