Το άγος και το άχθος του Πούτιν: Θα αποσυρθεί για να γλυτώσει τη ζωή του λέει ο πρώην αρχηγός της FSB – Ο γιος Πατρούσεφ πιθανός διάδοχος

FILE PHOTO: epa10481404. Russian President Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia. EPA, YURI KOCHETKOV




Στην θλιβερή συμπλήρωση του ενός χρόνου από την παράλογη και εγκληματική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τα συμπεράσματα για τον μεγαλύτερο σύγχρονο μακελάρη, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι καταλυτικά.

Τόσο οι δυτικοί αναλυτές, όσο όμως και πρώην δικοί του άνθρωποι που αποφάσισαν να μιλούν μη αποδεχόμενοι το άγος και το άχθος των έως τώρα 300.000 νεκρών συμφωνούν περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάστασή του και προβλέποντας την ήττα και το τέλος του. Απλώς δεν συμφωνούν στον χρονικό ορίζοντα.

Ο πρώην επικεφαλής της FSB

Ο Πούτιν είναι «τρομοκρατημένος» και «ξέρει ότι έχει πρόβλημα» μετά από μια σύγκρουση ενός έτους με την Ουκρανία τον άφησε σε «τόση κακή ψυχολογική κατάσταση που προσκολλάται σε κάθε ευκαιρία να κερδίσει», λέει ο απόστρατος στρατηγός Γεβγκένι Σαβοστιάνοφ, πρώην επικεφαλής της FSB. «Με τα χέρια του, πήρε και κατέστρεψε τα πάντα», τονίζει.

Ο Ρώσος δικτάτορας έχει κακώς παρεξηγήσει την αποφασιστικότητα της Δύσης να αντισταθεί απέναντί του και δεν συνειδητοποίησε την ανικανότητα του στρατού του, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό του τμήματος της FSB της Μόσχας.

«Ο Πούτιν καταλαβαίνει τέλεια τη διάθεση των ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα εξαιτίας του», είπε ο απόστρατος στρατηγός Γεβγκένι Σαβοστιάνοφ. «Καταλαβαίνει ότι αυτός ο θυμός μπορεί να βρει διέξοδο, οπότε τους κρατά μακριά.

Τα προβλήματα του Πούτιν προκλήθηκαν από τον εαυτό του πηγαίνοντας στον πόλεμο, πρόσθεσε. «Έζησε ευτυχισμένος αλλά με τα χέρια του, πήρε και τα χάλασε όλα. Καταπληκτική ιστορία». Τώρα, είναι «σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που προσκολλάται σε κάθε ευκαιρία να κερδίσει».

Χθες, έγγραφα που διέρρευσαν υποδήλωναν ότι η FSB παραπλάνησε τον Πούτιν για τις πιθανότητές του για νίκη, λέγοντάς του ότι οι δυνάμεις του θα καταλάμβαναν το Κίεβο σε μόλις τρεις ημέρες και ότι οι Ουκρανοί θα υποδέχονταν Ρώσους στρατιώτες με ανοιχτές αγκάλες.

Ωστόσο, σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι καθηλωμένες στα ανατολικά και ο Volodymyr Zelensky παραμένει πρόεδρος.

Και ενώ η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, ο Σαβοστιάνοφ είπε ότι χάρη στον Πούτιν και την εισβολή του στην Ουκρανία -ο ρωσικός λαός “θα ζήσει πολύ άσχημα ανεξάρτητα από το τι- είναι ήδη αναπόφευκτο”.

Θα μεταβιβάσει την προεδρία;

Προβλέπει μια κίνηση του Πούτιν και των υποστηρικτών του να μεταβιβάσουν την προεδρία σε έναν σύμμαχο λιγότερο τοξικό στη Δύση, αλλά μια φιγούρα που θα διατηρήσει τον κύκλο του 70χρονου Πούτιν, με την ελπίδα να αποτρέψει κάθε είδους εγχώρια επανάσταση.

Υποψιάζεται ότι αυτή η φιγούρα θα είναι ο υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, 45 ετών, γιος του σκληροπυρηνικού συμβούλου ασφαλείας του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ, 71 ετών, ενός από τους αρχιτέκτονες του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο γιος του Πατρούσεφ αναφέρεται ως πιθανός διάδοχος», είπε ο Σαβοστιάνοφ, 70 ετών, επίσης πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου, ο οποίος είχε προβλέψει την απροσδόκητη άνοδο του Πούτιν στην εξουσία πριν από το έτος 2000.

Ο Ντμίτρι Πατρούσεφ θεωρήθηκε ως μια «κατάλληλη φιγούρα» που «θα έχει ισχυρή υποστήριξη» για τον έλεγχο της Ρωσίας. Και «στα μάτια της Δύσης, δεν είναι πολύ κηλιδωμένος», αφού δεν είχε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο. Είναι σημαντικό ότι ο Πούτιν επαίνεσε τον Ντμίτρι Πατρούσεφ στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν υπήρχε «κανένας λόγος για αισιοδοξία» λόγω του «παραλογισμού» της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ρωσία, που προκλήθηκε από τον Πούτιν, είπε ο Σαβοστιάνοφ στη Δημοκρατία ασκώντας άγρια κριτική στον Πούτιν.

«Η Ρωσία γλιστράει στο ρόλο του ηγέτη του τρίτου κόσμου, όπου χρειαζόμαστε μόνο όσο μπορούμε να δώσουμε χρήματα», είπε. «Θα έρθει η ώρα και [στη Ρωσία] θα δούμε άδεια ράφια, ελλείψεις αγαθών, φτωχοποίηση ανθρώπων και τεχνολογική υστέρηση σε όλους τους τομείς.

Τα μεγάλα λάθη του Πούτιν

«Ένα από τα λάθη του Πούτιν είναι ότι στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, δεν πρόλαβε τη στιγμή που η Δύση έπαψε να τον φοβάται και δεν θα υποχωρούσε πλέον.

«Το πρώτο λάθος είναι να ηγηθείς εκστρατείας κατά της Δύσης. Το δεύτερο είναι να πιστέψουμε ότι στην Ουκρανία, μας περίμεναν με λουλούδια και αγκαλιές.

«Διεφθαρμένοι προπαγανδιστές και εκείνοι που κατέκτησαν πολλά χρήματα που διατέθηκαν για τη δημιουργία της «πέμπτης στήλης» στην Ουκρανία – αυτό είναι το λάθος του.

«Το τρίτο είναι ότι, όπως αποδεικνύεται, δεν ήξερε πώς λειτουργεί ο δικός του στρατός. Και αυτό είναι το πιο εκπληκτικό πράγμα. Ο στρατός χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια με την προσδοκία ότι δεν θα υπήρχε ανάγκη να πολεμήσουμε στη Δύση», είπε ο Σαβοστιάνοφ.

«Ο υπολογισμός ήταν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια απελπιστική ενεργειακή κατάσταση.

«Μπορεί να περιστρέφεται όπως θέλει, αλλά δεν θα κάνει χωρίς τη Ρωσία, επομένως θα αναγκαστεί και πάλι να καταβροχθίσει ό,τι θα τεθεί στο τραπέζι».

Ο Πούτιν υπολόγισε ότι η Δύση θα κατάπιε την προσδοκώμενη «γρήγορη νίκη» του στην Ουκρανία, αλλά έκανε αυτό το λάθος όπως δεν κατάλαβε την ανικανότητα του στρατού του σε μια «τραγωδία λαθών». Η Ρωσία υπέστη αρκετές ήττες τον τελευταίο χρόνο, καθώς και μια σειρά καταστροφικών χτυπημάτων κατά του καταδρομικού Moskva και της γέφυρας Κερτς.

«Όταν βλέπουμε ότι η Ρωσία θέτει στο μέτωπο τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, εκτός από το ότι είναι στελεχωμένη με ένοπλο εγκληματικό στοιχείο, αρνείται την ίδια την ιδέα του δικού της κράτους», είπε ο πρώην επικεφαλής της FSB.

Ο Savostyanov προβλέπει ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα ένα ζοφερό μέλλον. Εάν ο Πούτιν πετύχει με κάποιο τρόπο στην Ουκρανία, θα εφαρμόσει μια κατασταλτική καταστολή.

Ο θυμωμένος εσωτερικός του κύκλος «που έχει χάσει ό,τι έχει συσσωρευτεί εδώ και 20 χρόνια» θα έπρεπε να εξαλειφθεί.

«Εάν ο [πόλεμος] αποτύχει, θα προκύψει το ερώτημα – είτε σφίγγοντας δυνατά τις βίδες για να διατηρηθεί η τάξη στη χώρα – είτε χάος. Υπό τις συνθήκες των κυρώσεων και των περιορισμών, δεν μπορεί να αναμένεται τίποτα καλό ».

Παρά την απόγνωση του Πούτιν, ο Σαβοστιάνοφ εκτίμησε τις πιθανότητες ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο ως μικρές. «Δεν μπορώ να πω περισσότερο από ένα τοις εκατό ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει να πραγματοποιήσει την πυρηνική απειλή», είπε.

«Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι όταν προέβλεψα ποιος θα αντικαταστήσει τον [Μπόρις] Γέλτσιν [είναι ότι η] διαδικασία ήταν προφανής. Η διαδικασία για την αντικατάσταση του Πούτιν, ειλικρινά, δεν είναι προφανής. Καταλαβαίνω όμως ένα πράγμα. Σε πρώτο πλάνο θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο που θα κρατά την κατάσταση υπό έλεγχο.

«Θα υπάρξουν πάρα πολλοί παράγοντες που θα μπορέσουν να αυξήσουν την αποσταθεροποίηση – από την οικονομία [δεξαμενής] μέχρι τα αυτονομιστικά αισθήματα στις περιοχές».

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσπάθειες απόσχισης από ορισμένες περιοχές, είπε.

«Καθώς μειώνεται ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν αντίστοιχα στις περιφέρειες… και θα πουν: «Γιατί χρειαζόμαστε τη Μόσχα;»

Προέβλεψε μια προσπάθεια να φέρει στην εξουσία μια προσωπικότητα που «θα είναι σε θέση να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο και, από την άλλη, να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις».

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος, μέσω του πατέρα του, γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου και πρώην αρχηγού της FSB, θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο.

Η περιγραφή της Liberation για την τραγική του κατάσταση

Ένας μοναχικός ηγέτης στο τέλος ενός τεράστιου τραπεζιού. Ένας αρχηγός κράτους απομονωμένος στη διεθνή σκηνή, αποκλεισμένος από όλες τις μεγάλες συναντήσεις. Αλλά και στο σπίτι, στη Ρωσία, πολύ μακριά από τους συμπολίτες του, σχεδόν αόρατος, κρυμμένος πίσω από μια μικροσκοπική χούφτα συγγενών. Αυτή είναι η προφανής εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα χρόνο μετά τη μονομερή απόφασή του να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Η αλήθεια είναι μαζί μας», διαβεβαίωσε ξανά την Τρίτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε βουλευτές από τη χώρα του, ορισμένοι από τους οποίους δεν έκρυψαν την πλήξη τους. Μπλεγμένος στην πολιτισμική και προσωπική του σταυροφορία κατά της Δύσης, στην οποία η σύγκρουση στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει μόνο ένα δευτερεύον στάδιο γι ‘αυτόν, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εξηγήσει επακριβώς στους Ρώσους τους λόγους αυτού του πολέμου και κυρίως πώς να βγουν από αυτό.

Για τους νομοθέτες, το να δουν τον πρόεδρό τους με σάρκα και οστά είναι ένα γεγονός. Για δημοσιογράφους και Ρώσους επίσης, καθώς γίνεται όλο και πιο απόμακρος μέσα στη χρονιά. Αν ήταν ακόμα δυνατό να τον δεις για λίγα λεπτά, από απόσταση, κατά τη διάρκεια των τέλεια ενορχηστρωμένων σκηνογραφικών επεισοδίων στο στάδιο Luzhniki ή στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με πλήθος που μεταφέρεται με λεωφορείο και ανταμείβεται σε μετρητά, είναι σχεδόν σχεδόν καλύτερο δυνατό . Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επίσης ακύρωσε την καθιερωμένη και ατελείωτη χριστουγεννιάτικη συνέντευξη Τύπου του.

Εδώ και ένα χρόνο, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου δεν έχει πατήσει το πόδι του εκτός Ρωσίας και οι ξένοι επισκέπτες του είναι σπάνιοι. Η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα μέχρι στιγμής έχουν παίξει τους σχοινοβάτες, αποφεύγοντας στο μέγιστο να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ ή κατά της Μόσχας και προσπαθώντας αντ’ αυτού να παρουσιαστούν ως μεσολαβητές. Ακόμα κι αν η επίσκεψη του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα υποδηλώνει ότι το Πεκίνο, το οποίο έχει υποσχεθεί να δημοσιεύσει το δικό του προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο αυτές τις μέρες, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο πιο έντονης υποστήριξης προς τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε τη χρονιά του προσπαθώντας να επηρεάσει τη ρωσική κοινή γνώμη. Έπρεπε να καταπιεί ήττες, να αναγγείλει πόλεμο διαρκείας, επιστράτευση, να ανακατευθύνει την κριτική στις περιφερειακές αρχές… Επικοινωνιακά, ο Ρώσος πρόεδρος δεν είναι Ζελένσκι. Και η ακολουθία της επετειακής εβδομάδας, με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, στην πρωτεύουσα μιας χώρας σε πόλεμο, ενίσχυσε περαιτέρω αυτή την εντύπωση. Αναπάντεχη λεπτομέρεια, ακόμη και στα πιο προπαγανδιστικά μέσα ενημέρωσης, επισημάνθηκε ανοιχτά αυτές τις μέρες ότι, σε αντίθεση με τον Ουκρανό εχθρό του, ο Πούτιν δεν πήγε ποτέ στο μέτωπο, με τους στρατιώτες του.

«Αυτός ο πόλεμος είναι μια τεράστια μαύρη τρύπα που καταναλώνει τα πάντα», δήλωσε η πολιτικός επιστήμονας Τατιάνα Στανοβάγια, από το παρατηρητήριο R.Politik. Ωστόσο, ο Πούτιν συνεχίζει «να διοικεί τη χώρα σαν να μην υπήρχε πόλεμος. Επιδιώκοντας να παραμείνει μυστηριώδης σχετικά με τα στρατιωτικά του σχέδια στην Ουκρανία, βλάπτει τη φήμη του ως ισχυρού άνδρα και αφήνει τις ελίτ, όποιες κι αν είναι –στρατιωτικοί, μυστικές υπηρεσίες, τεχνοκράτες ή υπερπατριώτες– σε απόλυτο σκοτάδι και παρεξήγηση. Οι ελίτ εξακολουθούν να είναι πολιτικά παράλυτες, αλλά αρχίζουν να κοιτάζουν γύρω τους και να αναρωτιούνται…» Σύμφωνα με την Στανοβάγια πρέπει «να περιμένουμε μια σταδιακή απόψυξη των πολιτικών ελίτ. Όχι για το πώς να στραφείς εναντίον του Πούτιν, αλλά μάλλον πώς να επιβιώσεις αγνοώντας τον».

Mε πληροφορίες από liberation και dailymail

Είναι καταφανώς οι λιγότεροι αλλά υπάρχουν, ακόμη, 39 χώρες στον πλανήτη που στηρίζουν ή ανέχονται τα εγκλήματα του Πούτιν στην Ουκρανία [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: