Γιατί είναι απαράδεκτη η φιλοτουρκική διευθέτηση της “Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας”; Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται…

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη του συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

Η λύση στο Κυπριακό που περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι η «Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα». Η λύση ομοσπονδίας και ο όρος ομοσπονδία από μόνος του δεν αποτελεί εξ ορισμού απαράδεκτη λύση.

Την έχει όμως καταντήσει απαράδεκτη το περιεχόμενο, που της έχουν αποδώσει οι Βρετανοί και οι Τούρκοι, που κατάφεραν να εντάξουν τον όρο «Διζωνική» στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.). Τον όρο αποδέχτηκε η πλευρά μας, θεωρώντας ότι απλώς αντικαθιστούσε τον όρο «διπεριφερειακή», που προνοούσε η συμφωνία Μακαρίου – Ντεκτάς.

Τη διζωνική Δ.Ο. απεργάζονταν η Τουρκία με την Βρετανία από την πρώτη μέρα της εισβολής. Οι Τούρκοι με την εθνοκάθαρση φρόντισαν να εκτοπίσουν διακόσιες χιλιάδες Έλληνες από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και να δημιουργήσουν περιοχή με Τουρκοκύπριους και αργότερα με εποίκους.

  • Οι Βρετανοί φρόντισαν να μετακινήσουν τους Τουρκοκύπριους από τις ελεύθερες περιοχές στην κατεχόμενη περιοχή. Και οι Τούρκοι δεν εφάρμοσαν τη συμφωνία για την Καρπασία και ανάγκασαν δέκα χιλιάδες εγκλωβισμένους να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές.

Έτσι δημιούργησαν συνθήκες για τη διζωνική ομοσπονδία. Προετοίμασαν τις συνθήκες, ώστε να αποκλεισθεί η επιστροφή των προσφύγων, η ελεύθερη εγκατάσταση και η κατοχή περιουσίας, ώστε να παρεμποδιστεί και η ελεύθερη διακίνηση. Οι Τούρκοι προετοίμασαν έτσι τη διχοτόμηση, θέτοντας θέματα ισότητας, διπλής κυριαρχίας, διπλής υπηκοότητας και διπλής διεθνούς αναγνώρισης.

Πέτυχαν ακόμα να καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ.) με τις συγκλίσεις που αναφέρονται σε δύο «συνιστώντα» κράτη. Τα δύο συνιστώντα κράτη υπονοούν διαδοχή του κράτους και όχι δύο «συστατικά» κράτη που θα διασφάλιζαν τη συνέχιση του κράτους και τη μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε ομοσπονδία.

Υπήρξαν και άλλες υποχωρήσεις της πλευράς μας, που τις ονόμασαν συγκλίσεις, όπως η αναγνώριση των σφετεριστών σε ιδιοκτήτες των κλεμμένων περιουσιών, η εκ περιτροπής προεδρία και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις. Όλες οι υποχωρήσεις έχουν κατοχυρωθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες, που για τις ηγεσίες τους ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αποτελούν το ευαγγέλιο της λύσης.

Η Τουρκία πέτυχε όλα σχεδόν όσα επεδίωκε. Και τώρα απορρίπτει τη ΔΔΟ και απαιτεί δύο κράτη με κυριαρχική ισότητα. Φυσικά ποτέ δεν θέλει η Κύπρος να χωριστεί σε δύο κράτη. Θέλει πρώτα να ελέγχει όλη την Κύπρο και να μεθοδεύσει την επανάκτησή της. Για τούτο πιστεύω, ότι αυτή η απαίτηση είναι τακτικισμός. Επιδιώκει να αποδεχτούμε την κυριαρχική ισότητα και να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις για λύση ΔΔΟ.

Η ΔΔΟ, όπως την έχουν καταντήσει είναι ένας πάσσαλος στο μάτι για να μη βλέπουμε ότι η ΔΔΟ θα μας οδηγήσει σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και της κατοχής. Να έχουμε την ψευδαίσθηση της επανένωσης.

Εδώ έρχεται η σημασία της ρήσης «πάσσαλος, πασσάλω εκρούεται». Τον πάσσαλον της ΔΔΟ, μπορούμε να τον βγάλουμε μόνο με τον πάσσαλο της ΔΔΟ. Μπορεί η πλευρά μας να κατηγορήσει την Τουρκία, ότι καταπατεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με την απαίτηση για δύο κράτη.

Μπορεί η πλευρά μας να τονίσει, ότι αποδέχεται τη λύση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Μπορεί η πλευρά μας για να είναι πειστική και αξιόπιστη να ζητήσει από τον ΟΗΕ να ορίσει ομάδα διεθνών συνταγματολόγων για να καταρτίσει το σύνταγμα της ΔΔΟ στην οποία θα μετεξελιχθεί η Κ.Δ. με τις δύο κοινότητες να αποτελούν τα δύο «συστατικά» και όχι «συνιστώντα» κρατίδια για συνέχιση της Κ.Δ.

  • Μόνη απαίτησή μας θα είναι, ότι το σύνταγμα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν πότε ένα κράτος αποτελεί ομοσπονδία και όχι συνομοσπονδία και φυσικά να ενσωματώνει όλες τις πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Από τις «συγκλίσεις» να πάρουν μόνο τα στοιχεία που είναι συμβατά με την έννοια της ομοσπονδίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Όπλο… την αξιοπιστία μας

Κανένας δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την πλευρά μας και την αξιοπιστία μας. Την πρόταση μας αυτή φυσικά δεν θα αποδεχτεί η Τουρκία. Θα αποτελεί για κείνη πάσσαλο στον οφθαλμό της. Έτσι η πρόταση αυτή θα είναι πάσσαλος με τον οποίο θα αφαιρέσουμε τον πάσσαλο, που έχουν τοποθετήσει στα μάτια μας.

«Πάσσαλος, πασσάλω εκρούεται» Μόνο έτσι θα φανεί η δική μας προσήλωση στα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ. Όλοι θα αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύση, αλλά για εκτουρκισμό της Κ.Δ.

Έτσι θα τοποθετήσουμε εμείς τον πάσσαλο της ΔΔΟ στο μάτι της Τουρκίας. Ο πάσσαλος του τουρκοβρετανικού σχεδιασμού, που είναι απαράδεκτος, εκρούεται μόνο με την ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο, που δεν αποδέχεται η Τουρκία. Πρέπει επιτέλους να βγούμε μπροστά με αξιοπιστία.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Προτεραιότητα η αναθέρμανση των τριμερών συνεργασιών: Πρόγραμμα επαφών από Χριστοδουλίδη με κράτη της περιοχής και επανεκκίνηση της Γραμματείας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: