Φάκελος «Bradley»:Κρίσιμο τετ α τετ του Στρατού Ξηράς με τους Αμερικανούς για 300 μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ

Τα Bradley εκτός από το 3μελές πλήρωμά τους είναι ικανά να μεταφέρουν έξι μαχητές με πλήρη φόρτο μάχης. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τη Δευτέρα το πρωί οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς συναντώνται με το ODC, το γραφείο αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ώστε να εκκινήσει ο διάλογος που έχει να κάνει με τα 300 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Μ2Α2 Bradley.

«Τα θέλαμε για χρόνια, είναι ένα μέσο που οι Αμερικανοί το έχουν σε χρήση κι έχει ήδη δοκιμαστεί σε πεδία μαχών με ιδιαίτερη επιτυχία. Μετά την θετική απάντηση των Αμερικανών στόχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, είναι να κινηθούμε τάχιστα.», σχολιάζει στρατιωτική πηγή.

  • Η Ελληνική πλευρά εκείνο που θα θέλει είναι να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προς διάθεση Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και το επόμενο, άμεσο βήμα, είναι η άμεση σύσταση κλιμακίου το οποίο αφού πάρει τις συντεταγμένες για το που βρίσκονται τα Bradley, θα ταξιδέψει στην Αμερική για την απαραίτητη «ακτινογραφία» των τεθωρακισμένων Μ2Α2.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι Αμερικανοί από την Δευτέρα το πρωί και μετά δεν αποκλείεται να επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων παλαιότερη πρότασή τους, τα Bradley M2A2 που θα επιλεγούν από το ελληνικό κλιμάκιο, να υποστούν ταχεία αναβάθμιση σε Μ2Α4. Και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το κατά πόσο είναι ή όχι λειτουργικοί οι πύργοι των Μ2Α2 που βρίσκονται σε αποθήκευση.

Με άλλα λόγια, ναι μεν θα υπάρξει η δωρεάν παραχώρηση των Bradley στον στρατό ξηράς, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψει η ανάγκη αναβάθμισης του υλικού αυτού. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το ίδιο είχε συμβεί και με τα πολύτιμα για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου, MARK V, που οι Αμερικανοί τα δώρισαν στα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού και οι τεχνικοί τα μεταμόρφωσαν σε άκρως επιχειρησιακά σκάφη. Και από «σπαρτιάτης», δηλαδή καμπίνα κενή και γάστρα που είχαν παραλάβει, πλέον αποτελούν τα «πειρατικά» που με ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες διασχίζουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές η αναβάθμιση των Bradley σε Α4 πέραν της fast track διαδικασίας είναι πολύ πιο οικονομική λύση από την απόκτηση των ΤΟΜΑ Lynx, τα οποία βεβαίως θα μετέθεταν το μηχανοκίνητο πεζικό αμιγώς στις ανάγκες του 21ου αιώνα και πέραν του 2023…

  • Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι εφόσον οι Αμερικανοί αποφάσισαν μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις την αποδέσμευση των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων στον ελληνικό στρατό ξηράς, το επιτελείο θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις που χρειάζονται ώστε αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα ν’ αποκτηθούν το ταχύτερο δυνατό.

Μάλιστα τονίζεται ότι στο τραπέζι των πρώτων συναντήσεων θα τεθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από αυτή την προμήθεια, καθώς επίσης και η μετέπειτα τεχνική υποστήριξη των Bradley, διότι πλέον κάτι που πρέπει ν’ αναγνωριστεί είναι πως ότι υπογράφεται συμβαδίζει με νέα Follow On Support.

Το κλιμάκιο που θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αυτοψία στα Bradley, εκτός από αυτά που θα κρίνει πως πληρούν τις προϋποθέσεις για να βαφτούν σε ελληνικά χρώματα, θα χει και την εντολή να συγκεντρώσει όσα περισσότερα αναλώσιμα μπορεί για να υπάρξει η πρώτη παρτίδα ανταλλακτικών σε περίπτωση που απαιτηθούν, πριν την προγραμματισμένη συντήρησή τους στους ουλαμούς.

Από τα Μ-1117 Guardian στα Bradley Μ2Α2

Και εκείνο που λένε στον Στρατό Ξηράς είναι ότι όπλα από τις ελληνικές αποθήκες θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν πάνω στα Bradley, στην λογική που έγινε και με τα Μ-1117. Όπου βεβαίως χρειάζονται όπλα ηλεκτρικής πυροδότησης αυτά είτε θ’ αγοραστούν είτε θα υπάρξει το ανάλογο kit που θα προμηθευτούν οι μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού.

Η διαδικασία που πρόκειται ν’ ακολουθηθεί για τα Bradley προσομοιάζει σε πολλά με εκείνη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τα τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνώρισης Μ-1117 Guardian. Πάντως στρατιωτικές πηγές στο ερώτημα αμερικανικά Bradley ή γερμανικά Marder, απαντούν «και τα δυο, διότι πρέπει να δοθεί αξιόπιστη λύση αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων Μ-113 και των εναπομεινάντων ΒΜΡ-1.»

Μπορεί να είναι δυο διαφορετικοί τύποι Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης, αλλά και οι δυο προσφέρουν όλα εκείνα που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανά να προσφέρουν τα Μ-113 και τα ΒΜΡ-1.

  • Την ίδια στιγμή στον στρατό ξηράς βρίσκονται εν αναμονή της επόμενης παρτίδας των Marder από την Γερμανία ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο συνεχίζονται μήπως και καταστεί εφικτό ο αριθμός των συγκεκριμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανέβει αισθητά, ενισχύοντας τις δυνάμεις του μηχανοκίνητου πεζικού στον Έβρο.

Είναι γεγονός ότι η δαπάνη για σύγχρονα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης δεν είναι μικρή. Και οι λύσεις στις οποίες προσανατολίζεται εδώ και καιρό η ηγεσία φανερώνει ότι οι μεταχειρισμένες λύσεις είναι αυτές που προωθούνται μιας και τα Lynx έχουν ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουν αν υπολογίζει κανείς πως η γερμανική πρόταση ανοίγει την εξοπλιστική «βεντάλια».

Πάντως το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν στάση για την αποδέσμευση στην Ελλάδα των ΤΟΜΑ Bradley, οφείλεται και στο γεγονός πως η Αθήνα δεν κράτησε ουδετερότητα, όπως άλλες χώρες της Συμμαχίας, στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενίσχυσε από την πρώτη στιγμή το Κίεβο με απαραίτητα για την άμυνα υλικά.

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεχίζουν να εκπαιδεύονται ολοένα και περισσότερο μαζί ως σύμμαχοι που ενδιαφέρονται για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ηρεμία της ευρύτερης περιοχής.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

 

Η παράδοση της πυραυλακάτου “Βλαχάκος” και ο εκσυγχρονισμός των ταχέων σκαφών που ανασύρει μνήμες καθυστερήσεων…

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: