Μητσοτάκης: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη του Έβρου [video]

O Κυριάκος Μητσοτάκης στον φράχτη του Εβρου. Φωτό: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης επέκτασης του φράχτη στον Έβρο άλλα 35 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα χαιρέτισε την καλή διάθεση που επιδεικνύει η γειτονική χώρα το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας, όμως, ” χωρίς να είμαστε αφελείς”.

” Θέλω να τονίσω την ανάγκη η πολιτική εργαλειοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών να σταματήσει και από τη γειτονική χώρα με την οποία έχουμε δυνατότητα να συνεργαστούμε, το έχουμε κάνει στο παρελθόν, και να διαχειριστούμε αυτό το δύσκολο ζήτημα το οποίο έχει και μια έντονη ανθρωπιστική διάσταση”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι μερικές φορές αυτά βέβαια γίνονται σημειωτόν. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες

Είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Είμαστε προσηνείς, αλλά δεν είμαστε αφελείς και ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο, να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα, όμως, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Χαιρόμαστε, λοιπόν, για αυτό το καλό κλίμα, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι “εθνική επιταγή” η κατασκευή του φράχτη, δεσμεύτηκε ότι αυτός θα επεκταθεί και στα 140 χιλιόμετρα του μήκους της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο και κάλεσε, για άλλη μία φορά, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει τον φράχτη ή θα τον ξηλώσει.

Η εκδήλωση έγινε δίπλα ακριβώς στον φράχτη που έχει ήδη κατασκευαστεί στον Πόρο των Φερών και σε αυτή χαιρετισμό απηύθυναν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

“Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Θέσαμε δύο στόχους με μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα. Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και δεύτερον τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Φυλάξαμε με αποτελεσματικότητα τα σύνορα”, είπε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε:

«Φυλάξαμε τα σύνορα, αλλά αντιμετωπίσαμε και αποτελεσματικά τους αιτούντες άσυλο εντός της επικράτειας. Με ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, όπως είχαμε δεσμευτεί, με τη λειτουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, με τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Διεθνοποιήσαμε την κρίση. Η Ελλάδα θεσμοθέτησε την αλληλεγγύη των κρατών πρώτης υποδοχής, τους MED5 με στόχο την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πρόσφατα, με την Διακήρυξη των Αθηνών του Φεβρουαρίου του 2023, 15 κράτη-μέλη έδωσαν μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να χρηματοδοτήσει τα αποτρεπτικά έργα εδώ στον φράχτη του Έβρου. Με τα ευρωπαϊκά ταμεία χρηματοδοτούμε την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, εξοπλισμό και άλλα αποτρεπτικά μέσα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

“Είναι μία ξεχωριστή μέρα και για τον Έβρο και για τη Θράκη και ασφαλώς μία ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Σήμερα υπογράφουμε την επέκταση του τεχνητού εμποδίου, του φράχτη, κατά 35 χιλιόμετρα. Κάνουμε αυτό που απαιτεί η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, κάνουμε αυτό που χρειάζεται ώστε τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία να είναι απροσπέλαστα. Τα σύνορα της Ευρώπης, επίσης, με την Τουρκία, απέναντι σε κάθε επιβουλή, απέναντι στην εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από τα κυκλώματα της παράνομης μετανάστευσης και της μετατροπής τους σε ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, “στόχος μας, είναι, τόνισε ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να γίνει πράξη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για κάλυψη, σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου- και των 140 χιλιομέτρων που είναι εφικτό- με τεχνικό εμπόδιο, γιατί αποδείχθηκε ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό μέσον προστασίας των συνόρων μας.

Αναφερόμενος στη σύμβαση για τον Φράχτη που θα καλύψει την περιοχή από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά είπε ότι περιλαμβάνει την κατασκευή:

● νέου τεχνητού εμποδίου, ύψους 5 μέτρων, πακτωμένο στο έδαφος σε βάθος 6 μέτρων

● την κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων με θωρακισμένες καμπίνες.

● τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση υπαρχόντων 4 ΕΦ και 4 ΕΠ του Στρατού

● τη διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων

● την κατασκευή θυροφραγμάτων

● κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και

● την επισκευή/βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Στην κατασκευή όλων των έργων τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικές προβλέψεις, ιδιαίτερα δε στις περιοχές Natura.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 99 εκ. 200 χιλιάδες ευρώ.

Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των μέσων ηλεκτρονικής επιτήρησης και την ενίσχυση των δυνάμεών μας με 400 νέους συνοριοφύλακες τα σύνορά μας καθίστανται απροσπέλαστα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί πάντα τη συμμετοχή της ΕΕ στα επόμενα στάδια παρά τα εμπόδια που θέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, όπως είπε, προσεκλήθησαν αι πρέσβεις χωρών της ΕΕ στον Έβρο, προκειμένου να έχουν ιδία αντίληψη του προβλήματος.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, επισκέφθηκε το Σουφλί, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Συνομιλώντας με κατοίκους της πόλης για την επέκταση του φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Ο φράχτης θα γίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι δέσμευσή μου, τα έλεγα και στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. Λυπάμαι πραγματικά που κάποιοι δεν θέλουν να γίνει ο φράχτης με ευρωπαϊκά λεφτά».

«Ήδη υπογράφουμε τώρα την επέκταση, φτιάξαμε το πρώτο κομμάτι, φτιάχνουμε το δεύτερο και θα ολοκληρωθεί όλος. Γιατί εάν δεν έχουμε ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη», προσέθεσε.

Όσον αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Πρωθυπουργός επισήμανε: «Ήδη ξεκινήσαμε με το Διδυμότειχο, που ήταν μια δέσμευση δική μου, νομοθετούμε τώρα τη λειτουργία του τμήματος Ψυχολογίας. Διοικητικά θα ξεκινήσει από φέτος, ακαδημαϊκά θα ξεκινήσει από του χρόνου».

Για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι πολλές και έχουμε και σημαντικά πράγματα να κάνουμε και στις υποδομές», τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη αναμορφώσει πλήρως την Αλεξανδρούπολη, τώρα, ό,τι γίνει στο νότιο Έβρο πρέπει να γίνει και στον κεντρικό και στο βόρειο Έβρο».

Μητσοτάκης από Ορεστιάδα: Η ασφάλεια προϋπόθεση για ανάπτυξη, ο φράκτης θα γίνει έτσι ή αλλιώς- Να πάρει θέση ο Τσίπρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: