Ιδιοφυία ζωγραφικής και ανατομίας ο Ντα Βίντσι “καίει” τη φήμη του στην Παρθένο των Βράχων: Σκόπιμα κρύβει μηνύματα; [videos]

FILE PHOTO A general view on the ‘Leonardo – Experience a Masterpiece’ exhibit at the National Gallery in London, Britain, 07 November 2019. The exhibit becomes a painting studio, an imagined chapel and a room-sized experiment in this immersive exhibition that leads visitors through the mind of Leonardo da Vinci to explore his masterpiece, ‘The Virgin of the Rocks’. EPA/ANDY RAIN




Κατά τη διάρκεια της ζωής του, περίπου 500 χρόνια πριν, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν γνωστός ως ο πρωτοπόρος της σύγχρονης ανατομίας και μια ιδιοφυΐα της ζωγραφικής. Όμως κάτι δεν πάει καλά με το αριστούργημα του την Παρθένο των Βράων.

Ο πίνακας, του οποίου ζωγράφισε δύο εκδοχές, δείχνει την «αγία οικογένεια» καθώς διέφυγαν από τη Βηθλεέμ αφού ο βασιλιάς Ηρώδης διέταξε τη σφαγή των αθώων, συναντώντας τον Ιωάννη τον Βαπτιστή στο δρόμο για την Αίγυπτο. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (TAU), του Ιατρικού Κέντρου Meir στο Kfar Saba και της Ακαδημίας Τεχνών και Σχεδίου Bezalel, ωστόσο, κάτι δεν πάει καλά με το κομμάτι.

Τα ασυνήθιστα ευρήματα σχετικά με το θέμα δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Israel Medical Association Journal. Η έρευνα συντάχθηκε από τον Δρ. Bruce Wolach του παιδιατρικού τμήματος Meir και του εργαστηρίου λειτουργιών λευκοκυττάρων του TAU και τον Zvi Lenzer του Bezalel. Έγραψαν για τα ασυνήθιστα ευρήματά τους στο τελευταίο τεύχος, σε ένα κομμάτι με τίτλο «Η αναζήτηση του Λεονάρντο ντα Βίντσι να αποκρυπτογραφήσει την ουσία της φύσης, του ανθρώπου, της τέχνης και της επιστήμης: The Tale of Virgin of the Rocks».

«Η διασταύρωση της τέχνης και της επιστήμης, ιδιαίτερα της ιατρικής, μας προκαλεί εδώ και χρόνια», έγραψαν. «Σε όλη την ιατρική μας σταδιοδρομία ως κλινικοί και ερευνητές, αναζητούσαμε συνεχώς κοινές εκφράσεις της τέχνης και της επιστήμης, αμφισβητώντας πώς η μία επηρεάζει την άλλη… Η επιστήμη συνέβαλε πάρα πολύ στην ανάπτυξη των τεχνικών των καλλιτεχνών».

Ο Λεονάρντο ήταν αυτοδίδακτος ειδικός στις φυσικές επιστήμες, τη γεωλογία, την ανατομία, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, τη μηχανική, την οπτική, τη φυσική και τη στρατιωτική μηχανική και μελέτησε εξαντλητικά τις αναλογίες του ανθρώπινου σώματος. Αλλά οι συγγραφείς θέλουν να μάθουν πώς θα μπορούσε να ζωγραφίσει την Παρθένο των Βράχων με ανατομικά λάθη, αποτυγχάνοντας να εμφανίσει τις τεράστιες γνώσεις του για την ανατομία στον πίνακα;

Ζωγράφισε δύο εκδοχές, η πρώτη εκ των οποίων ολοκληρώθηκε μεταξύ 1483-1484 και εκτίθεται στο Λούβρο στο Παρίσι. Το δεύτερο ζωγραφίστηκε μεταξύ 1506-1508 και εκτίθεται σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Πού φαίνονται πιο ξεκάθαρα τα ανατομικά λάθη;

Η σκηνή δεν είναι μια υπενθύμιση της Αμόλυντης Σύλληψης, αλλά μια μεσαιωνική ιστορία της «Αγίας Οικογένειας», καθώς η Παρθένος κάθεται μπροστά σε μια άγονη σπηλιά με το βρέφος Ιησούς ενώ ο Ιωάννης προσεύχεται.

Το βραχώδες σπήλαιο βρίσκεται σε μια σκιερή ερημιά, ένα μέρος απομόνωσης και καταφυγίου. Το μωρό έχει χρυσά μαλλιά και το περιβάλλον είναι χειμωνιάτικο με ποτάμια, λίμνες και δραματικούς σχηματισμούς βράχων, ολοκληρώνοντας μια ατμόσφαιρα που μοιάζει με όνειρο, έγραψαν οι ερευνητές. Στον δεύτερο πίνακα, οι φιγούρες έχουν φωτοστέφανα πάνω από τα κεφάλια τους και εκτίθενται με θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

«Ίσως η εκκλησία απαίτησε από τον Λεονάρντο να τα προσθέσει», πρότειναν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι η αναλογία του σώματος και του κεφαλιού του μωρού Ιησού είναι λανθασμένη, με το κεφάλι ενός μωρού ενός έτους αλλά ένα διευρυμένο σώμα κατάλληλο για ένα παιδί τριών έως πέντε ετών. Το δεξί χέρι της Μαρίας είναι παραμορφωμένο και πολύ μακρύ και το χέρι της είναι τοποθετημένο με ανώμαλο τρόπο. Η πόζα της φαίνεται τεχνητή.

Μόνο ένας από τους πίνακες του Ντα Βίντσι, ο “Ευαγγελισμός”, αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική λογοτεχνία ζωγραφισμένος με προοπτική και ανατομικές ατέλειες. Οι ειδικοί της τέχνης τα απέδωσαν στην απειρία του Λεονάρντο», έγραψαν οι ερευνητές.

«Οι τεχνικές αποκατάστασης έργων τέχνης συχνά συνεπάγονται μη αναστρέψιμες αλλαγές του αρχικού υλικού και το αριστούργημα του Λεονάρντο υποβλήθηκε σε αρκετές αποκαταστάσεις υψηλής ποιότητας, αλλά δεν υπήρξαν παραμορφώσεις των αρχικών εικόνων», πρόσθεσαν, καθώς επίσης συζήτησαν εάν τα λάθη θα μπορούσαν να ήταν εκ προθέσεως.

Γιατί έκανε τέτοια ανατομικά λάθη; Ενώ η έρευνά τους ήταν ασαφής, είπαν ότι «πιστεύουν ότι ακόμη και πριν από 500 χρόνια, ο Λεονάρντο ήταν τόσο μπροστά από τους χρόνους και δεν ένιωθε υποχρεωμένος να ακολουθήσει επακριβώς την πραγματικότητα, αφήνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του ελεύθερη. [Αυτός] ήταν αφοσιωμένος στις αξίες στις οποίες πίστευε. Λίγοι καλλιτέχνες και επιστημονικές προσωπικότητες ασκούν τέτοια συνεχή γοητεία».

Με πληροφορίες από THEJERUSALEM POST
Ελλάδα Αθήνα

Τα μυστήρια ενός σλάλομ: Η Γκουίνεθ Πάλτροου αρνήθηκε ότι σακάτεψε 76χρονο κάνοντας σκι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: