Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεση στο Μπαχμούτ με φτυάρια του 1869: Χωρίς πυρομαχικά θα καταρρεύσουμε λέει ο Πριγκόζιν της Wagner [χάρτες]

FILE PHOTO: Oυκρανοί στρατιώτες πάνω σε άρμα μάχης σε δρόμο του Μπαχμούτ. EPA, GEORGE IVANCHENKO




Οι Ρώσοι έφεδροι πιθανότατα χρησιμοποιούν «φτυάρια» για μάχη σώμα με σώμα στην Ουκρανία λόγω έλλειψης πυρομαχικών, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, έφεδροι περιέγραψαν ότι έλαβαν εντολή να επιτεθούν σε μια ουκρανική θέση «οπλισμένοι μόνο με «πυροβόλα όπλα και φτυάρια», ανέφερε το υπουργείο στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών του.

Ανέφερε ένα φτυάρι γνωστό ως MPL-50. Το εργαλείο σχεδιάστηκε το 1869 και είχε αλλάξει ελάχιστα, είπε το υπουργείο. «Η αποτελεσματικότητα του τυποποιημένου εργαλείου περιχαράκωσης MPL-50 είναι ιδιαίτερα μυθοποιημένη στη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο.

Η συνεχιζόμενη χρήση του φτυαριού «ως όπλου υπογραμμίζει τις βάναυσες και χαμηλής τεχνολογίας μάχες που χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος του πολέμου», ανέφερε.

Ένας από τους εφέδρους περιέγραψε ότι ήταν «ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά» προετοιμασμένος για τη δράση, πρόσθεσε η ενημέρωση.

«Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν αύξηση των συγκρούσεων στην Ουκρανία», ανέφερε.

«Αυτό είναι πιθανώς αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιμονής της ρωσικής διοίκησης σε επιθετική δράση που αποτελείται κυρίως από αποβιβασμένο πεζικό, με λιγότερη υποστήριξη από τα πυρά του πυροβολικού, επειδή η Ρωσία έχει έλλειψη πυρομαχικών».

Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτές τις αναφορές. Το υπουργείο δεν έδωσε πληροφορίες για το πού γίνονταν τέτοιες μάχες.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει ένα επαρκές πλεονέκτημα θέσης στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ, δήλωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Ο Μπαχμούτ γνώρισε μήνες μαχών, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της μικρής πόλης, όπου παραμένουν περίπου 4.000 άμαχοι.

Η κατάληψη της πόλης θα ήταν μια σπάνια επιτυχία στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες για τη Ρωσία, αλλά η στρατηγική αξία της πόλης έχει αμφισβητηθεί.

Το ISW είπε ότι το πλεονέκτημα θέσης της Ρωσίας θα μπορούσε να επιτρέψει μια «περιστροφική κίνηση» στην πόλη.

Ο σκοπός είναι να αναγκάσει τον εχθρό να εγκαταλείψει προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις και είναι διαφορετικός από τον στόχο μιας περικύκλωσης, που είναι να παγιδεύσει και να καταστρέψει εχθρικές δυνάμεις, λέει η ISW.

Τέσσερις χάρτες που δείχνουν την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής και κατοχής στην Ουκρανία Πηγή BBC

«Οι Ρώσοι μπορεί να είχαν σκοπό να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ, αλλά η ουκρανική διοίκηση έδειξε ότι πιθανότατα θα αποσυρθεί αντί να διακινδυνεύσει μια περικύκλωση», ανέφερε το ISW.

Ωστόσο, ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι δεν είχε πρόθεση να αποσυρθεί από το Μπαχμούτ.

Σε δήλωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη, αλλά ανέφερε ότι περισσότερες από 100 επιθέσεις αποκρούστηκαν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς τις τελευταίες 24 ώρες.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να καταλάβουν το Μπαχμούτ, το οποίο είχε πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.

Ο ιδρυτής της Wagner Πριγκόζιν προειδοποίησε ότι το μέτωπο θα καταρρεύσει

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε ότι τα στρατεύματά του τα οποία σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, δεν διαθέτουν αρκετά πυρομαχικά και τόνισε ότι, αν αναγκαστούν να υποχωρήσουν, ολόκληρο το μέτωπο θα καταρρεύσει.

«Αν η Wagner υποχωρήσει από τη Μπαχμούτ τώρα, όλο το μέτωπο θα καταρρεύσει», επεσήμανε ο Πριγκόζιν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο μέσω του Telegram. «Η κατάσταση δεν θα είναι καλή για καμία στρατιωτική μονάδα που προστατεύει τα συμφέροντα της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης είχε επισημάνει ότι οι άνδρες της έχουν «ουσιαστικά περικυκλώσει τη Μπαχμούτ», όπου οι μάχες είναι έντονες την τελευταία εβδομάδα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην πόλη από σχεδόν όλες τις πλευρές.

Όμως χθες, Κυριακή, ο ίδιος παραπονέθηκε ότι η Wagner δεν έχει λάβει τα πυρομαχικά που της είχε υποσχεθεί η Μόσχα τον Φεβρουάριο.

«Προς το παρόν προσπαθούμε να καταλάβουμε τον λόγο: είναι απλή γραφειοκρατία ή προδοσία», τόνισε ο Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης επικρίνει συχνά τους επικεφαλής του ρωσικού στρατού. Τον Φεβρουάριο κατηγόρησε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για «προδοσία» επειδή στερεί από τη Wagner πυρομαχικά.

Σε βίντεο διάρκειας σχεδόν 4 λεπτών, που αναρτήθηκε το Σάββατο στο κανάλι Wagner Orchestra Telegram, ο Πριγκόζιν ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ανησυχούν πως η Μόσχα θέλει να τους παρουσιάσει ως αποδιοπομπαίους τράγους, στην περίπτωση που η Ρωσία χάσει στον πόλεμο.

«Αν υποχωρήσουμε, θα μείνουμε στην ιστορία για πάντα ως οι άνθρωποι που έκαναν το κύριο βήμα προς την ήττα», είχε σημειώσει.

Με πληροφορίες από BBC και Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίεβο, Ουκρανία

“Οδυνηρή και δύσκολη η μάχη στο Ντονμπάς” δηλώνει ο Ζελένσκι -Ευχαριστεί τους Ουκρανούς στρατιώτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: