Ξεκινά τον Μάρτιο το πρόγραμμα για αντικαστάσταση ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο της ΕΡΤ




Τον Μάρτιο και μέσω gov.gr αναμένεται να τρέξει το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα εν λόγω προγράμματα που αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον επόμενο μήνα (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου), θα ισχύσουν «αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια».




Ως προς το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες.

«Ενα σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα καλύπτει άνω του 80% των ετήσιων αναγκών σε ζεστό νερό. Παρότι στην Ελλάδα μόνο 3 στα 10 νοικοκυριά έχουν εγκατεστημένο ηλιακό θερμοσίφωνα, (τα αντίστοιχα ποσοστά σε Κύπρο και Ισραήλ είναι 80%) ακόμη και αυτοί με την εξοιοκονόμηση ενέργειας που προσφέρουν μας «γλιτώνουν» από περίπου τρεις μονάδες αντίστοιχης ισχύος του λιγνιτικού κέντρου της Μεγαλόπολης», σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της δρος Βασιλική Δρόσου, (προϊσταμένη του Τμήματος Θερμικών Ηλιακών στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) στην Καθημερινή.

Υπολογίζεται πως το 20% – 25% του ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα σπίτι δαπανάται για τη θέρμανση νερού, άρα «η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα αυτομάτως οδηγεί σε μείωση ηλεκτρικού στα νοικοκυριά κατά 20%, πάνω από τους στόχους που συζητιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τέλος, η συνεισφορά των ηλιακών θερμικών συστημάτων είναι μεγάλη και όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. «Ενα τυπικό σύστημα με επιφάνεια συλλέκτη 2,5 τ.μ. και αποθήκευση περίπου 150 λίτρων νερού, που αντικαθιστά μια ηλεκτρική θερμάστρα, οδηγεί σε αποφυγή εκπομπής 1.700 kg CO2/έτος.

Κοντολογίς, οι «ταπεινοί» ηλιακοί είναι πολύ αποδοτικοί, ακόμη και σε σύγκριση με τα πολυδιαφημισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα γίνουν σήμερα διακοπές ρεύματος: Tι ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: