Εξαιρετική εξέλιξη… Ισραήλ και Κύπρος συμφώνησαν για “αμυντική συνεργασία”: Επίσης και αμυντικό πρόγραμμα μεταξύ Ιερουσαλήμ, Αθήνας και Λευκωσίας

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι δίνυν τα χέρια κατά την υπογραφή Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, του ΙΙσραήλ και της Ελλάδας. Φωτογραφία Lt Gen Dimokritos Zervakis, @chod_cy




Υπογράφηκε την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, στο Τελ Αβίβ, το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) του Ισραήλ καθώς και το αντίστοιχο Τριμερές Πρόγραμμα με συμμετοχή των ΕΔ της Ελλάδας για το έτος 2023.

Της τελετής υπογραφής προηγήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των χωρών, κατά τις οποίες έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα διμερούς και στη συνέχεια τριμερούς συνεργασίας, αντίστοιχα.

Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στους υφιστάμενους τομείς συνεργασίας, ενώ έγινε και προκαταρκτική συζήτηση αναφορικά με επιπλέον τομείς κοινού ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα ενταχθούν σε μελλοντικά προγράμματα.

Επιπρόσθετα, έγινε ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων σχετικά με τις προκλήσεις σε σχέση με την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γενικότερα για το κλίμα ασφαλείας που διαμορφώνεται διεθνώς, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δράσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ, με τις οποίες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής στρατιωτική συνεργασία.

Παράλληλα, αποτελεί επιβεβαίωση της σταθερής αναβάθμισης της πολύπλευρης συνεργασίας μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά το έτος 2022, με τη διεξαγωγή της μεγάλης κλίμακας διακλαδικής άσκησης «ΑΓΑΠΗΝΩΡ» και της άσκησης αεράμυνας «ΙΑΣΩΝ».

Επιπλέον, με την υπογραφή του Προγράμματος Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, εμβαθύνεται περαιτέρω η ήδη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΕΔ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και ενισχύεται ο ρόλος των τριών χωρών ως παραγόντων σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Τα παραπάνω προγράμματα εντάσσονται στο ευρύ πλέγμα διμερών και πολυμερών δράσεων που αναπτύσσει η Εθνική Φρουρά, με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας και, μεταξύ άλλων, προβλέπουν τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης επί εξειδικευμένων θεμάτων.

Παράλληλα, εκφράζουν τη διαρκή δέσμευση και βούληση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για αναβάθμιση και ενίσχυση της συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ των ΕΔ τους, καθώς έχει αναγνωριστεί ότι η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η προαγωγή της ασφάλειας και σταθερότητας προϋποθέτει πολυμερή και πολύπλευρη δράση μεταξύ χωρών που μοιράζονται τα ίδια ιδεώδη και αρχές, οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: