Θα ταρακουνήσει τα νερά στον ΔΗΣΥ: Και για τέταρτο υποψήφιο, ισχυρό μάλιστα όνομα, γράφει η Καθημερινή της Κύπρου

Ο εκλελεγμένος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στο Πολιτικό Γραφείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, Λευκωσία. Credit: ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία, με τις διεργασίες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ούτως ώστε να καταρτιστεί η λίστα των υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» και της Μαρίνας Οικονομίδου, δεν αποκλείεται μέχρι και την Παρασκευή να προκύψει ακόμα μία υποψηφιότητα που θα ταρακουνήσει τα εσωκομματικά νερά.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, την υποψηφιότητά τους έχουν εξαγγείλει οι Δημήτρης Δημητρίου και Χάρης Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν προσπάθειες από την πλευρά Γεωργιάδη για συμμαχία με τον κ. Δημητρίου χωρίς να καταστεί εφικτή.

Υπενθυμίζεται ο Νίκος Νουρής εξέδωσε προ ημερών ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε πως δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία, ενώ η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου η ερωτηθείσα από την «Κ» αν την ενδιαφέρει η θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ κατηγορηματικά απάντησε όχι.

Σημειώνεται ότι το ξεκαθάρισμα στο Συναγερμό θα γίνει την 11η Μαρτίου όπου το εκλογικό σώμα των 51 χιλιάδων συναγερμικών θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή:

Η εμφανής αναδίπλωσή του προκαλούσε βέβαια ανακούφιση στον Νίκο Χριστοδουλίδη όμως έστελνε κυρίως μηνύματα για το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ που θα ακολουθήσει στις 11 Μαρτίου, καθώς και οι δύο ανθυποψηφίοι του Χάρης Γεωργιάδης –Δημήτρης Δημητρίου έθιξαν το ζήτημα της διχόνοιας και επέκριναν την πολιτική που ακολουθήθηκε μεταξύ των δύο γύρων.

Ήταν και μία προσπάθεια να βελτιώσει –όσο είναι δυνατόν- και τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα όσα λέχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής αλλά κυρίως μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου θέλει με κάθε τρόπο να τα αφήσει πίσω του, καθώς πλέον ο στόχος δεν είναι ο προεδρικός θώκος αλλά η προεδρία του κόμματος.

Με δεδομένες τις επικρίσεις που δέχεται από την Κυριακή το βράδυ ο Αβέρωφ Νεοφύτου για προσπάθεια διχόνοιας ιδιαίτερα με τους χαρακτηρισμούς «Ιούδες» και «η ιστορία ξεχνά τους ήρωες τους αποστάτες ποτέ» φαίνεται να αξιολόγησε πως όλη αυτή η κατάσταση πλέον θα του στοιχίσει.

Δεν αποκλείεται να αντιλήφθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτιμά έναν πρόεδρο του ΔΗΣΥ με τον οποίο να συνεννοείται για τα της εσωτερικής διακυβέρνησης και γιατί όχι να στηρίξει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο για την ηγεσία.

Καθόλου τυχαίες και οι στοχευμένες αναφορές του Μιχάλη Σοφοκλέους προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να μείνει εκτός των εσωκομματικών διεργασιών του ΔΗΣΥ.

Ήδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε πάντως τα μέλη του πολιτικού γραφείου και ζήτησε την στήριξή τους σε ο,τι κι αν αποφασίσει. Το μεσημέρι της Τετάρτης προχώρησε και σε μία κλειστή σύσκεψη στελεχών που θα τον βοηθήσουν για τα επόμενα βήματα, ενώ ήδη τηλεφωνεί σε στελέχη και μέλη που τάχθηκαν υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη και ζητά να ξεχάσουν όσα λέχθηκαν.

Και αυτό γιατί προφανώς αξιολογεί πως η απομάκρυνση μίας μερίδας Συναγερμικών που τάσσονται με τον Νίκο Χριστοδουλίδη σίγουρα δεν βοηθά το κόμμα, αλλά ούτε και τον ίδιο στις εσωκομματικές εκλογές. Σύμφωνα πάντως με όσα μαθαίνει η «Κ» η συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλιδη κύλησε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε στον κ. Χριστοδουλίδη πως είναι πλέον ο ηγέτης και πως ο ίδιος θα τον στηρίξει. Του εξήγησε μάλιστα πως είναι έτοιμος να τον βοηθήσει για να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ζήτησε πρώτος ο Νίκος Χριστοδουλίδης όταν βρέθηκαν στην Πινδάρου μεταξύ α και β γύρου με τον κ. Νεοφύτου να είναι κάθετα αντίθετος.

Σύμφωνα με πηγές και παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ως πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι εκείνου που θέλησε να βρεθεί μία φόρμουλα συμμετοχής του Νίκου Χριστοδουλίδη καθώς δεν ήθελε να αποδυναμωθεί περαιτέρω, χάνοντας μαζί με τον Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη προς τους Μεταρρυθμιστές-Φιλελεύθερους.

Θα ζητήσει ανάκληση των διαγραφών, ο αντίπαλος του Αβέρωφ για την προεδρία του ΔΗΣΥ: Παραιτείται από εκπρόσωπος Τύπου ο Δημητρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: