Vicky Safra: Η μεγάλη μάχη της ίσως πλουσιότερης Ελληνίδας του πλανήτη να σώσει την αυτοκρατορία της απέναντι στον μηνυτή γιο της

Η Vicky Safra. Στιγμιότυπο από βίντεο




Ένας από τους κληρονόμους του Λιβανέζου-Βραζιλιάνου υπερ – δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα μήνυσε τη μητέρα Vicky Safra και τα δύο αδέλφια του εν μέσω διαμάχης για την περιουσία του αείμνηστου πατέρα του, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε τη Δευτέρα.

Ο Αλμπέρτο Σάφρα κατηγόρησε τα μέλη της οικογένειάς του ότι σκόπιμα μείωσαν το μερίδιό του σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου της Safra National Bank σε μια προσπάθεια να τον εκδιώξουν από την οικογενειακή αυτοκρατορία.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Αλμπέρτο Σάφρα ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του, Βίκυ Σάφρα, και τα αδέλφια του Τζέικομπ και Ντέιβιντ Σάφρα είχαν εμπλακεί σε πράξεις εταιρικού παραπτώματος για να βλάψουν τα συμφέροντά του στην εταιρεία.

Σε δήλωσή της, η οικογένεια Σάφρα απέρριψε τους ισχυρισμούς του Αλμπέρτο και είπε ότι «λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Αλμπέρτο, ο οποίος ενήργησε για πρώτη φορά εναντίον του πατέρα του στη ζωή και τώρα ενεργεί ενάντια στη μνήμη του».

Η Vicky Safra κληρονόμησε δισεκατομμύρια όταν ο τραπεζίτης σύζυγός της, Joseph Safra, πέθανε σε ηλικία 82 ετών, το 2020. Με δεδομένο ότι διαθέτει ελληνικό διαβατήριο και περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes στα 7,3 δισ. δολάρια, θεωρείται η πλουσιότερη Ελληνίδα.

Η κόντρα

Η μητέρα και οι αδερφοί του Αλμπερτο ισχυρίζονται ότι εκείνος άφησε τη θέση του στην Banco Safra της Βραζιλίας πριν από τον θάνατο του πατέρα του, παίρνοντας μαζί του αρκετά στελέχη της τράπεζας, για να ιδρύσει μια ανταγωνιστική εταιρεία, παρά τις εκκλήσεις του πατέρα του.

Τελικά, ο Joseph Safra αποκλήρωσε τον Alberto και άλλαξε τις διαθήκες του για να μειώσει το ποσοστό του, λένε.

Ο Alberto ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του και τα μέλη του δ.σ. πραγματοποίησαν μια σειρά από συναλλαγές, από το 2019 και μετά, για να φουσκώσουν την αξία της εταιρείας συμμετοχών SNBNY Holdings, να εκδώσουν νέες μετοχές και μετά να τις διαγράψουν, παρά τα αυξανόμενα κέρδη.

Επίσης, ο κληρονόμος ισχυρίζεται ότι η SNBNY χρησιμοποιεί προσχήματα για να μην αναγνωρίσει τον διορισμό δικού του μέλους στο δ.σ., ώστε να περιορίσει την εξουσία και την εποπτεία του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Alberto Safra στην αγωγή του, ο αξίας 25 δισ. δολαρίων όμιλος Safra περιλαμβάνει την SBNY και τη Safra National Bank, την Banco Safra που είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Βραζιλίας, την JS International Holding (μητρική εταιρειών όπως η Chiquita Brands International) και την Bank J. Safra Sarasin, μια private bank με έδρα την Ελβετία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Vicky Safra και η οικογένειά της έχουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων.

Η J. Safra Group έχει υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 300 δισ. δολαρίων σε 25 χώρες.

Από τη Συρία στην Ελλάδα

Η τραπεζική δυναστεία των Safra έχει τις ρίζες της στο Χαλέπι της Συρίας, όπου η οικογένεια έστησε την Safra Freres & Cie πίσω στα 1840, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα καραβάνια με τις καμήλες που έκαναν εμπόριο τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

H Ελληνίδα χήρα που κληρονόμησε μία τραπεζική αυτοκρατορία 90 δισ. δολαρίων.

Ήταν ο τόπος γέννησης του Jacob Safra, ο οποίος όμως μετέφερε την οικογένεια στη Βραζιλία το 1953. Εκεί, έστησε μία εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο μετάλλων, εξοπλισμού και ζώων, πριν να ιδρύσει μία τράπεζα.

Ο Joseph, ο νεότερος γιος του, σπούδαζε στην Αγγλία όταν η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Νότια Αμερική. Χρόνια αργότερα, με την υγεία του πατέρα του να επιδεινώνεται, μετακόμισε και εκείνος στη Βραζιλία. Και εκεί γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του. Ήταν και εκείνη Εβραία και η οικογένειά της είχε μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950, όταν εκείνη ήταν παιδί. Παντρεύτηκαν το 1969.

«Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, μία αγάπη που θα κρατούσε έως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του», έγραφε η ετήσια έκθεση της J. Safra Sarasin.

Η Vicky και ο Joseph Safra απέκτησαν 4 παιδιά και 14 εγγόνια.

Όπως ο εκλιπών σύζυγός της, που έδινε ελάχιστες συνεντεύξεις, η Vicky Safra επίσης κρατά χαμηλό προφίλ. Οι σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της συνήθως σχετίζονται με το φιλανθρωπικό της έργο.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ειδικοί εξηγούν πως έγινε έτσι τη Μαντόνα: Αγνώριστη στα Grammy μετά απο σειρά επεμβάσεων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: