Σαν σήμερα πριν 12 χρόνια ξεκίνησε η “άνοιξη” της Συρίας * Αλλά ο Άσαντ ζει και βασιλεύει της έρημης χώρας… [videos]

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Ιμπλίντ της Συρίας, για την 12η επέτειο της εξέγερσης, διδηλωτές απελευθερώνουν περιστέρια…EPA/YAHYA NEMAH




Πριν από δώδεκα χρόνια, διαδηλωτές τόλμησαν να βγουν στους δρόμους της Συρίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και του απολυταρχικού δυνάστη προέδρου της, Μπασάρ αλ Άσαντ. Σήμερα χιλιάδες διαδηλώνουν ξανά.

Οι διαδηλώσεις πριν 12 χρόνια γρήγορα πήραν επαναστατικό χαρακτήρα, απαιτώντας την «πτώση του καθεστώτος», αλλά, μετά από μια βίαιη απάντηση από την κυβέρνηση, η εξέγερση μετατράπηκε σε πόλεμο, παρασύροντας πολλές εξωτερικές δυνάμεις, εκτοπίζοντας εκατομμύρια και σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες.

Στις 15 Μαρτίου 2011, μεγάλες αναταραχές ξέσπασαν στους δρόμους  της Ντεράα, της Δαμασκού και του Χαλεπίου, με τους διαδηλωτές να ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Μεγάλες διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τη σύλληψη και τα βασανιστήρια ομάδας εφήβων αγοριών λίγες μέρες νωρίτερα στην πόλη Ντεράα για γκράφιτι κατά του Άσαντ.

Ακολούθησε βίαιη καταστολή και καταστολή από την κυβέρνηση. Τον Ιούλιο του 2011, αποστάτες του στρατού ανακοίνωσαν τον σχηματισμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας ανταρτικής ομάδας που στοχεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση, μετατρέποντας την εξέγερση σε εμφύλιο πόλεμο.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν το 2012 και μέχρι το 2013 εμφανίστηκαν διάφορες ομάδες ανταρτών σε όλη τη χώρα. Αργότερα το ίδιο έτος, το ISIL (ISIS) εμφανίστηκε στη βόρεια και ανατολική Συρία αφού κατέκτησε μεγάλα τμήματα του Ιράκ.

Η χώρα πεθαίνει – ο Άσαντ ζει και βασιλεύει…

Η οικονομία της Συρίας έχει επιδεινωθεί, με το 90%  του πληθυσμού να ζει τώρα κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν πέρυσι ότι περισσότεροι από 306.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί – περίπου το 1,5% του πληθυσμού – από τον Μάρτιο του 2011 στη χώρα.

  • Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι περίπου 610.000.

Ακόμη και πριν από τους σεισμούς που κατέστρεψαν τη βορειοδυτική Συρία τον Φεβρουάριο, ο ΟΗΕ είχε πει ότι 14,6 εκατομμύρια Σύριοι είχαν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, με 6,9 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό και περισσότερους από 5,4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να ζουν σε γειτονικές χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες ζήτησαν επίσης άσυλο στη Γερμανία και σε άλλα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και μακρύτερα.

Η σύγκρουση στη χώρα έχει παγώσει σε μεγάλο βαθμό, αν και οι μάχες συνεχίζονται κατά διαστήματα, ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά.

Ακολουθεί μια ανάλυση του πώς εξελίχθηκε ο πόλεμος, πώς άλλαξε ο εδαφικός έλεγχος και ποιοι είναι τώρα οι παίκτες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: