Η «καταιγίδα» της Credit Suisse δεν αγγίζει τις κυπριακές τράπεζες: Oι έξι λόγοι που τις θωρακίζουν απέναντι στην κρίση

FILE PHOTO: To λογότυπο της ελβετικής Credit Suisse στη Βέρνη EPA,PETER KLAUNZER




Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο από την αναταραχή που έχει προκληθεί με την κρίση στην Credit Suisse -και νωρίτερα στην αμερικανική SVB- είναι τo μήνυμα που δόθηκε χθες από τον κεντρικό τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου στην πολιτική ηγεσία, καθώς οι ισολογισμοί τους δεν είναι εκτεθειμένοι σε ομόλογα της ελβετικής τράπεζας.

Η Credit Suisse δεν έχει παρουσία στην Κύπρο και οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν διασυνδέσεις μαζί της, συνεπώς κρίνεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι για διατάραξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ομόλογα της ελβετικής τράπεζας ανέρχεται μόνο σε €3 εκατ., ποσό αμελητέο αν αναλογισθεί κανείς ότι στην τραπεζική κρίση του 2013 (κούρεμα ελληνικού χρέους) η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ήταν €5,7 δισ.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της Credit Suisse, η πυροσβεστική παρέμβαση του ελβετικού κράτους με οικονομική στήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ αλλά και η προηγηθείσα κρίση στις ΗΠΑ με επίκεντρο την SVB, τη Silvergate Bank και τη Signature Bank, ξύπνησαν το «φάντασμα» της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με την κατάρρευση της αμερικάνικης τράπεζας Lehman Brothers, που είχε ως αποτέλεσμα η κρίση να μεταδοθεί στην Ευρώπη με τη μορφή τραπεζικής κρίσης αλλά και δημοσιονομικών προβλημάτων, με τα γνωστά γεγονότα του 2013 στην Κύπρο.

Ωστόσο, όλοι οι αρμόδιοι στην Κύπρο διαβεβαιώνουν πως η σημερινή κατάσταση του τοπικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ υγιής και δεν δικαιολογείται ανησυχία.

Ο «Φ» καταγράφει τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι συστημικές κυπριακές τράπεζες θεωρείται αρμοδίως ότι δεν έχουν καμία σχέση με το προβληματικό παρελθόν, καθώς οι δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακών αποθεμάτων είναι πολύ πάνω από το όριο που θέτουν οι επόπτες:

• Έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (Τράπεζα Κύπρου 4%, Ελληνική Τράπεζα 3,6%).

• Έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, λόγω των αυξημένων καταθέσεων, οι οποίες προέρχονται κυρίως από κατοίκους εσωτερικού, με τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας να είναι από τους ψηλότερους στην Ευρωζώνη (Τράπεζα Κύπρου: δείκτης κάλυψης ρευστότητας 291%, Ελληνική Τράπεζα: δείκτης κάλυψης ρευστότητας -LCR- 444%).

• Διατηρούν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (Τράπεζα Κύπρου: δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) 15,4% και συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 20,6%. Ελληνική Τράπεζα: δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 20,56% και 18,28%, αντίστοιχα, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις).

• Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία (Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €71 εκατ. για το έτος 2022, έναντι €30 εκατ. για το έτος 2021. Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη ύψους €24,2 εκατ. (έναντι ζημιών €11,7 εκατ. το 2021).

• Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει αυστηρή και κατά πολλούς υπερσυντηρητική εποπτεία, με τακτικούς ελέγχους και οι τράπεζες έχουν γυρίσει εδώ και καιρό σελίδα, καθώς έχουν καθαρούς και ισχυρούς ισολογισμούς.

• Πέρα από τις τράπεζες, και η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που αξιολογείται θετικά από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κεραυνός: Καμία σχέση με το 2013

Η κρίση στην ελβετική τράπεζα είχε ως αποτέλεσμα να δώσει χθες άμεση ενημέρωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο οποίος βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

Ενημέρωσε ότι είναι σε επαφή με τις τράπεζες στην Κύπρο, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι εκτεθειμένες στην ελβετική τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον «Φ», διαβεβαίωσε πως οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην ελβετική Credit Suisse.

Παράλληλα, σημείωσε πως οι τράπεζες στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, εξηγώντας πως «είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έχουν υπερβολική ρευστότητα. Οι καταθέσεις είναι διπλάσιες από τα δάνεια».

Συνέστησε ψυχραιμία απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται καμία σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2013.

Τόνισε ότι «δεν πρέπει να λειτουργούμε υπό πανικό. Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, με καθαρό μυαλό και συντονισμένες ενέργειες όλων των παραγόντων, κυρίως με τις εποπτικές αρχές.

Εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε επικοινωνία με τον Διοικητή της ΚΤ και όλες οι εποπτικές αρχές είναι συντονισμένες και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Νομίζω», κατέληξε, «ότι δεν πρέπει να γίνεται κανένας συνειρμός μεταξύ των δύο τραπεζών στις ΗΠΑ και της Credit Suisse, η οποία πέρσι είχε πολύ μεγάλες ζημιές και διάφορα προβλήματα, με το τι συνέβηκε το 2013 με την οικονομική κρίση».

Κατάρρευση για λόγους διαφορετικούς

Στην περίπτωση της ελβετικής τράπεζας, τα προβλήματα δεν είναι σημερινά και φαίνεται να σχετίζονται με ζημιές τα προηγούμενα έτη και με τις προθέσεις του βασικού μετόχου της για μη παροχή πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, γεγονός που προκάλεσε την κατάρρευση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών και ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προβεί σε στήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια η φήμη της Credit Suisse αμαυρώνεται από φήμες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και υπόθαλψης εγκληματικών οργανώσεων.

Στην περίπτωση των αμερικανικών τραπεζών, η κατάρρευση προήλθε, πρωτίστως, από σοβαρά λάθη στην επενδυτική πολιτική και στη διαχείριση κινδύνων της τράπεζας, εν μέσω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς και σε κενά στις εποπτικές πρακτικές για τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για ΑΟΖ Λιβάνου – Κύπρου συζητήθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Ελίας Μπου Σαάμπ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: