O ήρωας του Hotel Rwanda αποφυλακίζεται: Εσωσε 1.200 ανθρώπους στη γενοκτονία του 1994

Ο Paul Rusesabagina στο δικαστήριο το 2021. EPA, EUGENE UWIMANA




Ο Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα (Paul Rusesabagina), o αληθινός ήρωας του οποίου τη δράση εξιστορεί η πολύ γνωστή ταινία Hotel Rwanda, πρόκειται να αποφυλακιστεί στο Κιγκάλι, την πρωτεύουσα της Ρουάντα.

Πριν από δύο χρόνια, ο Ρουσεσαμπαγκίνα καταδικάστηκε σε 25 χρόνια για τρομοκρατία από δικαστήριο της Ρουάντα, σε μία ψευδοδίκη, όπως καταγγέλλεται .

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ποινή του Ρουσεσαμπαγκίνα «μετετράπη με προεδρική εντολή».

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα, 68 ετών, πιστώνεται ότι έσωσε περίπου 1.200 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας του 1994.

Σε δήλωσή της η οικογένειά του είπε στο BBC: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληροφορούμεθα τα νέα για την απελευθέρωση του Πολ.

Η οικογένεια ελπίζει να επανενωθεί μαζί του σύντομα».

Hotel Rwanda hero Paul Rusesabagina attends court with his co-accused at the start of his trial at the Supreme court in Kigali, Rwanda 17 February 2021. Rusesabagina the man portrayed by Don Cheadle in the Oscar nominated film Hotel Rwanda is being charged with terrorism and other crimes. EPA/EUGENE UWIMANA

Είχαν προηγηθεί βεβαίως διεθνείς εκκλήσεις για την απελευθέρωση του κ. Rusesabagina, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε ο ακτιβιστής από το 2009. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε κατ επανάληψιν δηλώσει ότι «κρατείτο παράνομα».

Η οικογένειά του καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της Ρουάντα τον έσυρε από το Τέξας, όπου είχε μόνιμη κατοικία, πίσω στη Ρουάντα το 2020.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα έφυγε από τη Ρουάντα το 1996. Η ιστορία του παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη για μια δεκαετία, ενώ εργαζόταν ως οδηγός ταξί στη βελγική πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες.

Εμφανίστηκε σε ένα τμήμα του βιβλίου του δημοσιογράφου Philip Gourevitch το 1998 για τη γενοκτονία, αλλά ήταν η ταινία του Χόλιγουντ του 2004, όπου τον αναπαρέστησε ο Don Cheadle, που τράβηξε την παγκόσμια προσοχή.

100 ημέρες σφαγής 

Η γενοκτονία της Ρουάντα διήρκεσε 100 ημέρες από τον Απρίλιο του 1994, όταν 800.000 άνθρωποι, κυρίως από την εθνοτική ομάδα Τούτσι, σφαγιάστηκαν από εξτρεμιστές της κοινότητας Χούτου.

Ο Ρουσεσαμπαγκίνα διευθυντής ξενοδοχείου εκείνη την εποχή διέσωσε περίπου 1.200 άτομα που αναζήτησαν καταφύγιο στο κτίριο.

Την επόμενη χρονιά του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για τις προσπάθειές του. Αλλά έγινε σφοδρός επικριτής του προέδρου της Ρουάντα Πολ Καγκάμε.

 

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του το 2018, ο κ. Rusesabagina ζήτησε αλλαγή καθεστώτος, λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να επιφέρουμε την αλλαγή στη Ρουάντα».

Συνελήφθη το 2020, όταν, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ένα ιδιωτικό τζετ που πίστευε ότι θα τον μετέφερε στο Μπουρούντι, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα Κιγκάλι.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη μιας ανταρτικής ομάδας πίσω από θανατηφόρες επιθέσεις το 2018 και το 2019 στη Ρουάντα.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ρουάντα είπε: «Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το τι σημαίνει αυτό, καθώς υπάρχει συναίνεση ότι διαπράχθηκαν σοβαρά εγκλήματα, για τα οποία καταδικάστηκαν.

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρουάντα, η μετατροπή της ποινής δεν εξαλείφει την υποκείμενη καταδίκη.
 
Με πληροφορίες από ΒΒC 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: