Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Κόσμο, δεν είναι καλή για την Ελλάδα: Αναφορές για παραβιάσεις…

Secretary of State Antony Blinken speaks on the release of the 2022 Human Rights Report at the U.S. State Department on March 20, 2023 in Washington, DC. The annual Country Reports on Human Rights Practices, also known as the Human Rights Reports, documents and outlines the status of human and workers rights in 198 countries and territories around the world (Official State Department photo by Chuck Kennedy)




Δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) για την κατάσταση των  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον κόσμο, σε 198 χώρες, για το έτος 2022.

Την Έκθεση παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken).

Κατά την παρουσίαση, εστίασε το ενδιαφέρον του σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, τη Βιρμανία, το Αφγανιστάν, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα απολυταρχικά καθεστώτα, όπως τα χαρακτήρισε, της Κούβας, της Λευκορωσίας, της Βενεζουέλας και της Καμπότζης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις αυτού.

Η έκθεση, όπως κάθε χρόνο, χωρίζεται σε κεφάλαια ανά χώρα.

ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στην εισαγωγή, του 43 σελίδων σχετικού κεφαλαίου, αναφέρεται ότι:

Η Ελλάδα είναι συνταγματική Δημοκρατία και πολυκομματική κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, το οποίο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην  κυβέρνηση όπου επικεφαλής είναι ο Πρωθυπουργός.

Το 2019 στη χώρα πραγματοποιήθηκαν κοινοβουλευτικές εκλογές που οι παρατηρητές χαρακτήρισαν ως ελεύθερες και δίκαιες. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε από το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ηγείται της χώρας.

Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια των συνόρων και τη τήρηση της τάξης. Υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για τις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις. Το Λιμενικό Σώμα, αρμόδιο για την τήρηση του νόμου και των συνόρων στα χωρικά ύδατα, αναφέρεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις μοιράζονται τα καθήκοντα επιβολής του νόμου σε ορισμένες παραμεθόριες περιοχές. Η προστασία των συνόρων συντονίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Οι πολιτικές Αρχές διατήρησαν αποτελεσματικό έλεγχο της Αστυνομίας, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ η κυβέρνηση διέθετε αποτελεσματικούς μηχανισμούς διερεύνησης και τιμωρίας περιπτώσεων κατάχρησης εξουσίας. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας διέπραξαν κάποιες πράξεις κατάχρησης εξουσίας.

Για σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξαν:

  • Αξιόπιστες αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη, ή ταπεινωτική μεταχείριση, ή τιμωρία κρατουμένων σε φυλακές, καθώς και μεταναστών και αιτούντων ασύλου από τις Αρχές επιβολής του νόμου.

Αναφορές για περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση και τα Μέσα Ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντίας και δυσφήμισης.

  • Αναφορές για αναγκαστικές επιστροφές και εικαζόμενη χρήση βίας από τις κυβερνητικές Αρχές κατά μεταναστών και αιτούντων ασύλου.

Αναφορές για ανεπαρκή έρευνα και λογοδοσία για, με βάση το φύλο, βία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας ή εγκλήματα που αφορούν βία που στοχεύει μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλή χρήσης βίας που στοχεύει λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς ή διαφυλικά άτομα.

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε διαφθορά, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας ή αλλού στην κυβέρνηση.

Υπήρχαν ωστόσο αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων ασύλου, και να καταστούν όσοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι υπόλογοι.

Σημειώνουμε τέλος, ότι στο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές τοποθετήσεις σε μερίδα ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται, ΜΜΕ και ιστοσελίδων αλλά και σε περιστατικά βανδαλισμών σε εβραϊκά κοιμητήρια. Υπάρχει, μεταξύ άλλων, αναφορά σε περιστατικό βεβήλωσης μνημείου αφιερωμένου στο ολοκαύτωμα στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Το κείμενο της Έκθεσης για την Ελλάδα είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο ΕΔΩ

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο και ατζέντα συνταγματικής αναθεώρησης* Επαναδιαπραγμάτευση με Hellenic Τrain, «θα συζητήσω με Καραμανλή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: