Το Μεγάλο Ερώτημα: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με όλα τα κόμματα μέσα, ή Μονοκομματική Κυβέρνηση με όλα τα άλλα κόμματα απ’ έξω;

Φωτογραφία από την επίσημη σελίδα του Υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Η κάλπη μίλησε. Ο λαός έκανε τις επιλογές του και απομένει η τελική ετυμηγορία του για την εκλογή του 8ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια μακρά προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της, με δύο μεγάλα ερωτήματα πλέον να ξεκαθαρίζουν το τοπίο:

1) Ο λαός θα επιλέξει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με όλα τα κόμματα μέσα (ακόμη και με άξια στελέχη του ΑΚΕΛ);

ή

2) Ο λαός θα επιλέξει μια μονοκομματική Κυβέρνηση, αποτελούμενη από το ΑΚΕΛ και αφήνοντας όλα τα άλλα κόμματα απ’ έξω;

Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα. Είναι η πρώτη φορά που οι δυο μεγάλοι κομματικοί πόλοι δεν διαταυρώνουν τα ξίφη τους σε μία απευθείας μονομαχία.

  • Είναι η πρώτη φορά που το κομματικό κατεστημένο “αγωνίζεται” να κρατηθεί μετά την πίεση που δέχεται από τις φωνές για αλλαγή εδώ και χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος πρόεδρος φέρνει μαζί τόσες πολλές φωνές από όλους τους χώρους.

Τι θα πράξει ο λαός; Η άποψη του καθενός είναι αυτό που κρατά τη Δημοκρατία ζωντανή. Η άποψη του συνόλου γεννά μια νέα Δημοκρατία προς όφελος του συνόλου. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να μείνει μακριά ότι φανάτισε το παρελθόν και ότι έβλαψε θανάσιμα την πατρίδα μας.

Σίγουρα, η Κύπρος μας δεν έχει άλλα περιθώρια ξεπουλήματος. Ποιος μπορεί να κρατήσει την αξιοπρέπεια μας και να παλέψει έναντι του Τουρκικού επεκτατιμού και των Τουρκικών παράλογων απαιτήσεων; Ενός Αττίλα που κρατά με τη βία το 40% της γης μας και ζητά περισσότερα, χωρίς καν τη θέληση να μετακινήσει έστω και ένα στρατιώτη;

Σίγουρα, η Κύπρος μας δεν έχει άλλα περιθώρια να επιστρέψει σε οικονομικές συνθήκες μνημονίων του παρελθόντος και χρειάζεται ανθρώπους που μπορούν να κρατήσουν την οικονομία δυνατή και να την ενισχύσουν ακόμη περισσότερο.

Αυτά, μαζί με πληθώρα άλλων καίριων προβλημάτων, μόνο με ενότητα επιτυγχάνονται. Οι παλιές, κομματικές τακτικές απέτυχαν. Οι παλιές σχολές επαναφοράς φανατισμού για σκοπούς και μόνο κομματικής συσπείρωσης έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Με σεβασμό στην άποψη της καθεμίας και του καθενός, η επιλογή για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, όπως διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή μετά και την ευρεία αποδοχή της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να είναι η μοναδική επιλογή για να μπορέσει ο τόπος μας να πάει μπροστά.

Για να μπορέσει η πατρίδα μας να μπει σε μια νέα εποχή ενότητας, με σεβασμό μεν στο κάθε κόμμα και στην κάθε άποψη αλλά με μοναδικό στόχο το κοινό καλό και όχι απλά την αύξηση των κομματικών ποσοστών και των κομματικών μονοπωλίων, που πήραν αυτό τον όμορφο τόπο χιλιάδες χρόνια πίσω!

*Ο Δρ. Νίκος Αντωνιάδης είναι Associate Professor στην Νέα Υόρκη σε θέματα Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com, L.A. Voice και Hellas Journal. Έχει βραβευτεί δυο φορές (2021 – 2022) με το βραβείο Διδασκαλικής Αριστείας (Νέα Υόρκη) και το Βραβείο Καλύτερου Καινοτόμου Μοντέλου Ανάπτυξης Πολιτικών  Προτάσεων (Ηνωμένο Βασίλειο, 2019). Από το 2019, είναι ο πρώτος επιστήμονας στη Νέα Υόρκη που σχεδίασε και διδάσκει το Πολιτικό Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Όταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε να γνωρίσει έναν άστεγο στην Νέα Υόρκη! Τρεις άγνωστες ιστορίες του υποψήφιου για την προεδρία της Κύπρου!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: