Πώς η Μοσάντ βοήθησε την ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη των Πακιστανών τρομοκρατών: Η σύνδεση με την Κύπρο

Εξωτερική άποψη του εβραϊκού εστιατορίου που λειτουργούσε σαν συναγωγή στου Ψυρρή και ήταν στόχος τρομοκρατική επίθεσης,Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Τον ρόλο της Μοσάντ στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου στην Αθήνα, αναδεινύει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post.

H εφημερίδα αναφέρει ότι σε χθεσινοβραδινή δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, η Μοσάντ βοήθησε την Ελλάδα να συντρίψει μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα.

Η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας είπε ότι βοήθησε την Ελλάδα στην ανάλυση και αποσύνθεση των επιχειρησικών διαδικασιών του Ιράν για  να λύσει το παζλ των υποκείμενων εγκλημάτων και των μεθόδων λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αναφέροντας τις ανακοινώσεις της ελληνικής πλευράς για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, η Μοσάντ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς το Ιράν που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον τρόμο εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό» .

Η ισραηλινή υπηρεσία προσθέτει πως βοήθησε επίσης στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού πυρήνα τρομοκρατίας στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν, καθώς οι συλληφθέντες τρομοκράτες είναι δυο Πακιστανοί, ενώ ένας τρίτος ύποπτος βρίσκεται στο Ιράν και φέρεται να τους προέτρεψε να πραγματοποιήσουν την επίθεση έναντι αμοιβής.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι η ματαίωση των επιθέσεων «παρέχει περαιτέρω απόδειξη της αριστείας και του επαγγελματισμού των ισραηλινών πληροφοριών, καθώς και της σημασίας της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και εκείνων που την πραγματοποιούν».

Ο Gallant επανέλαβε ότι η Μοσάντ και άλλα ισραηλινά σώματα πληροφοριών θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι «σε οποιοδήποτε μέρος το Ιράν επιθυμεί να επιτεθεί στους πολίτες μας, θα αντιμετωπιστεί με βία».

Σχέδια για τρομοκρατικό χτύπημα στην Κύπρο

Σύμφωνα με το sigmalive.com, το κουβάρι για τον τρομοκρατικό πυρήνα στην Ελλάδα άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δύο γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ:

Αρχικά η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση που σχεδίαζαν σε ισραηλινό στόχο.

Έναν χρόνο αργότερα (2022), ύστερα από νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο.

Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου.

Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

 

Με πληροφορίες από sigmalive.com/ The Jerusalem Post

 

Έφοδος της αντιτρομοκρατικής σε δυο «γιάφκες» των Πακιστανών τρομοκρατών και 20 προσαγωγές ομοεθνών τους: Συγχαρητήρια από ΚΙΣ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: