Ακριβές δεν είναι μόνο οι μισθώσεις των κατοικιών: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές ενοικίου καλλιεργήσιμης γης στην Ευρώπη

File Photo: Yψηλές είναι οι τιμές ενοικίασης της αγορτικής γης στην Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις υψηλότερες τιμές ενοικίου ανά εκτάριο καλλιεργησιμης γης. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat την περασμένη Δευτέρα.

Τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι οι ετήσιες τιμές ενοικίασης ενός εκταρίου (δηλαδή 10 στρεμμάτων) γεωργικής γης διαφέρουν σημαντικά μεταξύ χωρών και περιφερειών.

Η ενοικίαση ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης ή/και μόνιμου βοσκοτόπου για το 2021 κυμαίνεται από το χαμηλό των 62 ευρώ στη Σλοβακία έως 836 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ολλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις υψηλές τιμές ενοικίασης.

Η πιο ακριβή ενοικίαση ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης και/ή μόνιμων βοσκοτόπων, μετά την πρωτιά της Ολλανδίας, καταγράφηκε στη Δανία (547 ευρώ ανά εκτάριο) και την Ελλάδα (459 ευρώ ανά εκτάριο), ενώ με στοιχεία από το 2020, η Ιταλία ήταν επίσης μεταξύ των χωρών με τα ακριβότερα ενοίκια γης (837 ευρώ ανά εκτάριο).

Οι χαμηλότερες τιμές ενοικίασης γεωργικής γης για το 2021 σε επίπεδο χώρας, μετά τη Σλοβακία, καταγράφηκαν στην Κροατία (74 ευρώ ανά εκτάριο), τη Μάλτα και τη Λετονία (και οι δύο 83 ευρώ ανά εκτάριο).

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα παρουσιάζουν και τα στοιχεία για μεμονωμένες περιφέρειες, μιας και πάλι η Ελλάδα με την μεγαλύτερη περιφέρεια, αυτής της Αττικής είναι μεταξύ των πέντε ακριβότερων της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, η ενοικίαση ενός εκταρίου γεωργικής γης ήταν πιο ακριβή το 2021 στην ολλανδική περιφέρεια Flevoland (1 721 ευρώ ανά εκτάριο), ακολουθούμενη από τα Κανάρια στην Ισπανία (1 119 ευρώ ανά εκτάριο) και την Αττική στην Ελλάδα (927 ευρώ ανά εκτάριο).

Με στοιχεία από το 2020, η Venezia Giulia στην Ιταλία (1 714 € ανά εκτάριο) είναι επίσης μεταξύ των περιφερειών με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης.

Αντίθετα, οι τιμές ενοικίασης ήταν χαμηλότερες στις περιοχές Mellersta Norrland και Övre Norrland (και οι δύο 25 ευρώ ανά εκτάριο) στη Σουηδία, ακολουθούμενες από τη Východné Slovensko (42 ευρώ) στη Σλοβακία.

Οι μόνιμοι βοσκότοποι είναι η κύρια γεωργική χρήση γης σε αυτές τις περιοχές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ανέφεραν συγκεκριμένες τιμές ενοικίασης για αρόσιμη γη και για μόνιμους βοσκότοπους, η ενοικίαση μόνιμων βοσκοτόπων ήταν πάντα φθηνότερη από την ενοικίαση αρόσιμης γης.

Το ενοίκιο για ένα εκτάριο μόνιμου χορτολιβαδικού χώρου το 2021 κυμαινόταν από 39 ευρώ κατά μέσο όρο στη Σλοβακία έως 337 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ιρλανδία, σε σύγκριση με τις τιμές ενοικίασης για αρόσιμη γη που κυμαίνονταν μεταξύ 79 και 466 ευρώ στις ίδιες δύο χώρες.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Πρόσκληση Ράμα σε έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Αλβανία: Για ενιαία αγορά στα Δυτικά Βαλκάνια μιλά ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: