1η Απριλίου 1955: Μετά από 68 χρόνια ήρθε η ώρα για ανάληψη ιστορικών ευθυνών… Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυνατά

Τα Φυλακισμένα Μνήματα. Εδώ δολοφόνησαν οι Βρετανοί τους ηρωες της ΕΟΚΑ. Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ




Του ΞΕΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ – Λευκωσία

Ο Κυπριακός Ελληνισμός γιορτάζει φέτος την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 κάτω από πρωτοφανείς γεωστρατηγικές συγκυρίες οι οποίες πιθανότατα θα επενεργήσουν ως καταλύτης για σπάσιμο του αδιεξόδου στο χρονίζον Κυπριακό Ζήτημα.

Η αστάθεια στον πλανήτη και οι πολεμικές ιαχές στο μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας σε συνδυασμό με τις διαμορφούμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν αναπόφευκτα στην επαναχάραξη του χάρτη στην περιοχή μας.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό είναι τεράστια η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, νούσιμα και προπαντός πατριωτικά έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις επερχόμενες πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Αντλώντας διδάγματα από τη πολυκύμαντη πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες οφείλουμε να προβούμε στις δέουσες ενέργειες για να αποτρέψουμε περαιτέρω παγίωση των τετελεσμένων τη κατοχής. Μία σύντομη ιστορική αναδρομή είναι χρήσιμη και βοηθητική, ιδίως για το πολιτικό δυναμικό της χώρας που καλείται να χειριστεί το όλο ζήτημα.

  • Δυστυχώς, το αποτέλεσμα του τετραετούς αντιαποικιακού, εθνικο απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 δεν ήταν το επιθυμητό. Ωστόσο, η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την είσοδο της το 1960 στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Όμως, στο δοτό σύνταγμα της νεαρής Δημοκρατίας κρύβονταν παγίδες τις οποίες η Βρετανία σε πλήρη συνεννόηση με τους στρατοκράτες της Άγκυρας εκμεταλλεύθηκαν για να επιβάλουν τα διχοτομικά τους σχέδια στο νησί.

Στο εσωτερικό μέτωπο, πολύχρωμες φατρίες της εξουσίας, μυωπικές διπλωματικές προσεγγίσεις στα πρώτα βήματα του νεοσύστατου κράτους και πολιτικές αστοχίες στην Ελλάδα, εμπόδισαν την χάραξη ορθολογιστικής στρατηγικής για αντιμετώπιση του εχθρού, με αποτέλεσμα την εθνική τραγωδία του 1974 και την κατοχή του 37% του Κυπριακού εδάφους από την Τουρκία.

Στη συνέχεια, τα φοβικά σύνδρομα και τα ηττημένα μυαλά των εκάστοτε ηγεσιών, αλλά και η περισσή έφεση προς την εξουσιομανία, απέτυχαν να αξιοποιήσουν τον εθνικό άθλο της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπερασπισθούν αποφασιστικά τα ζωτικά συμφέροντα του Κυπριακού Ελληνισμού που απειλείται μονίμως από τον νεο-οθωμανό κουρσάρο.

Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα προ του φάσματος της ολοκληρωτικής πτώσης. Το αξιακό μας σύστημα βρίσκεται προ του φάσματος της κατάρρευσης, οι κρίσιμοι θεσμοί με θλιβερή κορωνίδα τη Δικαιοσύνη παραπαίουν, η κομματοκρατία μεγαλουργεί πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου.

Η λαϊκή ομοψυχία είναι ανύπαρκτη όπως «πανηγυρικά» αποτυπώθηκε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και στη στείρα αντιπολιτευτική διάθεση όπως διατυπώθηκε στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του νεοεκλεγέντα προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα.

Έχοντας αυτά κατά νου θεωρούμε πως η ιστορική ευθύνη είναι βαριά για όλους μας. Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυνατά. Λαός και ηγεσία καλούνται επειγόντως σε συστράτευση για χάραξη σωστικής πορείας του κυπριακού Ελληνισμού.

Αυτή την ώρα, το μέγα στοίχημα είναι κατά πόσον θα απαλλαγούμε ή όχι από την ολιγαρχική δεσποτεία και την κομματοκρατία που έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό του δημοκρατικού πολιτεύματος.

  • 68 χρόνια από την φωτοδότρα 1η Απριλίου 1955, αντί να κλαίμε την μοίρα μας για τα δεινά που μας επισώρευσαν οι ξένοι και ντόπιοι έμποροι του λαού, καλούμαστε να στρέψουμε το βλέμμα στα φυλακισμένα μνήματα, στον Πενταδάκτυλο και τον Μαχαιρά αναλαμβάνοντας την ατομική και συλλογική μας ευθύνη έναντι της Κύπρου που κινδυνεύει να εξισλαμισθεί και δημογραφικά να αλλοιωθεί.

Αντλώντας δύναμη από τα θυσιαστήρια των γενναίων της ΕΟΚΑ και των ηρωομαρτύρων του έθνους, καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως η λευτεριά και η ευδαιμονία αξίζουν μόνον σε λαούς που κάνουν κτήμα τους την ομοψυχία, την τιμιότητα, τη μεγαλοψυχία και την άδολη φιλοπατρία.

Έχουμε υπέρτατο χρέος να μπούμε στην πρώτη γραμμή ενδυναμώνοντας την τιτάνια προσπάθεια της νέας Πολιτειακής και Εκκλησιαστικής ηγεσίας, κτίζοντας ισχυρό και αξιόπιστο κράτος που θα διεκδικήσει με ενότητα και λαϊκή ομοψυχία τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού, σε ειλικρινή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές χώρες που πιστεύουν πραγματικά πως ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός απειλείται από τους νεοοθωμανούς.

Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωομαρτυρες του έπους της ΕΟΚΑ και όλων όσω κατά καιρούς έπεσαν στο πεδίο του καθήκοντος για ελευθερία κι εθνική δικαίωση.

*Δημοσιογράφος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού. www.iep.org.cy

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το μέγα ζητούμενο 200+2 χρόνια μετά: Ιστορική ευθύνη των ηγετών του Ελληνισμού να κτίσουν μια νέα Πολιτεία αντάξια του ένδοξου παρελθόντος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: