FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (L) and Chinese President Xi Jinping (R) meet in Beijing, China, 04 February 2022. EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε τον «παλιό καλό φίλο» Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στην Κίνα την παραμονή της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου, το οποίο θα επιβεβαιώσει εκ νέου τους ισχυρούς δεσμούς των ηγετών και θα δώσει στη Μόσχα την ευκαιρία να τονίσει ότι δεν έχει απομονωθεί από την παγκόσμια κοινότητα.
Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι μοιράζονται μια ισχυρή προσωπική σχέση, θα συναντηθούν τη Δευτέρα και θα ακολουθήσει ένα άτυπο γεύμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σε άρθρο που γράφτηκε για κινεζική εφημερίδα την Κυριακή, ο Πούτιν χαιρέτισε την προθυμία της Κίνας να παίξει αυτό που χαρακτήρισε «εποικοδομητικό ρόλο» στην επίλυση της «κρίσης» της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε τον Σι «παλιό καλό του φίλο» και είπε ότι η Ρωσία έχει μεγάλες ελπίδες για την επίσκεψή του, την πρώτη του Κινέζου ηγέτη στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία πέρυσι.
Στο άρθρο, ο Πούτιν είπε: «Είμαστε ευγνώμονες για την ισορροπημένη γραμμή της [Κίνας] σε σχέση με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία, για την κατανόηση του ιστορικού και των πραγματικών αιτιών τους. Χαιρετίζουμε την προθυμία της Κίνας να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης».
Ο Σi με τη σειρά του δημοσίευσε ένα άρθρο στην Rossiiskaya Gazeta, μια καθημερινή εφημερίδα που εκδίδεται από τη ρωσική κυβέρνηση, στο οποίο κάλεσε για «πραγματισμό» για την Ουκρανία.
Είπε ότι η πρόταση της Κίνας, ένα έγγραφο 12 σημείων που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα και απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση, αντιπροσωπεύει «όσο το δυνατόν περισσότερο την ενότητα των απόψεων της παγκόσμιας κοινότητας».
Ο Σι είπε ότι το ταξίδι του στη Ρωσία έχει στόχο να ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, «μια ολοκληρωμένη εταιρική σχέση και στρατηγική αλληλεπίδραση», σε έναν κόσμο που απειλείται από «πράξεις ηγεμονίας, δεσποτισμού και εκφοβισμού».
«Δεν υπάρχει καθολικό μοντέλο διακυβέρνησης και δεν υπάρχει παγκόσμια τάξη όπου ο αποφασιστικός λόγος να ανήκει σε μία μόνο χώρα», έγραψε ο Σι.
Οι αναλυτές είπαν ότι η επίσκεψη του Σι ήταν σημαντική για τη Μόσχα. «Η Κίνα είναι μακράν ο πιο σημαντικός σύμμαχος για τη Ρωσία», δήλωσε ο Alexander Gabuev, ειδικός στις σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα στο Carnegie Endowment for International Peace.
«Το ότι ο Σi, ο ηγέτης της δεύτερης πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά συμβολικό».
Η επίσκεψη έρχεται τρεις ημέρες αφότου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν από το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την υπόθεση της απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία, στέλνοντας τη Ρωσία ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία του να γίνει κράτος παρίας και δύο ημέρες αφότου έκανε την έκπληξη επίσκεψη στην κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης σε μια εμφανή επίδειξη περιφρόνησης προς τη δύση γενικότερα.
Η επίσκεψη του Σι έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ρωσικής εξάρτησης από το Πεκίνο, με τον Σι να κρατά το πάνω χέρι έναντι του Πούτιν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσαν ειδικοί.
«Υπήρχε ήδη μια μεγάλη ανισορροπία στην εξουσία πριν από τον πόλεμο. Τώρα, με την απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση, αυτή η ασυμμετρία ισχύος έχει αλλάξει είπε ο Γκαμπούεφ. «Η Κίνα έχει όλη τη μόχλευση που θέλει και θα αυξηθεί στο μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Γκαμπούεφ επεσήμανε την αυξανόμενη οικονομική εξάρτηση της Ρωσίας από το Πεκίνο, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 40% των συνολικών εισαγωγών της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού εμπορίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα έχει παρέμβει για να προμηθεύσει στη Ρωσία μεγάλους όγκους προϊόντων τόσο για πολιτική όσο και για στρατιωτική χρήση, συμπεριλαμβανομένων πρώτων υλών και τσιπ υπολογιστών – ζωτικούς πόρους για τη Μόσχα για να διατηρήσει τη πολεμική της μηχανή στη ζωή.
Οι κινεζικές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8% πέρυσι. Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 50% σύμφωνα με την Gazprom, τον κορυφαίο παραγωγό της Ρωσίας.
Αυτή η μετατόπιση εξηγεί εν μέρει γιατί η ρωσική οικονομία τα πήγε καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι μετά την επιβολή άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων στη χώρα.
Όμως, ενώ η Μόσχα κατάφερε να ανακατευθύνει ορισμένες από τις εμπορικές της ροές προς την Κίνα, ο προϋπολογισμός της χώρας κατέγραψε έλλειμμα σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, αφού η Δύση εισήγαγε μια σειρά ανώτατων ορίων τιμών και εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, τη ζωή της οικονομίας της Ρωσίας.
«Για τη Ρωσία, θα είναι πολύ σημαντικό να συζητηθούν οι αυξημένες πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και η συνεχής ροή κρίσιμων εξαρτημάτων», είπε ο Γκαμπούεφ.
Όταν ο Σi προσγειωθεί στη Μόσχα, θα γνωρίζει επίσης καλά το διακύβευμα της επίσκεψής του. Θα ερμηνευθεί ευρέως ως ένδειξη υποστήριξης προς τον Πούτιν.
Αλλά ο Σι θα θέλει επίσης να αποδείξει στον κόσμο ότι μπορεί να είναι μια ανασχετική δύναμη στον Πούτιν, για παράδειγμα εμποδίζοντάς τον να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Ο Σi φέρεται επίσης να σχεδιάζει μια επικοινωνία με τον Volodymyr Zelenskiy. Αυτό το κάλεσμα θα ήταν εν μέρει μια προσπάθεια να «εξισορροπηθεί ο αρνητικός αντίκτυπος που θα έχει η επίσκεψή του στη Μόσχα» στις σχέσεις του Σi με τη Δύση, δήλωσε η Bonnie Glaser, διευθύντρια του Indo-Pacific Program στο German Marshall Fund, μια δεξαμενή σκέψης.
Ο Σι προσπαθεί να παίξει το ρόλο του παγκόσμιου πολιτικού. Τη Δευτέρα την περασμένη εβδομάδα κάλεσε την Κίνα να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των παγκόσμιων υποθέσεων, αφού μεσολάβησε σε μια συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, μια κίνηση που θεωρήθηκε ως νίκη κατά της επιρροής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο Σι είπε ότι η Κίνα θα φέρει «θετική ενέργεια στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».
Η Κίνα έχει παραιτηθεί από τη σχέση της με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σi επιθυμεί να διατηρήσει δεσμούς με την Ευρώπη, έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο.
Μία από τις κύριες εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Σi καθώς ξεκινά την τρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Κίνας είναι πώς να ανοικοδομήσει την οικονομία από το χτύπημα που υπέστη κατά τη διάρκεια της πολιτικής του για τον μηδενισμό Covid.
Αλλά «η Ευρώπη συνδέεται όλο και περισσότερο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των απόψεών της για την Ουκρανία. Αυτό εμποδίζει τις προσπάθειες της Κίνας να βελτιώσει τους δεσμούς με την Ευρώπη», σημειώνει ο Glaser.
Η Κίνα πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την αντιμετώπιση του πολέμου, αν και δεν αναφέρθηκε σε κρίσιμες λεπτομέρειες όπως το εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα έπρεπε να αποσυρθούν.
«Οι συνομιλίες ενδέχεται να δημιουργήσουν έναν πιο συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ειρήνη έξω από τη σύγκρουση», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, ενός ερευνητικού οργανισμού κοντά στη ρωσική κυβέρνηση.
«Ο κόσμος θα παρακολουθεί το αποτέλεσμα», είπε ο Γιουν Σουν, διευθυντής του Προγράμματος για την Κίνα στο Stimson Center, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.
«Εάν η Ρωσία συμφωνήσει να συνομιλήσει με την Ουκρανία ως αποτέλεσμα του ταξιδιού του Σι, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Κίνας ως μεσολαβητή».
Οι ειρηνευτικές προσπάθειες του Σi μπορεί να απορριφθούν. Αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή με απτά λόγια, η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου ήταν ακλόνητη.
Και ενώ η Μόσχα χαιρέτισε την κινεζική ειρηνευτική πρόταση, δεν έχει δείξει ξεκάθαρη πρόθεση να υποχωρήσει από τους μαξιμαλιστικούς στόχους της για αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία.
Σε μια σειρά από δημόσιες δηλώσεις τον τελευταίο μήνα, ο Πούτιν έδειξε ότι περίμενε ότι ο πόλεμος θα συνεχιζόταν, προετοιμάζοντας τον πληθυσμό του για μια πολυετή σύγκρουση που ο ίδιος έχει διαμορφώσει ως μια υπαρξιακή μάχη για την επιβίωση της χώρας.
Όμως, με τη Ρωσία να μην μπορεί να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια της χειμερινής της επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία και τις νέες αναφορές ότι ο στρατός της εξαντλείται σε πυρομαχικά, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η Μόσχα θα ανανεώσει τις εκκλήσεις της για κινεζική στρατιωτική βοήθεια.
«Το θέμα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας αναμφίβολα θα συζητηθεί», δήλωσε ο βοηθός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Vedomosti, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε «σοβαρές συνέπειες» για το Πεκίνο.
Οι παρατηρητές, ωστόσο, αμφισβητούν εάν η Κίνα θα έφτανε στο σημείο να προμηθεύει τη Μόσχα με φονικά όπλα σε μεγάλη κλίμακα, εκτός εάν οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν άμεση ήττα στο πεδίο της μάχης.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν αχαρακτήριστα απερίσκεπτη για το Πεκίνο, το οποίο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οικονομική αντίδραση που θα προκαλούσε .
«Το Πεκίνο είναι προς το παρόν ικανοποιημένο με το τρέχον status quo, δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει περαιτέρω και να προμηθεύσει όπλα», είπε ο Γκαμπούεφ.
«Για τον Σι, είναι σημαντικό να αποτραπεί μια μεγάλη ρωσική ήττα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θέση του Πούτιν».
Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE