Η απόφαση της Αθήνας ενόχλησε τη Λευκωσία: Η υποστήριξη του Τούρκου υποψήφιου στο ΙΜΟ προκαλεί δικαιολογημένες αντιδράσεις

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Η «μυστική διπλωματία» Ελλάδος και Τουρκίας έχει, ως γνωστό, φέρει την πρώτη κοινή ανακοίνωση, την πρώτη συμφωνία στην «νέα εποχή» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως έγινε γνωστό, η κατοχική Τουρκία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (για την χρονιά 2025-2026 ) και η Αθήνα σε αντάλλαγμα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Σημειώνεται συναφώς πως με την απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζουν διαφωνία και Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι βιώνουν τουρκικές συμπεριφορές ενώ πρόκειται για κίνηση που δεν έχει λάβει υπόψη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, ενημερώθηκε για τη συμφωνία αυτή μετά την επίτευξή της. Είναι σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να χαιρετίσει ή να  ακολουθήσει αυτή τη συμφωνία και μάλιστα παρουσιάζεται πολύ ενοχλημένη. Κι αυτό γιατί στηρίζεται ο υποψήφιος της Τουρκίας, η οποία απαγορεύει τον ελλιμενισμό των υπό κυπριακή σημαία πλοίων σε τουρκικά λιμάνια.

  • Η κατοχική Τουρκία επιμένει σε αυτό αν και έχει και προενταξιακή υποχρέωση. Επιμένει παρόλο, που παραβιάζει διεθνείς κανόνες. Άλλωστε η Άγκυρα δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση, που να δείχνει διαφοροποίηση της στάσης της. Εκτός κι εάν για την Αθήνα δεν έχει σημασία τι συμβαίνει στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με τις εκλογές στο ΙΜΟ και συγκεκριμένα για τη θέση του γενικού γραμματέα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα στηρίξει την προερχόμενη από την Κένυα υποψήφια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σκηνικό της αλληλοϋποστήριξης στήθηκε την στιγμή κατά την οποίαν η  θέση της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρείται «κλειδωμένη».

Εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει τη θέση είτε υποστηριχθεί από την Τουρκία είτε όχι. Την ίδια ώρα, η θέση του Γ.Γ. του ΙΜΟ δεν έχει κλείσει και η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες καθώς καταγράφονται αντιδράσεις από κράτη για τη συμπεριφορά της. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα που γενικώς δεν εφαρμόζει τους διεθνείς κανόνες.

Η εικόνα στις Βρυξέλλες με τους Δένδια και Τσαβούσογλου να ανακοινώνουν την αλληλοϋποστήριξη, μπορεί να εντάσσεται και σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων. Να κερδίζουν χρόνο ενόψει και των εκλογών στις δυο χώρες. Ωστόσο,  για τους Αμερικανούς η απόφαση αυτή είναι μόνο η αρχή της υλοποίησης των σχεδιασμών τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει “ήρεμα νερά” σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και διαμορφώνει κλίμα για ελληνοτουρκικά και Κυπριακό: Λογικές πακετοποίησης με τις ευλογίες των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: