Aμερικάνικα όπλα από τα μέτωπα της Ουκρανίας στέλνει ο Πούτιν στο Ιράν: Για να φτιάξει φονικές “μαϊμούδες” [videos]

FILE PHOTO: Ουκρανοί στρατιώτες περιεργάζονται αντιαρματικό Juvelin. Αμερικανοί έχουν εντοπίσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κατάσχει δυτικό οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger. Screenshot via YouTube




Η Ρωσία μαζεύει από τα πεδία των μαχών στην Ουκρανία εγκαταλελειμμένα όπλα και εξοπλισμό που παρέχονται στις ουκρανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ  και τα στέλνει στο Ιράν , όπου οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αναλύσει και να αναπαράγει τα συστήματα, ανέφεραν στο CNN τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τον τελευταίο χρόνο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν δει αρκετές περιπτώσεις ρωσικών δυνάμεων να κατάσχουν μικρότερο εξοπλισμό όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις κατά καιρούς αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους, στο πεδίο της μάχης, είπαν οι πηγές στο CNN.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η Ρωσία μετέφερε στη συνέχεια τον εξοπλισμό στο Ιράν προς αποσυναρμολόγηση και ανάλυση και πιθανότατα έτσι ο ιρανικός στρατός να  προσπαθήσει να φτιάξει τη δική του εκδοχή των όπλων αυτών, ανέφεραν οι πηγές.

  • Η Ρωσία πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι πηγές.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη ή συστηματική και ο ουκρανικός στρατός συνηθίζει από την αρχή του πολέμου να αναφέρει στο Πεντάγωνο τυχόν απώλειες εξοπλισμού που παρείχαν οι ΗΠΑ στις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα είναι δύσκολο να ιχνηλατηθεί.

Δεν είναι σαφές εάν το Ιράν έχει “αναστρέψει” επιτυχώς κάποια από τα αμερικανικά όπλα που έχουν βγει από την Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που βασίζονται στον αμερικανικό εξοπλισμό που είχε κατασχεθεί στο παρελθόν.

  • Ένα βασικό όπλο  του Ιράν, ο αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος Toophan, κατασκευάστηκε με αντίστροφη μηχανική από τον αμερικανικό πύραυλο BGM-71 TOW τη δεκαετία του 1970.

Οι Ιρανοί αναχαίτησαν επίσης ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής το 2011, ένα Lockheed Martin RQ-170 «Sentinel» και το κατασκεύασαν αντίστροφα για να δημιουργήσουν ένα νέο drone που πέρασε στον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2018 προτού καταρριφθεί.

«Το Ιράν έχει αποδείξει την ικανότητα αντίστροφης μηχανικής των αμερικανικών όπλων στο παρελθόν», δήλωσε ο Τζόναθαν Λορντ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας Μέσης Ανατολής στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

  • «Κατασκεύασαν αντίστροφα τον αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο TOW, δημιουργώντας ένα σχεδόν τέλειο αντίγραφο που ονόμασαν Toophan, και έκτοτε το έχουν πολλαπλασιάσει προωθώντας το στους Χούτι και τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με ένα Stinger, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική αεροπορία σε όλη την περιοχή. Με αντίστροφη μηχανική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ για να απειλήσει ένα ισραηλινό τανκ Merkava. Στα χέρια των πληρεξουσίων του Ιράν, αυτά τα όπλα αποτελούν πραγματική απειλή για τις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ».

Ο συντονισμός είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αυξανόμενης αμυντικής εταιρικής σχέσης της Μόσχας με την Τεχεράνη, η οποία έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο καθώς η Ρωσία ζητά απελπισμένα ολοένα και περισσότερο εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.

Η συνεργασία όχι μόνο αποσταθεροποιεί περαιτέρω την Ουκρανία, αλλά θα μπορούσε επίσης να απειλήσει τους γείτονες του Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

 

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για απειλές από το Ιράν

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των κοινών αρχηγών στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ  και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όσστιν, βρέθηκαν και οι δύο στη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα για συζητήσεις με τους ομολόγους τους εκεί που επικεντρώθηκαν γύρω από τις απειλές που θέτει το Ιράν, ανέφερε το Πεντάγωνο.

«Τον τελευταίο χρόνο, η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν έχει βαθύνει. και αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις για αυτήν την περιοχή και για την ασφάλεια των πολιτών σας», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ.

«Το Ιράν αποκτά σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η οποία τελικά θα μεταφερθεί στους επικίνδυνους αντιπροσώπους του στη Μέση Ανατολή», είπε ο Όστιν. «Σε αντάλλαγμα για την ιρανική υποστήριξη, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων και της αεράμυνας».

  • Οι τεράστιες, απροσδόκητες απώλειες εξοπλισμού και οι σκληρές δυτικές κυρώσεις έχουν δυσκολέψει τη Ρωσία να συνεχίσει να παράγει τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να διατηρήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία ζήτησε και έλαβε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, καθώς και πυροβόλα και άρματα μάχης, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει με καταστροφικά αποτελέσματα εναντίον Ουκρανών αμάχων και υποδομών.

  • Σε αντάλλαγμα, το Ιράν έχει αναζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, συστημάτων ραντάρ και ελικοπτέρων.

Το Πεντάγωνο στα τέλη του περασμένου έτους επέκτεινε τις προσπάθειές του για την παρακολούθηση των αμερικανικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω επιτόπιων επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής Colin Kahl είπε στους νομοθέτες νωρίτερα αυτό το έτος ότι οι ΗΠΑ έχουν δει περιπτώσεις Ρώσων να κατάσχουν ορισμένα συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ στο πεδίο της μάχης, αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς.

  • «Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σημαντικής εκτροπής», είπε ο Kahl. «Η εκτίμησή μας είναι ότι αν κάποια από αυτά τα συστήματα έχουν εκτραπεί, είναι από Ρώσους που έχουν καταγράψει πράγματα στο πεδίο της μάχης, κάτι που συμβαίνει πάντα, αλλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ουκρανοί τα εκτρέπουν στη μαύρη αγορά».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης σε ενημερωτικό δελτίο του Οκτωβρίου ότι «η κατάσχεση  ουκρανικών όπλων από τις ρωσόφιλες δυνάμεις, είναι ο κύριος φορέας εκτροπής [εξοπλισμού] μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταφορές».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε επίσης συγκεκριμένα φορητά  συστήματα αεράμυνας – μια κατηγορία που περιλαμβάνει Stingers – και αντιαρματικούς πυραύλους ως «ιδιαίτερα ευαίσθητα και προηγμένα συμβατικά όπλα» που, εάν εκτραπούν, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την περιφερειακή ασφάλεια.

 

Με πληροφορίες από CNN

Δραματικές ώρες για 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες νότια της Καλαβρίας: Βρίσκονται σε σκάφη που κινδυνεύουν να βυθιστούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: