Η “Διπλωματία των Σεισμών” επιστρέφει και το μήνυμα έρχεται και από τη Γαλλία: Ο φονικός σεισμός έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μανφρεντ Βέμπερ στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στην γαλλική εφημερίδα L’ Opinion άρθρο του Gilles Sengès με τίτλο “Ελλάδα και Τουρκία επανέρχονται στη «διπλωματία των σεισμών»” [La Grèce et la Turquie renouent avec la «diplomatie du tremblement de terre»] σημειώνει ότι οι καταστροφές που έπληξαν τις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες ευνόησαν την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Ο δημοσιογράφος θεωρεί ότι η “διπλωματία των σεισμών” που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών το 1999 γνωρίζει μια νέα δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησαν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), δείχνοντας την αλληλεγγύη του και προσφέροντας τη βοήθεια της χώρας του, δεσμευόμενος να «βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση μιας συνόδου κορυφής δωρητών εντός της ΕΕ για την ανοικοδόμηση και την ανακούφιση των πληγέντων από τον σεισμό».

Ο Τούρκος ηγέτης δεν παρέλειψε να κάνει το ίδιο και να εκφράσει τα συλλυπητήριά του μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, τον Μάρτιο του 2022, στην Κωνσταντινούπολη, είχε διακοπεί λόγω των επίμονων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών που διαφωνούν για τους πετρελαϊκούς πόρους στο Αιγαίο.

«Ο φονικός σεισμός έφερε τους δύο λαούς μας πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο», εξηγούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διένεξης. «Μετά από μια μακρά περίοδο απαράδεκτων προκλήσεων και επιθετικών συμπεριφορών, γνωρίζουμε σήμερα μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική στάση», πρόσθετε.

Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu, που κατέληξε σε δύο σημαντικές ανακοινώσεις.

Η πρώτη είναι η υποστήριξη της Άγκυρας στην εκστρατεία της Αθήνας για την απόκτηση μιας μη μόνιμης θέσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η δεύτερη είναι η υποστήριξη της Ελλάδας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Σήμερα, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, μετέβη στην Άγκυρα για να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Burak Akcapar, την οικονομική και εμπορική συνεργασία στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» που σχεδιάστηκε τον Απρίλιο του 2021.

Ακόμη καλύτερα, αυτή η χαλάρωση δεν περιορίζεται μόνο στο διπλωματικό πεδίο. Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, οι δύο χώρες έχουν συνάψει άτυπη συμφωνία για τον περιορισμό στο ελάχιστο των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, όπου διασταυρώνονται συνεχώς ελληνικά και τουρκικά πλοία.

Ομοίως, η Αθήνα δεν αναμένεται να ξεκινήσει νέα εκστρατεία εξερεύνησης πετρελαίου πριν από το τέλος του καλοκαιριού. «Ας μοιραστούμε τον πλούτο του Αιγαίου», είπε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar- καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα L’ Opinion άρθρο του Gilles Sengès

Η NY Times για τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιολογικών ευρημάτων μεγάλης αξίας στην ελληνική Πολιτεία από τη Γενική Εισαγγελία του Μανχάταν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: