Η Πολωνία επιμένει στον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Η μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του 2024. EPA, TERESA SUAREZ




Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα πρέπει να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, εκτός εάν η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα (27/3) η Πολωνία, με αφορμή την πρόθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να τους επιτρέψει να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Η ΔΟΕ επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά τώρα είναι απρόθυμη να αποκλείσει τους αθλητές των δύο χωρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό το φόβο της επιστροφής στα μποϊκοτάζ της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Ιανουάριο καθόρισε έναν δρόμο επιστροφής για τους αγωνιζόμενους από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, προκειμένου να κερδίσουν την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω των ασιατικών προκριματικών και να αγωνιστούν ως ουδέτεροι αθλητές στο Παρίσι την επόμενη χρονιά.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν είναι τώρα η ώρα να εξετάσουμε το άνοιγμα ενός μονοπατιού για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με οποιοδήποτε καθεστώς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ουδέτεροι αθλητές δεν θεωρούνται ότι εκπροσωπούν τα έθνη τους και οι επιτυχίες τους δεν συνοδεύονται από ανάκρουση εθνικών ύμνων και έπαρση σημαίας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έχει αναφέρει ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν μπορεί να είναι διαιτητής σε παγκόσμιες πολιτικές διαμάχες. Ωστόσο, το σχέδιο της ΔΟΕ αντιμετώπισε έντονη δυσαρέσκεια και άρνηση από τη Γερμανία και άλλες χώρες, οι οποίες τάσσονται υπέρ της διατήρησης του αποκλεισμού.

«Ενώ η ΔΟΕ δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις, την προτρέπουμε σθεναρά να επανεξετάσει τα σχέδιά της και να επιστρέψει στην αρχική καλά αποδεδειγμένη στάση που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα» ανέφερε η Πολωνία και συμπλήρωσε:

«Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία έχουν στη διάθεσή τους έναν τρόπο για να επιστρέψουν οι αθλητές τους στη διεθνή αθλητική κοινότητα, δηλαδή να τερματίσουν τον επιθετικό πόλεμο που ξεκίνησε από τη Ρωσία με τη συνενοχή της Λευκορωσίας και να αποκαταστήσουν το σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στο διεθνές επίπεδο εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων».

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαρσοβία, Πολωνία

EURO 2024: Αποτελέσματα, βαθμολογία και το πρόγραμμα της πρεμιέρας των ομίλων των προκριματικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: