Η Κύπρος εντάσσεται στο πρόγραμμα SPP: Θα συνεργασθεί με την εθνοφρουρά του New Jersey, την πολιτεία του Μενέντεζ

Ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς. Φωτογραφία Εθνική Φρουρά




Η Κύπρος θα υπογράψει την ένταξη της στο πρόγραμμα SPP (State Partnership Programme), υλοποιώντας για μια σειρά θεμάτων συνεργασία με την εθνοφρουρά του New Jersey, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας η Κύπρος θα αντλήσει εμπειρίες, τεχνογνωσία ακόμα και πληροφορίες σε ότι αφορά τεχνολογικά αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα.

Σε δηλώσεις του, την Κυριακή, μετά την κηδεία της αδελφής του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, Χρυσταλλούς Αυξεντίου Σουρουλλά, στο Καλό Χωριό Λάρνακας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε «ικανοποίηση για το περιεχόμενο αλλά και για το κλίμα που επικράτησε στις διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο τους».

Πρόσθεσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε, προχωρούμε και οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις από κοινού απειλές. Προς τούτο έχουμε συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο διαβούλευσης και συντονισμού μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου με αντικείμενο και στόχο όλα τα αμυντικά θέματα”, ανέφερε.

Σημείωσε πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει το πιθανότερο στην Κύπρο, “η πρώτη συνάντηση των επιτελών μας που θα καταρτίσουν την ατζέντα με τα κοινά θέματα ενδιαφέροντος, τα οποία θα τεθούν σε υπουργικό επίπεδο για να συζητηθούν».

Όπως είπε ο κ. Γιωργάλλας «πρώτο θέμα είναι η συμφωνία που υπογράψαμε τη περασμένη Δευτέρα – που δίνει πλέον το δικαίωμα στις 17 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία προμήθειας στρατιωτικού υλικού μέσα από κοινές προμήθειες- και θα κοιτάξουμε να δούμε πως υλοποιούμε και αξιοποιούμε αυτή τη συμφωνία με την Ελλάδα και πως μπορούμε να προχωρήσουμε από κοινού σε κοινές προμήθειες στρατιωτικού υλικού».

Το δεύτερο και “πολύ σημαντικό” όπως το χαρακτήρισε θέμα «είναι η αναβαθμισμένη πλέον της σχέσης που έχουν Ελλάδα και Κύπρος με τις ΗΠΑ. Τα θέματα αυτά είναι πρώτης προτεραιότητας και για την Ελλάδα και για την Κύπρο», είπε.

Πρόσθεσε πως «η συνεργασία με τις ΗΠΑ σε λίγες ώρες θα πάρει και μια πιο συγκεκριμένη μορφή», για να σημειώσει πως «η Κύπρος θα υπογράψει την ένταξη της στο πρόγραμμα SPP (State Partnership Programme) υλοποιώντας ουσιαστικά για μια σειρά θεμάτων συνεργασία με την εθνοφρουρά του New Jersey, που είναι η πολιτεία του (Γερουσιαστή) κ. Μενέντεζ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η Κύπρος θα αντλήσει εμπειρίες, τεχνογνωσία ακόμα και πληροφορίες σε ότι αφορά τεχνολογικά αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα», ανέφερε.

Επομένως, συνέχισε, «είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Κύπρος και Ελλάδα πλέον θα πορευθούμε και θα αναβαθμίσουμε στο επόμενο ψηλό επίπεδο, τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «θα υποδεχθούμε στις 30 του μήνα τη μεγάλη αντιπροσωπεία του New Jersey και επίκειται η δική μας επίσκεψη στη συγκεκριμένη πολιτεία. Βέβαια η συνεργασία 3 + 1 δηλαδή Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν οι ΗΠΑ, είναι μια δομημένη πλέον συνεργασία η οποία υλοποιείται συνεχώς με καινούργια αντικείμενα που προστίθενται πέρα από τις ασκήσεις ή τις εκπαιδεύσεις», ανέφερε.

Άριστες οι σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας αλλά “δεν μας δεσμεύει η απόφαση της Ελλάδας για στήριξη της Τουρκίας για ΙΜΟ”, λέει ο Λετυμπιώτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: