Δεν θέλει ενισχυμένη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό ο Τατάρ: Αποτελεί, λέει, “μέρος του προβλήματος”…

FILE PHOTO: Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ομιλεί σε τουρκικό πανεπιστήμιο. Φωτογραφία Photo via Ersin Tatar, @ErsinrTatar




Την άποψη ότι στην παρούσα στιγμή δεν υφίσταται κοινό έδαφος για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εξέφρασε ο ηγέτης του ψευδοκράτους , Ερσίν Τατάρ, ενώ είπε επίσης πως δεν επιθυμεί περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

«Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει την έναρξη της επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητά μας», ανέφερε ο Τατάρ μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι , στο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, με τον Ειδικό Aντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και Eπικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Εξέφρασε παράλληλα και την αντίθεση του με την ιδέα της πιο εντατικής εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντηση του με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ο κατοχικός ηγέτης  ανέφερε ότι θα έχουν συνάντηση στις 15 του μήνα.

«Πρέπει να μεταβώ στην Άγκυρα το βράδυ της 15ης Μαρτίου. Διότι στις 16 Μαρτίου, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με έχει προσκαλέσει σε μια συνάντηση ηγετών που διοργανώνει ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι εδώ το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου» είπε.

Για το ζήτημα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Τατάρ ανέφερε πως προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή, κατά τη σημερινή συνάντηση ήρθαν στο προσκήνιο ορισμένα θέματα όπως η κατάσταση των οδοφραγμάτων και το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. «Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνέχιση του διαλόγου και το έργο των Τεχνικών Επιτροπών. Παρόμοια θέματα θα έρθουν και πάλι στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη της ΝτιΚάρλο, την επόμενη εβδομάδα».

«Η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη», συνέχισε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι «είμαστε της γνώμης ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Το κύριο ρήγμα βρίσκεται στην περιοχή Λάρνακας-Λεμεσού-Πάφου. Επειδή όμως είναι ένα μικρό νησί, έχει τη δυνατότητα και τον κίνδυνο να επηρεάσει όλους μας».

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο ηγέτης του ψευδοκράτους επανέλαβε  ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη» καθώς και ότι η κούρσα εξοπλισμών και η αύξηση της έντασης στη περιοχή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων πλευρών. Επίσης, υπενθύμισε τις προτάσεις του για συνεργασία στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ευρώπη δια μέσου της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Ο Στιούαρτ βλέπει “θετικό τόνο” μεταξύ Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: