Η πολιτιστική επανάσταση του Τζινπινγκ: Ανηλεές κυνηγητό των ολιγαρχών της Κίνας – Τους παίρνει πίσω τα δισ. και τους στέλνει, είτε φυλακή, είτε κάπου αλλού…

FILE PHOTO: Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τρίτη συναπτή πενταετή θητεία. EPA, WU HAO




Η εξαφάνιση τον περασμένο μήνα του Bao Fan κορυφαίου της τεχνολογικής βιομηχανίας στην Κίνα, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για ένα πρόσφατο κινεζικό φαινόμενο – τους εξαφανιζόμενους δισεκατομμυριούχους.

Ο ιδρυτής της China Renaissance Holdings -με μια λίστα πελατών που περιλαμβάνει τους γίγαντες του Διαδικτύου Tencent, Alibaba και Baidu- θεωρείται τιτάνας στον τεχνολογικό τομέα της χώρας.

Ο Πίτερ Χόσκινς γράφει στο BBC για αυτό που μπορεί να αποκληθεί η πολιτιστική επανάσταση του Τζι Πινγκ, στα πρότυπα της άλλης που είχε γίνει από τον ίδιο τον Μαο Τσε Τουνγκ

Η υπόθεση του κ. Μπάο ακολούθησε μια πολύ πεπατημένη διαδρομή: εξαφανίστηκε για μέρες προτού η εταιρεία του ανακοινώσει ότι «συνεργαζόταν σε μια έρευνα που διεξάγεται από ορισμένες αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Όπως έχει γίνει επίσης σύνηθες, δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία σχετικά με το ποιος κυβερνητικός φορέας διεξάγει την έρευνα, περί τίνος πρόκειται ή πού βρίσκεται ο κ. Bao. Το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνισή του έρχεται μετά την εξαφάνιση αρκετών Κινέζων επιχειρηματιών ηγετών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του αφεντικού της Alibaba, Τζακ Μα.

Ενώ οι εξαφανισμένοι δισεκατομμυριούχοι τείνουν να τραβούν πολύ περισσότερη προσοχή, έχουν υπάρξει επίσης ορισμένες λιγότερο δημοσιοποιημένες περιπτώσεις Κινέζων πολιτών που αγνοούνται μετά τη συμμετοχή, για παράδειγμα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ή εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εξαφάνιση του κ. Μπάο προσέλκυσε για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στην άποψη ότι αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενισχύει τον έλεγχο της οικονομίας της Κίνας.

Έγινε εν όψει του ετήσιου Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), ενός κοινοβουλίου σφραγίδα, στο οποίο ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα σχέδια για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση εδώ και χρόνια του χρηματοοικονομικού ρυθμιστικού συστήματος της Κίνας.

Θα συσταθεί ένας νέος χρηματοπιστωτικός ρυθμιστικός φορέας για την επίβλεψη των περισσότερων χρηματοπιστωτικών τομέων. Οι αρχές δήλωσαν ότι αυτό θα κλείσει τα τρέχοντα κενά που προκαλούνται από πολλούς οργανισμούς που παρακολουθούν διαφορετικές πτυχές του κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Κίνας, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Guo εξαφανίστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με την εταιρεία του να ανακοινώνει μετά την επανεμφάνισή του ότι βοηθούσε στις έρευνες.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κινεζο-Καναδός επιχειρηματίας Xiao Jianhua μεταφέρθηκε από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας και πέρυσι φυλακίστηκε για διαφθορά.

Τον Μάρτιο του 2020, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ακινήτων Ρεν Ζικιάνγκ εξαφανίστηκε αφού αποκάλεσε τον Σι «κλόουν» για τον χειρισμό της πανδημίας. Αργότερα το ίδιο έτος, μετά από μια δίκη μιας ημέρας, ο κ. Ρεν καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες διαφθοράς.

Ο πιο υψηλού προφίλ εξαφανιζόμενος δισεκατομμυριούχος ήταν ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα. Ο τότε πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα εξαφανίστηκε στα τέλη του 2020 αφού επέκρινε τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Η προγραμματισμένη μεγάλη εισαγωγή μετοχών στον κολοσσό της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ant Group αναβλήθηκε. Και παρά τη δωρεά σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (£ 8,4 δις) στο ταμείο «Common Prosperity», δεν έχει εμφανιστεί στην Κίνα για περισσότερα από δύο χρόνια. Επίσης, δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα.

Το πού βρίσκεται ο κ. Μα παραμένει αδιευκρίνιστο.

Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον ορισμένων από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας είναι καθαρά για νομικούς λόγους και έχει δεσμευτεί να ξεριζώσει τη διαφθορά. Αλλά οι ενέργειες του Πεκίνου έρχονται επίσης στο πλαίσιο δεκαετιών απελευθέρωσης αυτού που είναι τώρα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αυτό το άνοιγμα βοήθησε στη δημιουργία μιας σειράς πολυδισεκατομμυριούχων που, με τον τεράστιο πλούτο τους, είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν σημαντική δύναμη.

Τώρα, λένε ορισμένοι παρατηρητές, υπό τον κ. Xi, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει πίσω αυτή την εξουσία και επιτελεί το έργο με τρόπους που συχνά καλύπτονται από μυστήριο.

Η θεωρία έχει ως εξής: Οι μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά η βιομηχανία τεχνολογίας, είδε τη δύναμή της να αυξάνεται υπό τις πολιτικές των προκατόχων του κ. Xi Jiang Zemin και Hu Jintao.

Πριν από αυτό, η εστίαση του Πεκίνου ήταν στα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, της βαριάς βιομηχανίας και των τοπικών κυβερνήσεων.

Διατηρώντας στενό έλεγχο σε αυτούς τους τομείς, ο κ. Xi έχει διευρύνει την εστίασή του για να θέσει ακόμη περισσότερο την οικονομία υπό τον έλεγχό του. Η πολιτική του για την κοινή ευημερία έχει δει μεγάλες καταστολές σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, με τη βιομηχανία της τεχνολογίας να εξετάζεται ιδιαίτερα.

«Μερικές φορές, αυτά τα περιστατικά ενορχηστρώνονται με τρόπο για να στείλουν ένα ευρύτερο μήνυμα, ιδιαίτερα σε μια συγκεκριμένη βιομηχανία ή ομάδα συμφερόντων», δήλωσε στο BBC ο Nick Marro από το The Economist Intelligence Unit.

«Στο τέλος της ημέρας, αντικατοπτρίζει μια προσπάθεια συγκέντρωσης του ελέγχου και της εξουσίας σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της οικονομίας, το οποίο ήταν βασικό χαρακτηριστικό του στυλ διακυβέρνησης του Xi την τελευταία δεκαετία», πρόσθεσε.

«Το Πεκίνο παραμένει επικεντρωμένο στη διασφάλιση ότι οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες και παίκτες δεν αναπτύσσουν τις δικές τους επωνυμίες και επιρροή που τους καθιστά δύσκολο να τον χαλιναγωγήσουν και είναι πιο πιθανό να έρθουν σε αντίθεση με τις προτιμήσεις του Πεκίνου», δήλωσε ο Paul Triolo, επικεφαλής της πολιτικής για την Κίνα και την τεχνολογία στην παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία. είπε η Albright Stonebridge Group.

Επίσης, κλειδί για την Κοινή Ευημερία είναι το κράτος δικαίου και ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν τόσο για πλούσιους όσο και για φτωχούς.

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι η πολιτική στοχεύει στη μείωση του διευρυνόμενου χάσματος πλούτου, το οποίο πολλοί συμφωνούν ότι είναι ένα μείζον ζήτημα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η χώρα έχει δει αυξανόμενη ανισότητα – και ο κ. Σι λέγεται ότι αντιμετωπίζει πιέσεις από τους υπεραριστερούς που θέλουν να πλησιάσουν τις σοσιαλιστικές ρίζες του κόμματος.

Το μυστήριο γύρω από τις εξαφανίσεις των δισεκατομμυριούχων καθώς και οι ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την προσέγγιση του Πεκίνου στις επιχειρήσεις μπορεί να έχουν σημαντικές ακούσιες συνέπειες.

Ορισμένοι παρατηρητές στην Κίνα προτείνουν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να αποτρέψει νέα επιχειρηματικά ταλέντα.

«Ο κίνδυνος για το Πεκίνο να βάζει στόχους από δισεκατομμυριούχους τεχνολογίας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους επιχειρηματίες τεχνολογίας που ελπίζουν να γίνουν ο επόμενος Τζακ Μα», είπε ο κ. Triolo.

Ο κ. Xi φαίνεται ότι έχει επίγνωση του κινδύνου να τρομοκρατήσει το επιχειρηματικό συναίσθημα και σε μια ομιλία του στους εκπροσώπους του NPC αυτή την εβδομάδα τόνισε τη σημασία του ιδιωτικού τομέα για την Κίνα.

Κάλεσε όμως επίσης τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες «να είναι πλούσιοι και υπεύθυνοι, πλούσιοι και δίκαιοι και πλούσιοι και στοργικοί».

Εκτός από την ανακοίνωση ενός νέου χρηματοοικονομικού επόπτη, οι τραπεζίτες προειδοποιήθηκαν επίσης τον περασμένο μήνα να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα των «ηδονιστικών» δυτικών ομολόγων τους.

Οι σχολιαστές βλέπουν αυτό ως περαιτέρω απόδειξη ότι ο κ. Σι έχει στο στόχαστρό του το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Τους τελευταίους μήνες, είδαμε ότι η ατζέντα της Κοινής Ευημερίας διαχέεται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προγράμματα αμοιβών και μπόνους για ανώτερα στελέχη, καθώς και τις διαφορές στις αμοιβές μεταξύ της διοίκησης και του κατώτερου προσωπικού», είπε ο κ. Marro.

Μένει να φανεί εάν η καταστολή των δισεκατομμυριούχων από τον κ. Σι θα τον βοηθήσει να σφίξει σημαντικά την εξουσία του.

Αυτό που σίγουρα κινδυνεύει είναι η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας, τις επιχειρήσεις και τελικά την οικονομία στο σύνολό της.

Με πληροφορίες από BBC

Παγκόσμιος τρόμος από τη μυστική συμφωνία του Πούτιν με τους μουλάδες του Ιράν: Τους κάνει πλάτες για πυρηνική βόμβα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: