Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων: Στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής η αύξηση των επιτοκίων και οι επαφές Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ




Θέματα οικονομίας μετά την αύξηση των επιτοκίων, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες, προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Επίσης προβάλλονται η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να σταματήσει τις ιδιωτικές ποινικές διώξεις εναντίον του αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού καθώς και η απόφαση της προϊστάμενης της ιατροδικαστικής στην Ελλάδα στην υπόθεση θανάτου της Λέσιας Μπικοβα και η κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κόλλησαν στο μηδέν τα καταθετικά επιτόκια» γράφει ότι Κεντρική Τράπεζα, κόμματα, οργανώσεις και τραπεζικοί υπάλληλοι ζητούν αύξησή τους, τη στιγμή που τα δανειστικά επιτόκια πήραν την ανιούσα.

Αλλού αναφέρεται σε καταγγελίες του πρώην βουλευτή Γιώργου Βαρνάβα εναντίον του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. Γράφει σε άλλο θέμα ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εκτιμά πως η χρονική συγκυρία παίζει καθοριστικό ρόλο για το Κυπριακό, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές της 14η Μαΐου.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Προσέγγιση βήμα – βήμα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων» γράφει ότι στην πράξη θα δοκιμαστεί πλέον η προσέγγιση του ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών με μοχλό τον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ και προσθέτει ότι κατ’ αρχάς θετικοί είναι η Κομισιόν, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο και το ΕΛΚ.

Ο «Π» αναφέρει αλλού ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς, αν και ανεξάρτητη, δεν μπορεί να προσλάβει το δικό της προσωπικό λόγω της νομικής υπόστασης της Αρχής που δεν της επιτρέπει κάτι τέτοιο και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στο έργο της με έξι υπαλλήλους. Δημοσιεύει επίσης δηλώσεις της προϊστάμενης της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Ριάνας Κωνσταντίνου για αλόγιστη χρήση του 112.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ασπίδα από Σαββίδη για Κατσουνωτό» γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας σταμάτησε και τις ιδιωτικές διώξεις εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού, ασκώντας την εξουσία του περί δημοσίου συμφέροντος αφήνοντας απροστάτευτες τις Αννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου.

Αλλού αναφέρει ότι σύντομη αλλά ουσιαστική ήταν η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες με τους δύο να συμφωνούν ότι όποιες κινήσεις στο Κυπριακό μπορούν να γίνουν μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Γράφει επίσης ότι ατύχημα διαπιστώνει και η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής της Ελλάδας για τον θάνατο της Λέσια Μπίκοβα, δικαιώνοντας τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κυβέρνηση και ΚΤΚ μένουν θεατές στην αύξηση των επιτοκίων» και γράφει για έξι προτάσεις από το ΑΚΕΛ για στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γράφει αλλού ότι η κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο έπληξε και τους δανειολήπτες οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία έγγραφα προκειμένου να αποτρέψουν την εκποίηση της περιουσίας τους.

Αλλού αναφέρει ότι ο αγώνας των Γάλλων εργαζομένων αφορά όλους τους εργαζόμενους, σύμφωνα με δηλώσεις της ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε συμβολική εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους Γάλλους εργαζομένους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «’Προτεραιότητα’ είναι το σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο.

Γράφει επίσης ότι ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων διερωτώνται αν θα είναι μόνο στα χαρτιά ο νέος νόμος που συζητείται στη Βουλή ο οποίος αλλάζει ριζικά τους κανόνες ιδιοκτησίας σκύλων και περιλαμβάνει μεγάλα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες.

Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους απεργούς στη Γαλλία που πραγματοποίησε η ΠΕΟ έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία.

H εβδομαδιαία “Γνώμη» υπό τον τίτλο «Αναλλοίωτες οι θέσεις της Μόσχας στο Κυπριακό» δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα του νέου πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Μουράτ Ζιάζικοβ.

Γράφει αλλού ότι απογοητευτικά είναι τα πρώτα «τεστ αντοχής» για την Προέδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και αναφέρεται σε «παρέμβαση» του τέως ΠτΔ για το κατηγορητήριο στο δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης για τα χρυσά διαβατήρια. Αλλού αναφέρει ότι το κράτος δεν μπορεί να παίζει ούτε με το δικαίωμα στέγης ούτε με τις ζωές των πολιτών του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο θέμα τη με τίτλο «Καλώς ήλθατε στην ‘τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου’» αναφέρεται σε φιάσκο του Κορμακίτη και γράφει ότι το ψευδοκράτος καπέλωσε τα εγκαίνια του Κέντρου Συνεργασίας.

Γράφει αλλού ότι η Κύπρος κατατάσσεται στην 41η θέση ανάμεσα στα 146 κράτη-μέλη του ΟΗΕ στην ετήσια παγκόσμια έκθεση για την κατάσταση της ευτυχίας. Αλλού αναφέρει ότι η ΕΚΤ είναι ανένδοτη για τα επιτόκια – εφιάλτη για τους δανειολήπτες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνομίλησε με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Σαουδικής Αραβίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: