Η κατοχική Τουρκία, η δήθεν σύμμαχος των ΗΠΑ, προμηθεύει τη Ρωσία, μαζί με τη Κίνα, με αγαθά διπλής χρήσης: Ημιαγωγούς για στρατιωτικούς σκοπούς

Islamist President of Turkey Recep Tayyip Erdoğan welcomed Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah of Brunei Darussalam, who is paying an official visit to Türkiye, with an official ceremony at the Presidential Complex. Photo via Turkish Presidency




Oι δυτικές κυρώσεις υποτίθεται ότι θα στραγγάλιζαν την οικονομία της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, γράφει στην εφημερίδα Wall Street Journal  ο Nathaniel Taplin.

Ωστόσο η ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να υπαγορεύουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές σε είδη υψηλής τεχνολογίας, όπως τα μικροτσίπ, έχει, μέχρι στιγμής, αποδειχθεί πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι πολλοί είχαν υποθέσει.

Για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η Κίνα θέτει ένα τεράστιο δίλημμα. Περαιτέρω κλιμάκωση κυρώσεων στην τεχνολογία ενδέχεται να πετύχει τον περιορισμό ορισμένων ροών σε μικροκυκλώματα (chips)  και εξοπλισμό. Θα μπορούσε επίσης απλώς να ωθήσει την Κίνα να αυξήσει περαιτέρω τη βοήθεια προς τη Ρωσία.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, είναι μέλος του ΝΑΤΟ με δικαίωμα αρνησικυρίας σε βασικές αποφάσεις, όπως η αποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη στρατιωτική συμμαχία. Αυτό περιορίζει τη μόχλευση των ΗΠΑ και της Ευρώπης με τη χώρα σε άλλα θέματα 

Και το εμπόριο ορισμένων αγαθών διπλής χρήσης, όπως ημιαγωγοί, που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία οικιακών συσκευών και στρατιωτικού υλικού, ήταν ιδιαίτερα έντονο. Η Κίνα έστειλε ολοκληρωμένα κυκλώματα αξίας 179 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία το 2022, ενώ ήταν μόλις 74 εκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με τελωνειακά στοιχεία.

Τα στοιχεία των ρωσικών τελωνείων από το C4ADS δείχνουν ότι οι εισαγωγές ημιαγωγών της είχαν σχεδόν ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2022 και ότι περισσότερες από τις μισές από αυτές προέρχονταν από την Κίνα.

Η Τουρκία εισήγαγε περίπου 831 εκατομμύρια δολάρια κρυσταλλολυχνίες, διόδους και παρόμοιους ημιαγωγούς, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, και εξήγαγε περίπου 79.000 δολάρια στη Ρωσία το 2021. Αμέσως το επόμενο έτος 2022, εισήγαγε σχεδόν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και εξήγαγε ημιαγωγούς αξίας 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. Οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών και ηλεκτρικών μηχανημάτων της Τουρκίας στη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν στα 559 εκατομμύρια δολάρια.

 Οι εμπορικές ροές μέσω της Αρμενίας παρουσιάζουν παρόμοια κίνηση.  Οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών στη Ρωσία αυξήθηκαν από 12 εκατομμύρια δολάρια σε 462 εκατομμύρια δολάρια.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Κίνα έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι η χώρα δεν εξάγει ηλεκτρονικά είδη που χρησιμοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Η Κίνα λέει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν έχουν βάση στο διεθνές δίκαιο και έχει πει ότι οι ισχυρισμοί ότι οι εξαγωγές της βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας είναι υποθετικοί.

ΠΗΓΗ: Wall Street Journal, Nathaniel Taplin – How Russia Supplies Its War Machine

Εμπλέκεται στην υπόθεση το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Minerva Julie; Τι δείχνουν οι έρευνες για την έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: