Το αερόστατο έφερε διπλωματικό επεισόδιο: Ο Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα παρά τις «εξηγήσεις» του Πεκίνου περί ΄μετεωρολογικού σταθμού’

Στιγμιότυπο από βίντεο του Guardian https://www.youtube.com/watch?v=tbGK75knOAY




Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας παραδέχθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι το αερόστατο που έχει εντοπιστεί στην Μοντάνα των ΗΠΑ είναι όντως κινεζικό.

Πρόσθεσε όμως πρόκεται για προϊόν «πολιτικής» (σσ: μη στρατιωτικής) δραστηριότητας.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το αερόστατο παρασύρθηκε προς τον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός.

Προχώρησε πάντως και σε διευκρίνισεις ότι το αερόστατο προορίζεται για μη στρατιωτικούς, δηλαδή  μετεωρολογικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς και ότι οι αρχές της χώρας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις αντίστοιχες αμερικανικές προκειμένου να επιλυθεί σωστά αυτή η «δυσάρεστη κατάσταση».

Ανέβαλε το ταξίδι στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Ωστόσο το νέο περιστατικό εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα.

Την δήλωση που αρχικά μετέφεραν αμερικανιά ΜΜΕ, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Θρίλερ

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Μάλιστα κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο.

Αποφασίστηκε όνως να μη δοθεί το «πράσινο φως» σε μαχητικά F-22, λόγω του κινδύνου που θα είχε μια κατάρριψη για τους ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, όπωςτουλάχιστον εξήγησε (ανωνύμως_ ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα», διευκρίνισε.

«Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές» εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή, σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά (NORAD) παρακολουθεί στενά την τροχιά του.

Σε αμερικανικό εναέριο χώρο εδώ και μέρες

«Ξεκάθαρα το μπαλόνι έχει σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και η τρέχουσα πορεία του το οδηγεί πάνω από ευαίσθητες τοποθεσίες», ιδίως αεροπορικές βάσεις και σιλό πυρηνικών πυραύλων, ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου, ιδίως στην πολιτεία Μοντάνα (βορειοδυτικά).

Το μπαλόνι εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ «πριν από ημέρες», πάντως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το είχαν θέσει υπό παρακολούθηση πολύ πριν, κατά την ίδια πηγή, που πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιο.

Καταδιωκτικά πλησίασαν το εναέριο όχημα πάνω από τη Μοντάνα, είπε ο αξιωματούχος.

«Αποσταθεροποιητική ενέργεια»

Η Ουάσιγκτον έθεσε ζήτημα στους Κινέζους. «Αναφερθήκαμε στη βαρύτητα του συμβάντος», είπε ο αξιωματούχος. «Τους είπαμε καθαρά πως θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον λαό μας και την επικράτειά μας».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατήγγειλε χθες Πέμπτη την «αποσταθεροποιητική ενέργεια» της Κίνας που «περιφρονεί» την «εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ». Απαίτησε ο κ. Μπάιντεν να μην παραμείνει «σιωπηλός» και να ενημερώνονται τα μέλη του Κογκρέσου.

 

Κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας πάνω από πυρηνικά σιλό των ΗΠΑ: Δεν θα το ρίξουμε λέει το Πεντάγωνο, το παρακολουθούμε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: