Πανικόβλητος ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί από τις αντιδράσεις στις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών στο Ιράν: Ασυγχώρητο το έγκλημα λέει αλλά ακόμα ψάχνει αποδείξεις

Μαθήτριες στο Ιράν Image by Iris from Pixabay




Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε ότι εάν αποδειχθεί ότι μια σειρά από ύποπτες δηλητηριάσεις σε σχολεία θηλέων είναι εσκεμμένες, οι ένοχοι θα πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο για τη διάπραξη ενός «ασυγχώρητου εγκλήματος».

Ήταν η πρώτη φορά που ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα ζητήματα του κράτους, μίλησε δημόσια για τις ύποπτες δηλητηριάσεις, που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Ιρανοί αξιωματούχοι τα αναγνώρισαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες και δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια χημικά –αν υπάρχουν– έχουν χρησιμοποιηθεί. Σε αντίθεση με το γειτονικό Αφγανιστάν, το Ιράν δεν έχει ιστορικό θρησκευτικών εξτρεμιστών που στοχεύουν την εκπαίδευση γυναικών και κοριτσιών

«Εάν αποδειχθεί η δηλητηρίαση μαθητών, αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτό το έγκλημα θα πρέπει να καταδικαστούν σε θανατική ποινή και δεν θα υπάρξει αμνηστία για αυτούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ τη Δευτέρα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει ύποπτες επιθέσεις σε περισσότερα από 50 σχολεία σε 21 από τις 30 επαρχίες του Ιράν από τον Νοέμβριο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ahmad Vahidi, είπε το Σαββατοκύριακο ότι είχαν συλλεχθεί «ύποπτα δείγματα» από τους ερευνητές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Κάλεσε το κοινό να παραμείνει ψύχραιμο και κατηγόρησε τους εχθρούς που δεν κατονομάζονται για υποκίνηση φόβου για να υπονομεύσουν τη χώρα.

Ο Βαχίντι είπε ότι τουλάχιστον 52 σχολεία έχουν πληγεί από ύποπτες δηλητηριάσεις, ενώ αναφορές ιρανικών μέσων ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό σε περισσότερα από 60. Τουλάχιστον ένα σχολείο αρρένων φέρεται να έχει πληγεί.

Οι ύποπτες δηλητηριάσεις προκάλεσαν περαιτέρω φόβο στους γονείς κατά τη διάρκεια μηνών αναταραχής που πυροδότησε ο θάνατος του Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο. Βίντεο με αναστατωμένους γονείς και μαθήτριες στα επείγοντα με τα IV στην αγκαλιά τους έχουν κατακλύσει τα social media.

Το Ιράν έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο τον Σεπτέμβριο, καθιστώντας δύσκολο τον προσδιορισμό της φύσης και της έκτασης των ύποπτων δηλητηριάσεων.

Τη Δευτέρα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές συνέλαβαν έναν δημοσιογράφο με έδρα το Κομ, τον Αλί Πουρταμπαταμπαέι, ο οποίος έκανε τακτικά ρεπορτάζ για τις ύποπτες δηλητηριάσεις. Η σκληροπυρηνική εφημερίδα Kayhan σε ένα κύριο άρθρο είχε ζητήσει τη σύλληψη εκδοτών εφημερίδων που τύπωναν άρθρα επικριτικά για τη θεοκρατία του Ιράν.

Οι θρησκευτικοί σκληροπυρηνικοί στο Ιράν είναι γνωστό ότι επιτίθενται σε γυναίκες που θεωρούν ότι ντύνονται απρεπώς δημόσια. Αλλά ακόμη και στο απόγειο της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν το 1979, γυναίκες και κορίτσια συνέχισαν να φοιτούν σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Τα παιδιά που επηρεάστηκαν από τις δηλητηριάσεις φέρεται να παραπονέθηκαν για πονοκεφάλους, αίσθημα παλμών, αίσθημα λήθαργου ή με άλλο τρόπο ανίκανη να κινηθούν. Μερικοί περιέγραψαν μυρωδιά από μανταρίνια, χλώριο ή καθαριστικά.

Εκθέσεις αναφέρουν ότι τουλάχιστον 400 μαθητές έχουν αρρωστήσει από τον Νοέμβριο. Ο Βαχίντι είπε στην κατάθεσή του ότι δύο κορίτσια παρέμειναν στο νοσοκομείο λόγω υποκείμενων χρόνιων παθήσεων. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Καθώς αναφέρθηκαν περισσότερες επιθέσεις την Κυριακή, αναρτήθηκαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν παιδιά να παραπονιούνται για πόνους στα πόδια, στην κοιλιά και ζάλη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τα έχουν αναφερθεί κυρίως ως «υστερικές αντιδράσεις».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε ένα παρόμοιο φαινόμενο στο Αφγανιστάν από το 2009 έως το 2012, όταν εκατοντάδες κορίτσια σε όλη τη χώρα παραπονέθηκαν για περίεργες μυρωδιές και δηλητηρίαση. Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τις υποψίες και ο ΠΟΥ είπε ότι φαινόταν ότι ήταν «μαζικές ψυχογενείς ασθένειες».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Στασίασαν πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ισραήλ: Διαμαρτυρία για την “ανησυχητική μεταρρύθμιση” στη Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: