Οι ισραηλινοί πύραυλοι Spike NLOS άργησαν αλλά ήρθαν: Επιβάλλουν… απαγόρευση κυκλοφορίας στο Αιγαίο – Ο ρόλος τους στον Έβρο

Οι 18 εποχούμενοι Spike NLOS του Στρατού Ξηράς, στον Έβρο θα ενταχθούν στους Λόχους αντιαρματικών. Στα νησιά τους νέους ισραηλινούς πυραύλους θα χειρίζονται τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων των ΕΤΕΘ. Οι Spike NLOS της Αεροπορίας Στρατού θα “κουμπώσουν” στα Apache D. Και για το Πολεμικό Ναυτικό η ναυτική έκδοση προορίζεται για τις Κανονιοφόρους και τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου του Αρχηγείου Στόλου. Πηγή εικόνας: Rafael




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την Τετάρτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προμήθεια πυραύλων Spike NLOS.

Θα μπορούσε το πρόγραμμα των ισραηλινών πυραύλων να είχε προχωρήσει εδώ και 1,5 χρόνο, όμως τα πισωγυρίσματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα καθυστέρησε σημαντικά την προμήθεια που αλλάζει τα δεδομένα στον Έβρο, το ανατολικό Αιγαίο και δίνει άλλη βαρύτητα στις κανονιοφόρους και τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου του Αρχηγείου στόλου.

Μπορεί με το «αν» να μην βγάζουμε άκρη ή απλώς να υπάρχει η ρητορική σκέψη. Αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ΑΝ είχαμε προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις την ώρα που όλα είχαν εγκριθεί από την αρχή, τώρα οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι μεγάλοι σχηματισμοί στον Έβρο και τα νησιά θα είχαν ήδη τους πρώτους Spike NLOS στην διάθεσή τους, το ίδιο και οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν οι πρώτοι Spike NLOS ήταν ήδη στην διάθεση των στελεχών που θα υπηρετούν σε αυτούς σημαίνει ότι θα είχαν περάσει το στάδιο εκπαίδευσης και τώρα θα δημιουργούσαν τους φακέλους μάχης για το νέο όπλο που προστίθενται στην φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες το πινγκ πονγκ που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, με παρατηρήσεις επί παρατηρήσεων, μετέτρεψε το πρόγραμμα «σταθμός» για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε θρίλερ.

Και ενώ θα έπρεπε να βρισκόμαστε στη διαδικασία της παραλαβής ή έστω στην τελική φάση της συμβασιοποίησης, ελέω των καθυστερήσεων, τώρα φτάσαμε στο πράσινο φως του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Επόμενο βήμα η ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου και η ψήφιση του προγράμματος, διότι από την αρμόδια επιτροπή οι Spike NLOS είχαν εγκριθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού για τη διαδικασία που είχε γίνει μπαλάκι στους διαδρόμους του στρατιωτικού μεγάρου της Λεωφόρου Μεσογείων ήταν και η φράση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων όταν συνομιλώντας με στρατιωτικούς συντάκτες και ερωτώμενος για το πρόγραμμα των Spike NLOS είχε πει «κι εμένα με ενοχλεί ότι ακούω μήνες τώρα πως η προεργασία τελειώνει ή ότι τέλειωσε η υπόθεση των Spike NLOS».

Μακρύ δόρυ στον Στρατό Ξηράς- Συνθήκες απαγόρευσης στο Αιγαίο από το ΠΝ

Αν δούμε όμως το τι σημαίνει η προσθήκη αυτή, που επαναλαμβάνουμε ότι έχει αργήσει κατά τουλάχιστον 1,5 χρόνο να προχωρήσει, αντιλαμβανόμαστε πως το ισραηλινό όπλο «χτίζει» νέα δεδομένα στον Έβρο, τα νησιά αλλά και τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται 365 ημέρες στο ανατολικό Αιγαίο.

Το Spike NLOS στη ναυτική του έκδοση μετατρέπει τις Κανονιοφόρους σε θηρευτές όχι μόνο μικρών σκαφών, αλλά και πολύ μεγαλύτερων μονάδων ενός αντίπαλου στόλου που επιχειρεί την επιβουλεύση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η προσθήκη του Spike NLOS στα μικρά και ευέλικτα πλοία που βρίσκονται όλο το χρόνο στην οριογραμμή με την Τουρκία, όπως επισημαίνουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη ασπίδα αποτροπής.

Το μικρό εκτόπισμα, όπως σημειώνεται, είναι το ατού για την εξαπόλυση επιθέσεων από θέσεις απόκρυψης και στο προφίλ αυτών ταιριάζει απόλυτα η Κανονιοφόρος, αλλά και η Πυραυλάκατος που έχει τα δικά της φονικά «κεντριά» όπως επίσης και τα νεότερα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου που μπορούν να μεταφέρουν το Spike όπου χρειαστεί για να αιφνιδιάσει.

Ουσιαστικά με την απόκτηση αυτού του όπλου στα πλοία Επιτήρησης, ενισχύονται σημαντικά οι αποστολές ναυτικής απαγόρευσης και κρούσης κατά μονάδων επιφανείας και αποβατικών σκαφών, ενώ με την εμβέλεια που έχει ο Spike NLOS, είναι ικανός ν’ αναζητά τους στόχους του- ευκαιρίας ή μη- ακόμη και πέραν της οριογραμμής…

Επιπλέον με αυτή την προσθήκη υπάρχει αύξηση της ισχύς πυρός σε σχέση με την υφιστάμενη ικανότητα αλλά και στο σύνολό της η αποτρεπτική ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι 18 εποχούμενοι Spike NLOS του Στρατού Ξηράς που θα τους χειρίζονται τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων των ΕΤΕΘ στα νησιά, μαζί μ’ εκείνους που προορίζονται για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache φέρνουν νέα, δυναμική εποχή.

Μακρύ δόρυ στον Έβρο, βέλη των καταδρομών στα νησιά λένε με νόημα αυτοί που έχουν ξεκινήσει να μελετούν την επόμενη μέρα που τους αφορά, διότι θα είναι οι άνθρωποι που θα κρατούν στα χέρια τους την αλλαγή εποχής με τα «έξυπνα όπλα»…

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

«Γεννήθηκε» το F-35 Block 4 που θα πάρει η Ελλάδα: Με περισσότερα όπλα τα 20+20 stealth που θα αλλάξουν τα πάντα στο Αρχιπέλαγος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: