Πίσω απ’ τα κάγκελα 48 χρόνια κι άλλα τόσα: Πανηγυρική απόρριψη της αποφυλάκισης του πιο βίαιου κατάδικου της Βρετανίας [videos]

FILE PHOTO: O Τσαρελς Μπρόνσον, ο πιο βίαιος κατάδικος της Βρετανίας. Screenshot via YouTube/SkyNews




Ο πιο βίαιος, διαβόητος κρατούμενος της Βρετανίας  Τσαρλς Μπρόνσονθα συνεχίσει να βρίσκεται στην φυλακή αφού απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης το αίτημα που είχε υποβάλει.

Ο 70χρονος φυλακίστηκε για πρώτη φορά για ένοπλη ληστεία το 1974, αλλά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή είχε πάρει μέρος σε 10 εξεγέρσεις πιάνοντας αιχμαλώτους και επιτιθέμενος σε  τουλάχιστον 20 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Τελικά, το 1999, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή ενός δασκάλου στη φυλακή.

Στην έκκλησή του για αποφυλάκιση – που ήταν η δεύτερη που έγινε δημόσια – ο Μπρόνσον, ο οποίος τώρα ακούει στο επώνυμο Σαλβαδόρ, επέμεινε ότι ήταν «άνθρωπος της ειρήνης» που δεν θα αποτελούσε απειλή για το κοινό.

  • Αλλά σήμερα το Συμβούλιο Αποφυλάκισης αποφάσισε ότι παραμένει απειλή για το κοινό, καθώς έκρινε επίσης ότι δεν έπρεπε να μεταφερθεί σε ανοιχτή φυλακή.

Αλλά σε έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς την σημερινή απόφαση, το συμβούλιο αναφέρει: «Μετά από εξέταση των περιστάσεων της παράβασής του, της προόδου που σημείωσε ο κ. Σαλβαδόρ κατά τη διάρκεια της κράτησης και των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στις ακροάσεις, η επιτροπή δεν είναι θεωρεί ότι ο κ. Σαλβαδόρ είναι κατάλληλος. για απελευθέρωση.

«Ούτε η επιτροπή συνέστησε στον Υπουργό Εσωτερικών να μεταφερθεί σε ανοιχτή φυλακή».

Ο Μπρόνσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 48 ετών πίσω από τα κάγκελα, εκτός από δύο σύντομες περιόδους ελευθερίας κατά τις οποίες επανέλαβε  μια σειρά από κλοπές  και βίαια αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων 11 περιστατικών ομηρίας σε εννέα διαφορετικές πολιορκίες.

  • Στα θύματα περιλαμβάνονται διοικητές, γιατροί, προσωπικό και, σε μία περίπτωση, ο δικός του δικηγόρος.

Ο Μπρόνσον καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη φυλάκιση τεσσάρων ετών το 2000 επειδή κράτησε όμηρο έναν καθηγητή φυλακής επί 44 ώρες. Έκτοτε, το Συμβούλιο Αποφυλάκισης έχει επανειλημμένα αρνηθεί να εγκρίνει την αποφυλάκισή του.

Σε ένα φωνητικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στο Sky News πριν αποκαλυφθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ο Μπρόνσον επέμεινε ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή.

  • «Ποτέ δεν υπήρξα κίνδυνος για το κοινό. Αγαπώ τους ανθρώπους, τους αγαπώ, αγαπώ τον κόσμο. Δεν είμαι βρώμικος τρομοκράτης ή βιαστής ή δολοφόνος, άρα για ποιον είμαι επικίνδυνος έξω;».

Και πρόσθεσε: «Μισώ τη βία, την περιφρονώ και αυτό είναι το μόνο που έχω κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, κάθομαι στο κελί μου, υπόδειγμα κρατουμένου, ευγενικός, με σεβασμό, αλλά ακόμα δεν με αφήνουν να βγω».

 

 

Ο Μπρόνσον ήταν σίγουρος ότι θα εξασφάλιζε την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με την πρώην σύζυγό του Irene Duncroe, η οποία αποκάλυψε πώς σχεδίαζε να γιορτάσει.

Η κυρία Dunroe, η οποία εξακολουθεί να αποκαλεί τον Μπρόνσον με το προηγούμενο όνομά του Mick Peterson, είπε στη Mirror: «Ένα αυτοκίνητο Bentley θα έρθει και θα τον πάρει όταν έρθει η μέρα.

«Θα τον πάει κατευθείαν στο πρώτο καφέ που μπορεί να βρει, ώστε να έχει ένα διπλό πρωινό από όλα – διπλό λουκάνικο, διπλό αυγό».

Ο Μπρόνσον – του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μάικλ Πίτερσον και είχε προηγουμένως διαγνωστεί με αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας – είπε στους δικαστές αποφυλάκισης ότι του άρεσε το «βουητό» και απολάμβανε τους μαζικούς καβγάδες στη φυλακή, αλλά επέμεινε ότι είναι τώρα ένας “μεταρρυθμισμένος” κρατούμενος, έχει βρει παρηγοριά στην τέχνη και είναι άνθρωπος της «ειρήνης».

Ένας ψυχολόγος ο Μπρόνσον έχει διαταραχή μετατραυματικού στρες αφού αντιμετώπισε κάποια «βίαιη και απαράδεκτη» μεταχείριση πίσω από τα κάγκελα. Κρατήθηκε στην απομόνωση για μεγάλο μέρος του χρόνου του στη φυλακή.

  • Κατά τη διάρκεια της ακρόασης χαρακτηρίστηκε ότι είχε «αντιεξουσιαστικές απόψεις» καθώς και «ρομαντική» άποψη για βίαια περιστατικά στο παρελθόν.

Κανένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κατέθεσαν στην ακροαματική διαδικασία αποφυλάκισης δεν είπε ότι ήταν έτοιμος να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Μπρόνσον είναι ο δεύτερος τρόφιμος στη νομική ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που εκδικάζεται δημόσια η υπόθεσή του μετά την αλλαγή των κανόνων πέρυσι σε μια προσπάθεια να αρθεί το απόρρητο γύρω από τη διαδικασία.

Μιλώντας αποκλειστικά στο MailOnline πριν από τη σημερινή απόφαση, ένας πρώην διοικητής της φυλακής που είχε συλληφθεί όμηρος από τον Μπρόνσον εξήγησε τους φόβους του ότι ο κρατούμενος δεν θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς όρους αποφυλάκισης εάν αποφυλακιζόταν.

Ο Άντριαν Γουάλας, 82 ετών, δέθηκε και ξυλοκοπήθηκε επανειλημμένα από τον Μπρόνσον σε μια δοκιμασία πέντε ωρών .

Ο Μπρόνσον έλαβε επτά επιπλέον χρόνια στην ποινή του για το περιστατικό, αλλά ο Γουάλας υπέστη μετατραυματική διαταραχή  που τον οδήγησε να φύγει από τη φυλακή με σύνταξη αναπηρίας μερικά χρόνια αργότερα.

Σε ένα από τα συχνά ξεσπάσματα του Μπρόνσον στην ακρόαση για την αποφυλάκιση υπό όρους, κατέστησε σαφές ότι σίγουρα δεν είχε τύψεις για την περίπτωση του κ. Γουάλας, φωνάζοντας: «Ο διοικητής Γουάλας ήταν μα****ς, είναι μα**** *ς και θα πεθάνει ένας μα*****ς.’

 

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

Βαριά καταδίκη σε 4 τραπεζίτες στην Ελβετία: Ξέπλυμα εκατομμυρίων από το “πορτοφόλι του Πούτιν” – τον μαέστρο φίλο του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: